Πρόληψη και αντιμετώπιση CoVid 19

Γερνούν πιο γρήγορα όσοι πέρασαν κορονοϊό: Γιατί καρδιά, εγκέφαλος και νεφρά εμφανίζουν βλάβες

Μελέτη για τον Covid λέει ότι η νόσηση θα μπορούσε επίσης να επιδεινώσει τη διαδικασία γήρανσης. Ακόμη και μια ήπια πορεία του ιού μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε ζωτικά όργανα.

Εάν έχετε νοσήσει με κορονοϊό, υπάρχει η πιθανότητα πολλά από τα ζωτικά όργανα να γεράσουν τρία ή τέσσερα χρόνια γρηγορότερα. Μάλιστα, μελέτη για τον Covid λέει ότι η νόσηση θα μπορούσε επίσης να επιδεινώσει τη διαδικασία γήρανσης.

Μετά από δυόμισι χρόνια έρευνας για τον κορονοϊό, οι επιστήμονες λένε ότι βλέπουν τα πρώτα σημεία δεδομένων που αποδεικνύουν μια δραματική αλλαγή στα ανθρώπινα όργανα μετά από λοίμωξη.

“Η ιογενής λοίμωξη επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης στους ανθρώπους”, δήλωσε ο ΔρZiyadAl-Aly, διευθυντής του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και επικεφαλής έρευνας και εκπαίδευσης στο St. Louis Health Care στην Ουάσιγκτον.

Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν από εκατομμύρια ανθρώπους με long Covid μέσω μελετών σε νεφρά, τον εγκέφαλο και την καρδιά.

Τα “μοτίβα” είναι παρόμοια, υποδεικνύοντας ότι πολλά ανθρώπινα όργανα γερνούν γρηγορότερα μετά τον κορονοϊό, και σε όσους νοσηλεύτηκαν αλλά και σε ορισμένους με ήπια συμπτώματα.”Έχουμε δει ότι οι άνθρωποι χάνουν περίπου 3 με 4% της νεφρικής τους λειτουργία το έτος μετά τη μόλυνση”, είπε ο Al-Aly.