Νέα

Τα παιδιά του Δήμου μας χόρεψαν σε μουσική Προκόφιεφ – Το διασημότερο μουσικό παραμύθι “Ο Πέτρος και ο λύκος” στο Αθλητικό Κέντρο Νέου Ψυχικού – Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού

6

Τα παιδιά διασκέδασαν με την καρδιά τους!  Από την αρχή ως το τέλος της παράστασης, δημιουργήθηκε μια χαρούμενη ατμόσφαιρα ενώ η διαδραστική σχέση των μικρών με τον Ρένο Χαραλαμπίδη,  δεν σταμάτησε ούτε λεπτό.

 

Δεκάδες μικροί δημότες του Νέου, του Παλαιού Ψυχικού και της Φιλοθέης κατέκλυσαν το Αθλητικό κέντρο του Νέου Ψυχικού και απόλαυσαν το μουσικό παραμύθι μαζί με τους γονείς τους.

 

Με αμείωτο ενδιαφέρον καθόλη τη διάρκεια της όμορφης παράστασης παρακολουθούσαν την όμορφη και διδακτική ιστορία:

 

«Ο Πέτρος δε φοβάται τους λύκους κι ας λέει ο παππούς ότι είναι επικίνδυνοι…

Είναι επειδή ο παππούς είχε δει λύκους εκεί τριγύρω, ενώ το αγόρι όχι.

Μέχρι βέβαια τη μέρα που άφησε ανοιχτή την πόρτα του φράχτη και βγήκε έξω από το κτήμα τους.

Η συντροφιά του παράξενη!Το μικρό πουλί που τσακώνεται με τη στρουμπουλή πάπια στη λίμνη, η πονηρή γάτα που παραμονεύει να τους φάει και κάπου πιο πέρα κρυμμένος ο λύκος!!! Όμως , όταν αποφασίσει να επιτεθεί ο Πέτρος ο γενναίος, θα φανεί πιο έξυπνος από τον λύκο και θα του στήσει παγίδα.Θα σώσει άραγε ο Πέτρος τους μικρούς του φίλους; Κι ο λύκος; Ποια θα είναι τώρα η μοίρα του που έφτασαν οι κυνηγοί;»

 

Τα γέλια των παιδιών ήταν δυνατά όπως και η επαφή με τον πρωταγωνιστή, τον ταλαντούχο ηθοποιό Ρένο Χαραλαμπίδη, κράτησε μέχρι το τέλος όπου πλέον άρχισαν  να χορεύουν στις υπέροχες μελωδίες του Σεργκέι Προκόφιεφ.

 

Λίγα λόγια για την παράσταση που κάνει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα

 

Η παιδική σκηνή της εταιρείας θεατρικών παραγωγών ΜΕΘΕΞΙΣ του Χρήστου Τριπόδη παρουσιάζει από τα μέσα Ιουνίου 2021, σε καλοκαιρινή περιοδεία ανά την Ελλάδα, το διασημότερο μουσικό παραμύθι όλων των εποχών «Ο Πέτρος και ο λύκος», του Σεργκέι Προκόφιεφ, σε απόδοση -σκηνοθεσία Χρήστου Τριπόδη, με τον Ρένο Χαραλαμπίδη και πέντε μουσικούς με 7 μουσικά όργανα ζωντανά επί σκηνής.

 

Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μεταγραφή για πιάνο, βιολί, φλάουτο, βιολοντσέλο σαξόφωνο και κρουστά ζωντανά επί σκηνής με την παράσταση να «σπάει» την κλασική φόρμα της εκτέλεσης από ορχήστρα με συνοδεία αφήγησης, όπως έχουμε συνηθίσει στις διαφορετικές εκδοχές του ανά τον κόσμο.

 

Πρόκειται για μια θεατρική προσέγγιση του παραμυθιού, με στοιχεία χοροκίνησης, τραγουδιών βασισμένα στις κλασικές μελωδίες του συνθέτη, διαδραστικό παιχνίδι και θέατρο σκιών, που στόχο έχει την καλύτερη πρόσληψη της μουσικής και των μουσικών οργάνων, από τα παιδιά μέσω της θεατρικής παράστασης.

 

Το 1936 ο Προκόφιεφ αποδέχεται την πρόταση της διευθύντριας του παιδικού θεάτρου της Μόσχας να συνθέσει ένα μουσικό παραμύθι. “Το έργο θα πρέπει να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν και να αγαπήσουν τη μουσική. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι να βρεθεί μια κοινή μουσική γλώσσα με αυτά…” σημειώνει ο Προκόφιεφ. Έτσι λοιπόν δεν διστάζει να θέσει τη μουσική του εξ’ ολοκλήρου στην υπηρεσία του κειμένου, ώστε να προκαλέσει τους κατάλληλους συνειρμούς στο παιδικό του ακροατήριο.

 

Κάθε όργανο της ορχήστρας αντιστοιχεί σε ένα χαρακτήρα του παραμυθιού. Επιδίωξη του συνθέτη είναι να δημιουργήσει μια πραγματική απλή και κατανοητή μουσική, που οπωσδήποτε δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά, διατηρώντας ταυτόχρονα όλα τα χαρακτηριστικά του μουσικού του ύφους.

 

Η τεράστια δημοτικότητα του έργου σε συνδυασμό με τις μεταφράσεις του παραμυθιού σε πολλές γλώσσες – το κείμενο του οποίου γράφτηκε από τον ίδιο το συνθέτη – σύντομα καθιέρωσαν το έργο στην παγκόσμια μουσική φιλολογία.

 

Μια διασκεδαστική και ταυτόχρονα ποιοτική παιδική παράσταση στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2021: ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΟΘΕΗΣ ΨΥΧΙΚΟΥ»!

 

Ένας Δήμος, Όλοι Μαζί!