Πρόληψη και αντιμετώπιση CoVid 19

Συνδέεται το αντιικό χάπι της Merck με νέες μεταλλάξεις του Covid; Η απάντηση της εταιρείας και οι φόβοι των ειδικών

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας, η οποία υπογραμμίζει τους κινδύνους που ενέχει η σκόπιμη προσπάθεια αλλαγής του γενετικού κώδικα του παθογόνου, υπεύθυνο για κάποιες περιπτώσεις νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού είναι το αντιικό χάπι της Merck.

Μεταξύ των ανησυχιών της επιστημονικής κοινότητας, είναι και οι πιθανότητες το χάπι να μπορεί να δημιουργήσει πιο μεταδοτικές ή απειλητικές για την υγεία παραλλαγές του ιού, η πανδημία του οποίου ήδη μετρά πάνω από 6,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως την τελευταία τριετία. Σύμφωνα με το προσχέδιο μελέτης που διενεργήθηκε από ερευνητές στις ΗΠΑ και στο Ινστιτούτο Francis Crick, στο στο Imperial College του Λονδίνου αλλά και σε άλλα βρετανικά ιδρύματα, σε δείγματα που λήφθηκαν από δεκάδες ασθενείς, έχουν εντοπιστεί μεταλλάξεις που συνδέονται με τη χρήση του χαπιού Lagevrio της Merck.

Προς το παρόν, πάντως, μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στον ιστότοπο medRxiv , υποστηρίζει ότι οι μεταλλάξεις του κορονοϊού οι οποίες συνδέονται με τη λήψη του αντιιικού φαρμάκου της Merck δεν έχουν αποδειχθεί περισσότερο επιθετικές ή θανατηφόρες από τις ευρέως γνωστές. Ωστόσο, όπως τονίζεται από ορισμένους επιστήμονες, η υπάρξή τους και μόνο,  υπογραμμίζει τους πιθανούς κινδύνους στην ευρύτερη χρήση του φαρμάκου το οποίο, μάλιστα, έλαβε πρόσφατα έγκριση για την κυκλοφορία του στην Κίνα.

Ο τρόπος δράσης του χαπιού

Το Lagevrio δημιουργεί, στον οργανισμό που το λαμβάνει, μεταλλάξεις στο γονιδίωμα του κορονοϊού. Αυτές εμποδίζουν την αναπαραγωγή του ιού στο σώμα, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης. Ήδη, από τα τέλη του 2021, πριν το φάρμακο της Merck λάβει έγκριση, μέλη της επιστημονικής κοινότητας είχαν προειδοποιήσει ότι, ο τρόπος λειτουργίας του ενέχει τον κίνδυνο της πρόκλησης μεταλλάξεων που ίσως αποδειχθούν προβληματικές. Τις ανησυχίες αυτές «ξυπνά» η τελευταία αυτή μελέτη.

Τι απαντά η Merck

Η φαρμακευτική εταιρεία, πάντως, από την πλευρά της, αμφισβητεί ότι το χάπι της προκαλεί παραλλαγές που μπορεί να αποδειχθούν προβληματικές. «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι κάποιος αντιιικός παράγοντας έχει συμβάλει στην εμφάνιση κυκλοφορούντων παραλλαγών» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Merck, Ρόμπερτ Τζόζεφσον, απαντώντας σε ερωτήσεις του Bloomberg σχετικά με τη μελέτη. «Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, δεν πιστεύουμε ότι το Lagevrio (μολνουπιραβίρη) είναι πιθανό να συμβάλει στην ανάπτυξη νέων σημαντικών παραλλαγών του κορονοϊού».

Ο ίδιος σημείωσε ότι, οι νέες μεταλλάξεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν προκύψει από την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού, σημαντικό μέρος της λύσης του οποίου μπορεί να αποτελέσει το Lagevrio. Η εταιρεία υπέδειξε έρευνα σε ζώα, που δείχνει ότι το χάπι δεν προκαλεί μεταλλάξεις. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, ο οποίος έδωσε την έγκριση για την κυκλοφορία του χαπιού στα τέλη του 2021, αρνήθηκε να σχολιάσει έρευνα που έχουν διεξάγει άλλοι οργανισμοί. Ο FDA σημείωσε ότι συνεργάζεται με εταιρείες οι οποίες παράγουν φάρμακα κατά του κορονοϊού, προκειμένου να είναι σε θέση να αξιολογήσει τη σχέση των εν λόγω φαρμάκων με τις παραλλαγές του ιού.