Πρόληψη και αντιμετώπιση CoVid 19

Mε πόσα αντισώματα είμαστε ασφαλείς- Ειδικοί απαντούν

Για τα αντισώματα έναντι του κορωνοϊού, τον χαμηλό αριθμό τους σε εξετάσεις και την άσκοπη διενέργεια πολλών σχετικών τεστ μίλησαν ο Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, επίκουρος καθηγητής κλινικής ιολογίας και η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

 

«Ο ιός, όπως και το εμβόλιο, όταν μπαίνει μέσα στο σώμα δημιουργεί μια πλειάδα αντισωμάτων, που διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο», δήλωσε ο Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος στην ΕΡΤ με την Ματίνα Παγώνη να προσθέτει πως ο αριθμός τους εξαρτάται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός. 

 

Αναφορικά με την ύπαρξη ή μη αντισωμάτων, μετά από τον εμβολιασμό, ο κ. Ζαφειρόπουλος διευκρίνισε ότι «η φυσική διαδικασία είναι αρχίσουν να δημιουργούνται τα αντισώματα για ένα καινούργιο παθογόνο», εξηγώντας πως «τα αντισώματα φτάνουν σε ένα μέγιστο και μετά ο οργανισμός μας ρίχνει τα αντισώματα γιατί δεν έχει νόημα να τα κρατήσει ψηλά επ’ άπειρο. Είναι μια φυσιολογική διεργασία». 

 

Γιατί οι εξετάσεις δείχνουν χαμηλά αντισώματα

 

«Ο ιός μπαίνοντας μέσα μπορεί να φτιάξει πάνω από 100 αντισώματα. Είναι μια πολυκλωνική απάντηση. Εμείς, όταν μετράμε τα αντισώματα σε ένα διαγνωστικό κέντρο, μετράμε 1-2 αντισώματα. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι της ιστορίας. Δεν σημαίνει ότι είμαστε απροστάτευτοι. Υπάρχει, επίσης, και η κυτταρική ανοσία που είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του αμυντικού μας συστήματος», πρόσθεσε ο κ. Ζαφειρόπουλος.

 

Για τον εμβολιασμό όλων όσοι έχουν ήδη νοσήσει, ο επίκουρος καθηγητής κλινικής ιολογίας τάχθηκε υπέρ της πρακτικής. «Είναι μια πολύ σωστή απόφαση. Θέλουμε να ενισχύσουμε την ανοσολογική απάντηση ώστε να παραμείνει υψηλή, όσο γίνεται περισσότερο, γιατί βοηθάει το άτομο να αποφύγει σοβαρή νόσο», είπε.

 

Σχετικά με το επιθυμητό επίπεδο αντισωμάτων σε έναν οργανισμό, τόνισε ότι «φτάνει σε ένα μέγιστο αριθμό μερικούς μήνες μετά τη νόσηση και μετά αρχίζει να πέφτει», χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό.

 

Άσκοπα τα πολλά τεστ αντισωμάτων

 

Η Ματίνα Παγώνη, από την πλευρά της, επέκρινε την τακτική πολλών να κάνουν συχνά τεστ αντισωμάτων.

 

«Δεν έχει νόημα να πηγαίνουν κάθε τρεις και λίγο να μετράνε αντισώματα. Ο κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός. Εξαρτάται και τι υποκείμενο νόσημα έχεις. Είναι η ιδιαιτερότητα του κάθε οργανισμού. Οι ομάδες των καρκινοπαθών έχουν λιγότερα αντισώματα συγκριτικά με έναν άλλο οργανισμό. Αυτά είναι συγκριτικά στοιχεία και φαίνονται από τις μελέτες», σημείωσε χαρακτηριστικά.