Πρόληψη και αντιμετώπιση CoVid 19

Τα μικρά παιδιά υποφέρουν από τον εγκλεισμό: Φοβίες, διαταραχές, παχυσαρκία

Τους φόβους των παιδιάτρων για τους κινδύνους που συνοδεύουν τον παρατεταμένο εγκλεισμό των παιδιών λόγω πανδημίας, μετέφερε ο αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, Γιόαχιμ Σταμπ, προτείνοντας μια διαφορετική προσέγγιση για την καταπολέμηση της πανδημίας.

 

«Οι παιδίατροι μας λένε ότι ο εγκλεισμός μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα. Παχυσαρκία, για παράδειγμα. Πολλά παιδιά, εδώ και μήνες, δεν έχουν συμμετάσχει στα μαθήματα κολύμβησης, δεν είχαν καμία απολύτως αθλητική δραστηριότητα. Οι παιδίατροι κάνουν λόγο για φοβίες, για διαταραχές στην επικοινωνία, για αναπτυξιακές δυσκολίες, πρέπει να τα συνυπολογίζουμε όλα αυτά

 

Σε πολλές χώρες, γονείς επιλέγουν να περιορίσουν σημαντικά τις εξόδους και τις κινήσεις τους με τα παιδιά τους, σε μία περίοδο που η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί και πολλοί παιδίατροι προεξοφλούν πολλά μικρά παιδιά θα κολλήσουν κορωνοϊό όταν επιστρέψουν σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία.

 

Ο Σταμπ θεωρεί τους κινδύνους για τα παιδιά ένα ιδιαίτερα σοβαρό επιχείρημα για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Παρότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι πενταψήφιος, για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο, ο Σταμπ εκτιμά ότι πρέπει να επικρατήσουν άλλα κριτήρια για τη λήψη περιοριστικών μέτρων. Σε πρώτη φάση προτείνει μία «ημέρα ελευθερίας» κατά τα πρότυπο άλλων βορειοευρωπαϊκών χωρών.

 

«Είχα πει εξ’ αρχής ότι το νόημα της ημέρας αυτής δεν θα ήταν να κάνουμε ένα μεγάλο πάρτυ, όπως συμβαίνει στην Αγγλία. Μιλούσα για μία ‘ημέρα ευθύνης’. Είναι κάτι που ήδη εφαρμόζεται στη Δανία και στην Ολλανδία, όταν η επιδημιολογική εικόνα παραμένει σταθερή. Άλλωστε το εμβόλιο έχει αλλάξει τα δεδομένα, ο καθένας πλέον μπορεί να προστατέψει τον εαυτό του από τις σοβαρές επιπλοκές της ασθένειας».

 

Ζήτημα ατομικής ευθύνης;

 

Τελικά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέρριψε την ιδέα για μία «Ημέρα Ελευθερίας». Ωστόσο οι προτάσεις Σταμπ προστίθενται σε μία σειρά άλλων προτάσεων από κορυφαίους πολιτικούς, οι οποίοι διερευνούν δυνατότητες για χαλάρωση των μέτρων, αλλά μόνο για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο.

 

Όπως λέει ο ίδιος ο Γιόαχιμ Σταμπ: «Πρέπει να συνεχίσουμε να παρακινούμε τον κόσμο να εμβολιαστεί, γιατί οι ανεμβολίαστοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές εάν ασθενήσουν. Από την άλλη πλευρά πιστεύω ότι το κράτος δεν μπορεί να συμπεριφέρεται συνεχώς ωσάν να είναι η γκουβερνάντα μας. Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε και την ατομική ευθύνη του καθενός…»

 

Δύσκολο το «ζύγισμα» πριν τις τελικές αποφάσεις

 

Ο Γιόαχιμ Σταμπ πιστεύει ότι ο διαρκής εγκλεισμός μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά μεγαλύτερα προβλήματα από την ίδια την πανδημία. Ωστόσο, η πρότασή του για άρση των περιοριστικών μέτρων από τις αρχές Οκτωβρίου δεν έγινε δεκτή από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

 

Στον βαθμό που μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο φιλελεύθερος πολιτικός πιέζει τώρα για μία άλλη προσέγγιση με κύριο κριτήριο όχι τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά τον αριθμό των εισαχθέντων στα νοσοκομεία και κυρίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

 

«Στο Αμβούργο υπάρχουν ήδη συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν ότι στις μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται μόνο ανεμβολίαστοι», λέει ο Γιόαχιμ Σταμπ.  «Για αυτό απευθύνω έκκληση σε όλους, για μία ακόμη φορά, να εμβολιαστούν, να μην αντιμετωπίζουν την κατάσταση με επιπολαιότητα. Αλλά από ένα σημείο και μετά, αρχίζει η ατομική ευθύνη του καθενός»

 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle