Πρόληψη και αντιμετώπιση CoVid 19

Τι είναι η «αρρώστια από το κλιματιστικό» – Τα συμπτώματα και πώς προκαλείται

Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι η νόσος των Λεγεωνάριων – Ένας σοβαρός τύπος πνευμονίας

Εάν έχετε αισθανθεί ποτέ τη μύτη σας κάπως περίεργη τους καλοκαιρινούς μήνες – ιδιαίτερα όταν είστε διακοπές – τότε μπορεί να φταίει ο κλιματισμός. Για το φαινόμενο υπάρχουν πολλά post στο TikTok, με μερικά διαφορετικά ονόματα που επινοήθηκαν για την ασθένεια, όπως «Γρίπη της Αγίας Νάπας», «Βήχας του κλιματιστικού» και «Γρίπη Magaluf».

Τι είναι όμως και είναι μια πραγματική ασθένεια;

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2004 στο Journal of Epidemiology, υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν «την ασθένεια του κλιματιστικού». Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το να είσαι σε κλιματισμό – εάν η μονάδα δεν έχει συντηρηθεί ή βρίσκεται σε κακώς αεριζόμενο κτίριο – μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Η εργασία ή η διαμονή σε κτίριο με κακό αερισμό σε συνδυασμό με κλιματισμό, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για «σύνδρομο άρρωστου κτιρίου», όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει συλλογικά συμπτώματα που βιώνουν οι ένοικοι ενός κτιρίου, σύμφωνα με την EPA. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, ξηρό βήχα, ζάλη, ναυτία, προβλήματα συγκέντρωσης, κόπωση και ευαισθησία στις οσμές.

Το Science ABC ανέφερε ότι όταν τα κλιματιστικά δεν συντηρούνται ή δεν καθαρίζονται σωστά, γεμίζουν με βακτήρια και μούχλα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι στη μονάδα μπορεί να κυκλοφορεί μολυσμένο αέρα. Οι μονάδες θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού έχουν σχεδιαστεί για να φιλτράρουν τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και τους ρύπους από τον αέρα των εσωτερικών χώρων, ωστόσο, εάν τα φίλτρα δεν καθαριστούν σωστά, ανοίγει «δρόμο» για την αναπαραγωγή σωματιδίων αέρα και μικροοργανισμών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει άσθμα, αλλεργίες και άλλα αναπνευστικά συμπτώματα.

«Τα βρώμικα φίλτρα κλιματισμού μπορεί να είναι μολυσμένα με μούχλα, μύκητες ή άλλους μικροοργανισμούς», δήλωσε στο Verywell εκπρόσωπος του Τμήματος Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει ορισμένους, ειδικά αν είναι ευαίσθητοι σε μούχλα, να έχουν αναπνευστικά προβλήματα», μεταδίδει η New York Post.

Πέρυσι, ο Δρ Nathan Spence δημοσίευσε ένα βίντεο στο TikTok σχετικά με το γιατί συμβαίνει αυτό.

Στο βίντεο, εξήγησε ότι υπάρχει ένας τύπος πνευμονίας που μπορεί να προκληθεί από τον κλιματισμό. Οι βρώμικες μονάδες κλιματισμού στα δωμάτια του ξενοδοχείου μπορούν να προκαλέσουν μια κατάσταση γνωστή ως νόσος των Λεγεωνάριων, η οποία προκαλεί «μια άτυπη λοίμωξη στο στήθος που απαιτεί αντιβιοτικά».

Η ασθένεια είναι ένας σοβαρός τύπος πνευμονίας που προκαλείται από το βακτήριο Legionella, το οποίο μπορεί να προσβληθεί με την εισπνοή σταγονιδίων νερού από πράγματα όπως κλιματισμό ή τζακούζι, σύμφωνα με το CDC.