Νέα

Τζανάκης για κορωνοϊό: Διεθνής ανησυχία για εξελικτικό άλμα -Το νέο στέλεχος με τις 30 μεταλλάξεις

Έκκληση στους συναδέλφους του απευθύνει ο καθ. Πνευμονολογίας, αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, καλώντας «με το παραμικρό σύμπτωμα να κάνουν τεστ στους αρρώστους και εφόσον έχουν ένδειξη κορωνοϊού».

Να συνταγογραφούνται πάραυτα αντι-ιικά φάρμακα, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι πάρα-πάρα πολύ κρίσιμα και χρήσιμα. Όπως είπε ο καθηγητής, «άνθρωποι κινδυνεύουν και πρέπει να προφυλαχθούν».

Ειδικά στην Κρήτη και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο νοσηλεύονται άνθρωποι μεγάλης ηλικίας με πολλά συνοδά νοσήματα, ως απόρροια της μόλυνσής τους με κορωνοϊό. «Δηλαδή κάποιος που έχει καρδιακή ανεπάρκεια επιδεινώνεται εξαιτίας του κορωνοϊού», τόνισε ο καθηγητής Τζανάκης.

 

Μεγάλη ανησυχία διεθνώς για τη νέα μετάλλαξη


Η μετάλλαξη που προκαλεί ανησυχία είναι στέλεχος το οποίο έχει αλλάξει σε 30 γονιδιακούς τόπους, έχει δηλαδή 30 μεταλλάξεις συνολικά, ανέφερε ο καθηγητής, εξηγώντας: «Οι βιολόγοι μιλούν για ίσως ένα νέο εξελικτικό άλμα του κορωνοϊού. Μην ξεχνάτε ότι πριν από περίπου δύο χρόνια είχαμε αυτές τις 30 αλλαγές της ακίδας από τις οποίες προέκυψαν τα στελέχη της Όμικρον που μας ταλαιπωρούν έως σήμερα. Επομένως, είναι ένα στέλεχος υπό παρακολούθηση, να δούμε πώς συμπεριφέρεται και ως προς τη μεταδοτικότητά του και ως προς τη νοσογόνο του και παθογόνο του δύναμη. Ελπίζω ότι είναι ένα στέλεχος το οποίο δεν θα μας βάλει σε μια νέα αφετηρία.

«Πάντως, είναι πολύ ανησυχητική αυτή η δυναμική του κορωνοϊού που κάθε 4, 5, 6 μήνες αλλάζει και μας δίνει επιδερμικά κύματα, τα οποία έστω το φέρνουν στην επικαιρότητα και έστω επιδεινώνουν την κατάσταση στα υγειονομικά ιδρύματα», είπε ο κ. Τζανάκης.

 

Το νέο εμβόλιο «πιάνει» όλες τις παραλλαγές της Όμικρον


Η ανοσία όντως έχει μειωθεί, σίγουρα όμως τα κύτταρά μας, η άμυνά μας και τα λεγόμενα κύτταρα μνήμης, θυμούνται ότι αυτός δεν είναι καλός τύπος που μπαίνει στο σώμα μας και κάπως αντιδρούν. Όσο νεότερος είναι ο άνθρωπος τόσο καλύτερη είναι αυτή η άμυνα μνήμης. Επομένως, δεν είμαστε γυμνοί, δεν είμαστε παρθένοι οργανισμοί όπως το 2020 και πριν βγουν τα εμβόλια.

«Το νέο εμβόλιο στην ουσία πιάνει όλες τις παραλλαγές της Όμικρον, συμπεριλαμβανομένης πιθανότατα και της Eris, που, όπως είπαμε, αναφέρεται στην αρχαία θεά των Ελλήνων η οποία αντιπροσώπευε δυστυχώς τη ζήλια και τη διχόνοια», πρόσθεσε ο καθηγητής και, κλείνοντας, είπε ότι «πιθανότατα να έχουμε μια ισχυρή σύσταση από τις επιτροπές που ασχολούνται με τον εμβολιασμό, όπως και η δική μας Εθνική Επιτροπή, για εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού, όπως είναι οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα».