Πρόληψη και αντιμετώπιση CoVid 19

FDA: «Πράσινο φως» για τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου για όλους τους ενήλικες

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές έδωσαν σήμερα, Παρασκευή, το «πράσινο φως» για μια τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού για όλους τους ενήλικες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως τουλάχιστον έξι μήνες πριν.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως αυτή η άδεια επείγουσας χρήσης στην Pfizer και τη Moderna θα συμβάλει «ώστε να παρασχεθεί μια συνεχόμενη προστασία κατά της Covid-19 και κατά των σοβαρών συνεπειών που μπορεί να επέλθουν, όπως η νοσηλεία ή ο θάνατος».

Advertisement

Οι δύο φαρμακευτικοί όμιλοι είχαν ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ότι εξασφάλισαν την άδεια του FDA, σύμφωνα με το AFP.

«Αυτή η άδεια επείγουσας χρήσης έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή ενώ μπαίνουμε στους χειμωνιάτικους μήνες και αντιμετωπίζουμε μια αύξηση του αριθμού των μολύνσεων από Covid-19 και των νοσηλειών σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο επικεφαλής της Moderna Στέφαν Μπάνσελ.

Επισημαίνεται πως όσοι είναι 18 ετών και άνω και έχουν λάβει το εμβόλιο της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ μπορούσαν ήδη να λάβουν και δεύτερη δόση, δύο μήνες μετά την πρώτη.

Για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί με το Pfizer και το Moderna, η τρίτη δόση αφορούσε προηγουμένως μόνο ορισμένες κατηγορίες του πληθυσμού: τους άνω των 65 ετών, τους ενήλικες που κινδυνεύουν να αναπτύξουν σοβαρή μορφή της νόσου, ή εκείνους που έχουν μεγάλη έκθεση στον ιό εξαιτίας, για παράδειγμα, της εργασίας τους.

Επιτάχυνση της επιδημίας στις ΗΠΑ

Η ανακοίνωση του FDA καταφθάνει σε μία περίοδο που οι μολύνσεις αυξάνονται και πάλι στις ΗΠΑ – όπως και στην Ευρώπη – με 85.000 νέες μολύνσεις Covid-19 να καταγράφονται κατά μέσο όρο καθημερινά (έναντι περίπου 70.000 στα τέλη Οκτωβρίου), και περίπου 1.000 θανάτους κάθε μέρα.

Κάποιες αμερικανικές πολιτείες, μεταξύ των οποίων η Καλιφόρνια, είχαν αρχίσει ήδη να επιτρέπουν τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων για όλους τους ενήλικες, πριν ακόμη από τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών, με την ελπίδα να περιορίσουν την εξάπλωση της επιδημίας πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.