Πρόληψη και αντιμετώπιση CoVid 19

SARS-COV-2 Γαλλία: Προειδοποίηση για έξαρση των κρουσμάτων λόγω της νέας υποπαραλλαγής της Ομικρον

Η νέα υποπαραλλαγή της Ομικρον που σαρώνει τη Γαλλία είναι «πιο μεταδοτική και δικαιολογεί την τρέχουσα αύξηση του αριθμού των νέων μολύνσεων».

Η υποπαραλλαγή BQ.1.1 του κοροναϊού υπερισχύει έναντι της BA.5 στη Γαλλία, δήλωσε σήμερα η ανοσολόγος Μπριζίτ Οτράν, πρόεδρος της Επιτροπής για την Παρακολούθηση και την Πρόβλεψη Υγειονομικών Κινδύνων (COVARS), στο δίκτυο BFMTV (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Toby Melville/Reuters).

Η «αρχή ενός κύματος»

Η πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 είναι, σύμφωνα με την Οτράν, η «αρχή ενός κύματος» παρόλο που η αύξηση «δεν είναι ακόμη αξιοσημείωτη». «Η τάση δεν είναι καλή, είναι ανοδική», λόγω της συγκεκριμένης υποπαραλλαγής του ιού.

Η ΒΑ.5 – υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Ομικρον του κοροναϊού που ήταν η επικρατούσα στη Γαλλία ως αυτό το στάδιο – «έχει ήδη αντικατασταθεί, έχει σαρωθεί από την BQ.1.1, η οποία είναι το “μωρό” της BA.5», εξήγησε.

«Η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή είναι πιο μεταδοτική και δικαιολογεί την τρέχουσα αύξηση του αριθμού των νέων μολύνσεων», συμπλήρωσε.

Η Μπριζίτ Οτράν ανέφερε επίσης ότι επί του παρόντος οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν η υποπαραλλαγή BQ.1.1 είναι πιο επικίνδυνη από τις προηγούμενες, πάντως θεωρείται πιο μεταδοτική.

Απολύτως αναγκαία εμβολιασμός και μέτρα

Γι’ αυτόν τον λόγο είπε πως οι πολίτες είναι απολύτως αναγκαίο να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης και να εμβολιαστούν, τονίζοντας ότι τα εμβόλια εγγυώνται την προστασία από σοβαρή νόσηση και θάνατο εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19.

Επανέλαβε επίσης την ανάγκη χρήσης μάσκας τουλάχιστον στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.