ΑνακοινώσειςΝέα

“Το δέντρο της Ρωμιοσύνης έχει βαθιές ρίζες” Εκδήλωση για το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης – Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών “Παναθηναϊκή” Νέου Ψυχικού – Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού

Σε ατμόσφαιρα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στην Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών μιά εξαιρετική εκδήλωση αφιερωμένη στο ιστορικό Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης και την οποία διοργάνωσε η Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών “Παναθηναϊκή” – Παράρτημα Νέου Ψυχικού.

«Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στο Ζωγράφειο Λύκειο – τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία της βραδιάς ο Δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης και συνέχισε: θα πω όμως ότι, με τόσους φωτεινούς δασκάλους κοντά μας, είναι αφιερωμένη στην Παιδεία συνολικά.

Γίνεται έμπνευση για όλους μας να εργαστούμε σκληρά, προκειμένου να επανατοποθετήσουμε το αγαθό της Παιδείας υψηλά στη συνείδηση των συμπολιτών μας.

Σε μία παγκόσμια πραγματικότητα, όπου επικρατεί το αναλώσιμο και το επιφανειακό, όπου αρχές και αξίες κλονίζονται και οι αφετηρίες χάνονται, η επίμονη και συστηματική δουλειά του Ζωγράφειου Λύκειου, δεν μας θυμίζει απλώς τις χαμένες πατρίδες, αλλά μας καλεί ταυτόχρονα να εμβαθύνουμε μέσα μας διαφυλάσσοντας την ταυτότητα και τον πολιτισμό μας. Ως Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού,  ενστερνιζόμαστε και αγκαλιάζουμε το όραμα μίας καλύτερης Παιδείας και επενδύουμε στην Παιδεία».

Στην εκδήλωση συμμετείχε διαδικτυακά η έλκουσα την καταγωγή από την Μικρά Ασία, Ελένη Γλυκατζή – Αρβελέρ, Πρύτανης και Πρόεδρος του Δ.Σ του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Η κα. Αρβελέρ αφού έκανε μία μακρά και λίαν ενδιαφέρουσα παρέμβαση για την ιστορία του Βυζαντίου, γύρω από την οποία έχει γράψει θαυμάσια βιβλία, κατέληξε λέγοντας ότι : «Το συμπέρασμα απλό, Δεξιοί, Αριστεροί, Κεντρώοι, Βόρειοι και Νότιοι όλοι είναι ενωμένοι με τον θρήνο για την Πόλη και την Αγιά Σοφιά.

Αυτό θα μας ενώνει για πάντα όχι μόνο με ομόδοξους αλλά και με όσους ξέρουν να εκτιμούν την ιστορία αλλά και τα κατορθώματα ενός λαού που κράτησε πάνω από 1000 χρόνια μια αυτοκρατορία ενώ όλοι οι άλλοι ήταν διαιρεμένοι».

Για το Ζωγράφειο μίλησε ο Διευθυντής του, ο ακάματος ρωμιός και παιδαγωγός Γιάννης Δεμιρτζόγλου, Άρχων Ρεφερανδάριος της Μ.τ.Χ.Ε.,τον οποίο προηγουμένως τίμησε η “Παναθηναϊκή” με την απονομή πλακέτας, που του επέδωσε η Επίτιμη Πρόεδρος κα Σίσσυ Παυλοπούλου.

Η κα Παυλοπούλου επιδίδοντας την τιμητική πλακέτα ευχήθηκε στον διευθυντή του Ζωγραφείου:

«Θέλουμε να δεχτείτε αυτή την πλακέτα ,παρακαλούμε ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης των προσπαθειών σας και της προσφοράς σας στην Παιδεία της Πόλης .

Ευχόμαστε στο Ζωγράφειο να συνεχίσει να ειναι ο Φάρος για πολλά χρόνια που εμείς βλέπουμε και ακολουθούμε γιατί διαμορφώνει χαρακτήρες γιατί ορίζει πορεία ζωής και υπηρετεί υψηλές αξίες. Να φωτίζετε και να εκπαιδεύετε πολλά παιδιά γιατί το έχουν ανάγκη».

Ο κ. Γιάννης Δεμιρτζόγλου, ανταπέδωσε, προσφέροντας αναμνηστικό δώρο στην κα Παυλοπούλου.

Στην συνέχεια ο κ. Δεμιρτζόγλου, έλαβε τον λόγο , επισημαίνοντας :«Το Ζωγράφειο συνεχίζει ακλόνητο την πορεία του σε πείσμα του χρόνου , τίποτε δεν στάθηκε εμπόδιο στην λαμπρή  του πορεία. Δίνουμε το μήνυμα ζωής, ύπαρξης, ελπίδας.

Πιστεύουμε ότι αξίζουμε το καλύτερο και αγωνιζόμαστε γιαυτό, μπορεί να είμαστε λίγοι αλλά νιώθουμε αμέτρητοι.

Ατενίζουμε το αύριο, ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες, ρίχνουμε το δικό μας λάδι στο καντήλι του Φαναρίου και πιστεύουμε ότι το δέντρο της Ρωμιοσύνης έχει βαθιές ρίζες.

Η ύπαρξη μας οφείλεται στην αγάπη και συμπαράσταση ομογάλακτων αδελφών.

Επιδιώκουμε το αδύνατον και περιμένουμε το θαύμα»

Η Υπουργός Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως έλαβε τον λόγο και με συγκίνηση υπογράμμισε: «Επισκέφτηκα το Ζωγράφειο, λίγο πριν την έναρξη της πανδημίας το 2019, ένα ταξίδι με έντονο ελληνικό άρωμα, αποτελεί για πάνω απο 128 χρόνια ένα άσβεστο φως παιδείας, γνώσης και πολιτισμού μία σύγχρονη κοιτίδα ελληνισμού στην Πόλη .Και δεν θα ξεχάσω σε αυτή την πανέμορφη εσωτερική σκάλα του Ζωγράφειου το θερμό καλωσόρισμα των μαθητών.

Να είστε βέβαιοι ότι το Υπουργείο Παιδείας θα συνεχίζει να στηρίζει με όλες τις δυνάμεις του τα σχολεία μας απ’ άκρη σε άκρη σε όλο τον πλανήτη, τα σχολεία που μας γεμίζουν περηφάνια»

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γενικός Διευθυντής της Σχολής Ουρσουλινών Bασίλης Σπυρογιάννης ενώ την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα, προβλήθηκε το ντοκυμαντέρ ΖΩΓΡΑΦΕΙΟΝ του Ζωγραφειώτη Γιώργου Μουτεβελή.