Πρόληψη και αντιμετώπιση CoVid 19

CDC: Η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο μεταδοτική από τους ιούς MERS & Έμπολα και μολυσματική όσο η ανεμοβλογιά

Η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού είναι πολύ πιο μεταδοτική και το στέλεχος είναι πιο πιθανό να ξεπερνά το τείχος προστασίας των εμβολίων, προκαλώντας τα περισσότερα περιστατικά σοβαρής νόσου από όλα τα υπόλοιπα γνωστά στελέχη του Sars-Cov-2, αύμφωνα με εσωτερική έκθεση των αμερικανικών CDC που αποκαλύπτουν οι New York Times.

 

Η διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Δρ Rochelle P. Walensky, ανακοίνωνε την Τρίτη ότι οι εμβολιασμένοι που τελικά κολλούν την μετάλλαξη Δέλτα, φέρουν εξίσου μεγάλο ιικό φορτίο στην μύτη και στον λαιμό με τους ανεμβολίαστους, και μπορούν να μεταδώσουν τον ιό με την ίδια ευκολία, αν και ίσως πιο σπάνια.

 

«Η εσωτερική έκθεση όμως σκιαγραφεί μια πιο ευρεία και ακόμα πιο σοβαρή εικόνα για την μετάλλαξη», σχολιάζουν οι NYT.  Το στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό από τους ιούς που προκαλούσαν MERS, SARS, Έμπολα, το κοινό κρύωμα, την εποχική γρίπη και την ευλογιά, ενώ είναι εξίσου μολυσματικό με την ανεμοβλογιά, σύμφωνα με το έγγραφο που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα.

 

Απόσπασμα από την αποκάλυψη της εφημερίδας

 

Το αμέσως επόμενο βήμα για την υπηρεσία, ήταν να αναγνωρίσει ότι ο «πόλεμος έχει αλλάξει», σημειώνεται στο ίδιο εσωτερικό έγγραφo, «που απηχεί τον συναγερμό στους επιστήμονες της υπηρεσίας, για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στις ΗΠΑ» όπως σχολίασε ομοσπονδιακός αξιωματούχος που διάβασε τα αποτελέσματα των ερευνών. Το CDC αναμένεται να δημοσιεύσει επιπλέον δεδομένα για το παραλλαγμένο στέλεχος σήμερα.

 

«Το CDC ανησυχεί πολύ με τα στοιχεία που συγκεντρώνονται και καταδεικνύουν ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι μια πολύ σοβαρή απειλή που απαιτεί δράση τώρα», δήλωσε στους NYT η ίδια πηγή.

 

Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν πως οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό, αλλά πιθανότατα σε πολύ μικρότερο βαθμό από τους ανεμβολίαστους. Η Δρ. Walensky είχε χαρακτηρίσει τη μετάδοση από εμβολιασμένους σπάνιο γεγονός, αλλά άλλοι επιστήμονες προτείνουν πως ίσως συμβαίνει πιο συχνά από ότι πιστευόταν αρχικά.

 

Άλλωστε και οι νέες οδηγίες προς τους εμβολιασμένους πολίτες για τη χρήση μάσκας, βασίζονται στις πληροφορίες που παρουσιάζονται στο έγγραφο. Το CDC συνιστά στους εμβολιασμένους να φορούν μάσκες σε κλειστούς χώρους αλλά και δημοσίως, σε κοινότητες με βεβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο. Ωστόσο στο επίμαχο έγγραφο αφήνεται να εννοηθεί πως η απλή σύσταση ίσως δεν είναι αρκετή. «Δεδομένης της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας και της τρέχουσας εμβολιαστικής κάλυψης, η γενικευμένη χρήση μάσκας είναι ουσιώδους σημασίας», σημειώνεται.

 

Κάθε εβδομάδα καταγράφονται κατά μέσο όρο 35.000 συμπτωματικές μολύνσεις μεταξύ των 162 εκατομμυρίων εμβολιασμένων Αμερικανών. Όμως η υπηρεσία είναι αδύνατο να καταγράψει τις ήπιες και τις ασυμπτωματικές περιπτώσεις, οπότε ενδέχεται η συχνότητα να είναι υψηλότερη.

 

Μια μόλυνση με την μετάλλαξη Δέλτα παράγει δεκαπλάσιες ποσότητες ιικού φορτίου στους αεραγωγούς, από αυτές που παρήγαγε το στέλεχος Άλφα. Συνολικά στον οργανισμό κάποιου ασθενούς που κόλλησε τη μετάλλαξη Δέλτα, οι ποσότητες είναι χιλιαπλάσιες από τα επίπεδα που παρατηρούνταν στον αρχικό ιό, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

 

Τα δεδομένα στα οποία βασίστηκε η έκθεση, περιλαμβάνουν και την ανάλυση μιας πρόσφατης έκρηξης κρουσμάτων στο Provincetown, που παρατηρήθηκε μετά τους εορτασμούς της 4ης Ιουλίου. Έως και χθες, η συρροή μετρούσε 882 μολύνσεις και το 74% αφορούσε εμβολιασμένους, σύμφωνα με υγειονομικούς υπαλλήλους της περιοχής.

 

Λεπτομερής ανάλυση της έξαρσης κρουσμάτων, έδειξε πως οι μολυσμένοι με μετάλλαξη Δέλτα κουβαλούν τεράστια ιικά φορτία στη μύτη και στον λαιμό τους, ανεξαρτήτως του αν είναι εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι και η μόλυνση με την μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε σοβαρή νόσο, σημειώνει το CDC.

 

Μελέτες από τον Καναδά και την Σκωτία σημειώνουν πως ασθενείς με την συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι πιθανότερο να νοσηλευτούν. Άλλη έρευνα από τη Σιγκαπούρη σημειώνει πως αυτοί οι ασθενείς είναι πιο πιθανό να χρειαστούν παροχή οξυγόνου.

 

Ωστόσο τα νούμερα καταδεικνύουν πως τα εμβόλια παραμένουν ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην αποτροπή σοβαρής νόσου, νοσηλείας ή και θανάτου, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί του CDC. «Σε γενικές γραμμές, η Δέλτα είναι η προβληματική μετάλλαξη που ήδη γνωρίζαμε», σχολιάζει ο ιολόγος του Weill Cornell Medicine της Νέας. Υόρκης, John Moore. «Αλλά ο ουρανός δεν πέφτει στα κεφάλια μας και οι εμβολιασμοί εξακολουθούν να προστατεύουν τους ανθρώπους από τις χειρότερες εκβάσεις».

 

Με πληροφορίες από New York Times