Πρόληψη και αντιμετώπιση CoVid 19

Νέα έρευνα: Ο κορωνοϊός αλλάζει ακόμη και την προσωπικότητα των ανθρώπων

«Οι νεότεροι ενήλικες έγιναν πιο κυκλοθυμικοί και πιο επιρρεπείς στο στρες»

Η πανδημία του κορωνοϊού είχε άμεσο και μεγάλο αντίκτυπο στην προσωπικότητα των ανθρώπων σύμφωνα με επιστημονική έρευνα.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας ήταν τόσο βαθύς που άλλαξε την προσωπικότητα των ανθρώπων, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα. Στο παρελθόν οι ψυχολόγοι δεν είχαν καταφέρει να βρουν σύνδεση μεταξύ συλλογικών στρεσογόνων γεγονότων, όπως οι σεισμοί ή οι τυφώνες, και της αλλαγής της προσωπικότητας. Ωστόσο, κάτι σχετικά με τις απώλειες που βιώθηκαν ή απλώς η μακρά ατέρμονη κοινωνική απομόνωση φαίνεται ότι επηρέασε.

«Οι νεότεροι ενήλικες έγιναν πιο κυκλοθυμικοί και πιο επιρρεπείς στο στρες, λιγότερο συνεργάσιμοι και έμπιστοι και λιγότερο συγκρατημένοι και υπεύθυνοι», σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, με επικεφαλής την καθηγήτρια Angelina Sutin του Ιατρικού Κολλεγίου του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

Η Sutin και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν αξιολογήσεις της προσωπικότητας από 7.109 άτομα που συμμετείχαν στη διαδικτυακή μελέτη Understanding America Study, οι οποίες είχαν επαναληφθεί σε διάφορες χρονικές στιγμές πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι συμμετέχοντες έλαβαν ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο τεστ προσωπικότητας που μετρά πέντε χαρακτηριστικά – νευρωτισμό, εξωστρέφεια, εσωστρέφεια, ευχάριστη διάθεση και ευσυνειδησία.

Οι συμμετέχοντες, ηλικίας 18 έως 109 ετών, έκαναν τα τεστ πριν από την πανδημία, στις αρχές και αργότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με μέσο όρο τρία τεστ ανά συμμετέχοντα.

Κατά την πρώτη φάση της πανδημίας (Μάρτιος έως Δεκέμβριος 2020), η προσωπικότητα ήταν σχετικά σταθερή, με μικρή μόνο μείωση του νευρωτισμού σε σύγκριση με την προ-πανδημίας εποχή. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι ο κορωνοϊός «παρέχει μια αιτία» για τα συναισθήματα άγχους και καθιστά λιγότερο πιθανό για τους ανθρώπους να κατηγορούν τη δική τους προδιάθεση, πρότειναν οι συγγραφείς.