Πρόληψη και αντιμετώπιση CoVid 19

Τέλος στη μάσκα στο Χονγκ Κονγκ, μετά από 959 ημέρες: «Επιστρέφουμε στην κανονικότητα»

Η πόλη είχε ένα από τα πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα

Μια από τις τελευταίες μεγάλες πόλεις σταματούν την υποχρεωτική χρήση της μάσκας κατά του κορωνοϊού, 959 μέρες μετά τα πρώτα μέτρα κατά της πανδημίας.

Μέχρι και τώρα, ντόπιοι και τουρίστες στο Χονγκ Κονγκ καλούνταν να φορούν τη μάσκα προστασίας αλλιώς βρίσκονταν αντιμέτωποι με πρόστιμο άνω των 1.000 δολαρίων. Ο κανονισμός είχε τεθεί σε ισχύ, για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις 15 Ιουλίου 2020 και επεκτάθηκε δύο εβδομάδες αργότερα για να συμπεριλάβει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Από την Τετάρτη 1η Μαρτίου, η μάσκα δεν θα είναι απαραίτητο αξεσουάρ στις ζωές των πολιτών. «Επιστρέφουμε στην κανονικότητα» είπε ο επικεφαλής της πόλης Τζον Λι.

 

Πλην του μέτρου αυτού, έχουν αρθεί κι άλλα, με σημαντικότερο την καραντίνα για τους επισκέπτες από διεθνείς προορισμούς. Η είδηση αυτή είχε χαιρετιστεί από την ντόπια τουριστική βιομηχανία που έχει πληγεί σημαντικά – για μερικούς ανεπανόρθωτα – αυτά τα τέσσερα χρόνια κορωνοϊού.

«Ανυπομονώ να δω τα χαμόγελά σας» είπε ο υπουργός Υγείας, Λο Μάου-τσουνγκ.

Το Χονγκ Κονγκ είχε ένα από τα αυστηρότερα πρωτόκολλα. Χαρακτηριστικό είναι ότι προβλεπόταν καραντίνα 21 ημερών σε ξενοδοχεία και δεν επιτρεπόταν καμία επίσκεψη από συγγενικό ή άλλο πρόσωπο. Οι υγειονομικές αρχές είχαν υποστηρίξει ότι η περίοδος απομόνωσης ήταν απαραίτητη για τη μείωση των εισαγόμενων κρουσμάτων και την εξάλειψη της τοπικής μετάδοσης.

Οι περισσότερες ασιατικές χώρες έχουν προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις τους τελευταίους μήνες, όπως η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει τη χρήση της μάσκας από υγειονομικούς και προειδοποιεί πως ο ιός «κυκλοφορεί ελεύθερα ανά τον κόσμο».