Νέα

To Πολιτιστικό Αφιέρωμα του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού στην Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. 25/11: Φωτίζουμε πορτοκαλί το γλυπτό Ζάλογγο – 02/12: Η performance “Μάγισσες” στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού

Ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού συμμετέχει στην παγκόσμια καμπάνια του ΟΗΕ «16 Days of Activism – Orange the World» η οποία ξεκινά στις 25 Νοεμβρίου , την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και ολοκληρώνεται στις 10 Δεκεμβρίου με την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Οι δυό συμβολικές ημερομηνίες υποδηλώνουν ότι η βία κατά των γυναικών είναι η μεγαλύτερη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως. 

Στηρίζουμε έμπρακτα την κατοχύρωση του δικαιώματος των γυναικών σε μια ζωή χωρίς βία με δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη του Ζογγολόπουλου.

Α. Στις 25 Νοεμβρίου φωτίζουμε πορτοκαλί το γλυπτό Ζάλογγο

Η μοναδική περίπτωση του Μνημείου του Ζαλόγγου ως δημόσιου έργου τέχνης

Πρόκειται για το μοναδικό δημόσιο μνημείο της Ελλάδας με διαστάσεις μήκους 18 μ. και ύψους 15μ. ,το πρώτο σε αυτή την κλίμακα, που είναι αφιερωμένο στη συμβολή της Ελληνίδας στον Αγώνα για την Ελευθερία και δημιουργήθηκε στο ορος Ζάλογγο in situ .

Η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 συμπίπτει με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ζαλόγγου στις 10 Ιουνίου 1961.

Στο πλαίσιο αυτής της διπλής συμβολικής επετείου το Μνημείο Ζαλόγγου κηρύχθηκε φέτος ως Μνημείο Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς δημιουργημένο σε έναν τόπο ιδιαίτερης ιστορικής αξίας για την Ελλάδα.

Η αποπεράτωση του μνημείου αποτελεί έως σήμερα κατασκευαστικό άθλο για την Ελλάδα του 1960 και για τη διασφάλιση της ολοκλήρωσής του το μνημείο τέθηκε «υπό την προστασία» της τότε βασίλισσας Φρειδερίκης.

Η εν λόγω «προστασία» δεν είναι διόλου τυχαία καθώς φέρεται ότι μια γυναίκα (η πρώτη γυναίκα πολίτης της χώρας τότε) αναλάμβανε να αποδοθούν οι πρέπουσες τιμές στις γυναίκες που ιστορικά θα έπρεπε να αποτελούν πρότυπο για τις επερχόμενες γενιές των Ελληνίδων τιμώντας τη θυσία των γυναικών του Σουλίου και την εθνική μας ιστορία.

Το Μνημείο Ζαλόγγου αποτελεί σύμβολο για την αυτοδιάθεση των γυναικών και ιστορικά ο χαρακτηρισμός του συμπίπτει το 2021 με την έναρξη του κινήματος MeToo στην Ελλάδα, όπου η υπεράσπιση της γυναικείας αξιοπρέπειας φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ.

Β. Η performance “Μάγισσες” 2/12/2021 – Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού

Στις 2 Δεκεμβρίου στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί η λυρική performance “Μάγισσες”, βασισμένη στο ομώνυμο έργο της βραβευμένης με το κρατικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης πεζογράφου Νατάσας Σιδέρη. Συμμετέχουν η ηθοποιός Νικόλ Δημητρακοπούλου, η μεσόφωνος Αναστασία Κότσαλη και ο ακορντεονίστας Κώστας Ζιγκερίδης.

Το δρώμενο μετατρέπει την Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού σε  σκηνικό χώρο, δίπλα στο γλυπτό Ποσειδώνας του Γιώργου Ζογγολόπουλου . Οι “ Μάγισσες” της επόχης μας, που γράφτηκαν με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα βίας κατά των γυναικών στη χώρα μας, συνομιλούν με μπαροκ μουσικά σπαράγματα και ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς. Θραύσματα απώλειας, μνήμης και απουσίας γυναικών που δεν πρέπει να ξεχαστούν, ζητήματα έμφυλης βίας ως ολοζώντανα αιτήματα του παρόντος,  πλημμυρίζουν τη γλυπτοθήκη Ζογγολόπουλου, συνδιαλέγονται με την συναρπαστική ιστορία του δημιουργού της.

Η  performer και σκηνοθέτης Νικόλ Δημητρακοπούλου αναφέρει :

«Η υπαίθρια γλυπτοθήκη του Ζογγολόπουλου θα μετατραπεί σε μια ειδικά διαμορφωμένη σκηνή και με φόντο τα εμβληματικά γλυπτά του Ψυχικιώτη καλλιτέχνη ,θα στηθεί μια υπαίθρια εικαστική και μουσικοθεατρική δράση. Μία μεσόφωνος ένας ακορντεονίστας και μια ηθοποιός θα αφηγηθούν την ιστορία της βίας πάνω στο σώμα και το πνεύμα της γυναικείας ύπαρξης.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει  μια σύντομη ξενάγηση σε επιλεγμένα έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού από το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου

Ο Ποσειδώνας του Γιώργου Ζογγολόπουλου θα μπορούσε να αναπαριστά έναν πίδακα νερού όπου συμβολίζει την αέναη κίνηση και τη ρευστότητα, όπως ακριβώς και το υδάτινο στοιχείο στη φύση. Η αέρινη και διάφανη μορφή του Ποσειδώνα του Γιώργου Ζογγολόπουλου είναι εκείνη που δυναμικά μας ρίχνει στον αγώνα της διεκδίκησης ώστε να κατακτήσουμε τις ήρεμες θάλασσες στις οποίες οραματιζόμαστε να συμπορευτούμε.»

Σημείο εκκίνησης:  Γλυπτό Ζάλογγο

Υποχρεωτική η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.