Πρόληψη και αντιμετώπιση CoVid 19

ECDC: Σε υψηλά επίπεδα οι σκληροί δείκτες του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Ανεβασμένα κρούσματα και νοσηλείες- Ποιες οι προβλέψεις – Ποιες οι παραλλαγές που κυριαρχούν

Παρά την παγκόσμια ύφεση που εμφανίζει ο κορωνοιός, με τα κρούσματα γενικότερα να υποχωρούν και τις παραλλαγές της Όμικρον να γίνονται πιο μεταδοτικές αλλά λιγότερο ανησυχητικές, στη χώρα μας οι σκληροί δείκτες του Covid, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Είναι η δεύτερη εβδομάδα σύμφωνα με το επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, όπου η θετικότητα έχει αυξηθεί, με τα κρούσματα να είναι ανεβασμένα, τις εισαγωγές και τις νοσηλείες να έχουν και αυτές πάρει την πάνω βόλτα.

Οι ειδικοί του Ευρωπαικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων με την σημερινή τους έκθεση καταγράφουν αυτήν την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, προβλέποντας μάλιστα την πιθανότητα η κατάσταση των σκληρών δεικτών (θάνατοι, διασωληνώσεις, εισαγωγές, νοσηλείες), να επιδεινωθούν μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Με βάση τα στοιχεία του ECDC, που αποτυπώνονται οι σκληροί δείκτες, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των ευρωπαϊκών χωρών σε κρούσματα και εισαγωγές ασθενών και στην πέμπτη σε αναλογία θανάτων.

Την ίδια στιγμή οι ειδικοί του Ευρωπαικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων αναφέρουν ότι στην Ευρώπη υπάρχει συνολική μείωση των κρουσμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ωστόσο επισημαίνουν ότι υπάρχει σταθεροποίηση στον αριθμό των τεστ, στις εισαγωγές ασθενών με CoViD σε ΜΕΘ, στην πληρότητα των ΜΕΘ και σε θανάτους στις ηλικίες έως 64 ετών.

Για την χώρα μας αναφέρουν ότι καταγράφηκε αύξηση της θετικότητας των τεστ για κορωνοϊό και στηριζόμενοι μαθηματικά μοντέλα, αναφέρουν ότι έως τις 30 Απριλίου οι τάσεις που διαμορφώνονται είναι οι εξής:

Η πιθανότητα για αύξηση κρουσμάτων είναι σχεδόν 19%, για σταθεροποίηση 35% και για μείωση 45%.

Η πιθανότητα για αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία είναι σχεδόν 19%, για σταθεροποίηση 45% και για μείωση 35%.

Για το σύνολο της Ευρώπης, προβλέπεται πιθανή αύξηση (>50% πιθανότητα) στα νέα κρούσματα σε έξι χώρες (Βέλγιο, Κύπρο, Φινλανδία, Γερμανία, Μάλτα και Σλοβενία) και στις εισαγωγές ασθενών με CoViD σε νοσοκομεία σε τρεις χώρες (Τσεχία, Ολλανδία και Ισπανία).

Η επιδημιολογική κατάσταση για την πανδημία του κορωνοιού το τελευταίο 12μηνο

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του ECDC, η συνολική επιδημιολογική εικόνα τους τελευταίους 12 μήνες (από την κορύφωση της Όμικρον) χαρακτηρίζεται από περιοδικά κύματα, περίπου κάθε 2 ή 3 μήνες. Το διάστημα αυτό, υπήρξε υποχώρηση σε κρούσματα, νοσηλείες, εισαγωγές σε ΜΕΘ και θανάτους.

Μέχρι την περασμένη Κυριακή, καταγράφηκε φθίνουσα ή σταθεροποιητική τάση σε όλους τους δείκτες.

Οι πέντε πρώτες χώρες με τα περισσότερα κρούσματα στους άνω των 65 ετών, ανά 100 χιλιάδες κατοίκους είναι η Γαλλία, η Αυστρία, η Ελλάδα, η Φινλανδία και το Βέλγιο.

Οι πέντε χώρες με τις περισσότερες εισαγωγές ασθενών με κορωνοιό και πάλι σε αναλογία ανά 100 χιλιάδες κατοίκους είναι η Λετονία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιρλανδία.

Το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών ηλικίας 18 ετών και άνω που έχουν λάβει την πρώτη αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της CoViD βρίσκεται στο 65,4% και πολύ υψηλότερα (84,9%) στην ηλικιακή ομάδα 60 ετών και άνω.

Τέλος σε ότι αφορά τις υπο-παραλλαγές που επικρατούν, οι ειδικοί του ECDC αναφέρουν πως την εβδομάδα 27 Μαρτίου – 2 Απριλίου, στην Ελλάδα επικράτησε με ποσοστό 58,8% η ΧΒΒ.1.5 ή “Κράκεν” και ακολούθησαν η BQ.1 με 28,4% και η ΒΑ.2.75 ή “Κένταυρος” με 3,9%.