Νέα

Στρεπτόκοκκος Α: Εξαπλώνεται στην Ευρώπη – Αυξημένα κρούσματα σε Γαλλία, Ιρλανδία, Ολλανδία , Ισπανία και Σουηδία

Σε συναγερμό βρίσκεται η Ευρώπη καθώς εξαπλώνεται ο στρεπτόκοκκος Α. Εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο ασυνήθιστα αυξημένα κρούσματα παρουσιάζονται επίσης σε Γαλλία, Ιρλανδία, Ολλανδία , Ισπανία και Σουηδία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί 169 μολύνσεις σε παιδιά ηλικίας 14 ετών και κάτω από τον Σεπτέμβριο.

Η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Ολλανδία σημειώνουν επίσης μεγάλη αύξηση, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η βακτηριακή λοίμωξη, η οποία είναι συνήθως ήπιας μορφής, έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 16 παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και ο αριθμός φαντάζει σχετικά χαμηλός, στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα υψηλός για την εποχή.

Ενώ η συντριπτική πλειονότητα των λοιμώξεων είναι σχετικά ήπιες, σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν επεμβατικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS) — μια επιπλοκή που μπορεί να απειλήσει την ίδια την ζωή του ασθενή. Δύο από τις πιο σοβαρές, αλλά σπάνιες, μορφές αυτής της διεισδυτικής νόσου είναι η νεκρωτική απονευρωσίτιδα και το σύνδρομο του στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ.

Σε κοινή δήλωση, ο ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) προειδοποίησαν για την αύξηση των κρουσμάτων από τον περασμένο Σεπτέμβριο σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών. Ωστόσο, ο ΠΟΥ σημείωσε ότι μόνο ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες την ενημερώνουν για λοιμώξεις από Strep A και iGAS, επομένως τα κρούσματα μπορεί να περισσότερα.

Οι περιπτώσεις στρεπτόκοκκου Α συνήθως κορυφώνονται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης. Αλλά στη Βρετανία και τη Γαλλία, τα κρούσματα τους τελευταίους μήνες ήταν «πολλές φορές υψηλότερα από τα επίπεδα πριν από την πανδημία».

Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι η αύξηση του στρεπτόκοκκου Α ήρθε μετά από μια «περίοδο μειωμένης συχνότητας λοιμώξεων» κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παράλληλα, προέτρεψε τις χώρες να ενισχύσουν τον εμβολιασμό κατά του Covid και της γρίπης – καθώς η αποφυγή αυτών των ιών πιθανότατα θα μειώσει τον κίνδυνο να αναπτύξει ένα παιδί iGAS.

Στρεπτόκοκκος Α: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Οι αξιωματούχοι της υγείας λένε ότι οι γονείς πρέπει να είναι ενήμεροι για μία λοίμωξη που ονομάζεται στρεπτόκοκκος Α, αφού παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο πέθαναν από αυτήν.

Δεδομένου ότι οι περιορισμοί του κορονοϊού χαλάρωσαν, υπάρχουν περισσότερες «ευκαιρίες» για την εξάπλωση λοιμώξεων όπως αυτή. Μάλιστα, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αρρωσταίνουν υπερβολικά, το εξαιρετικά μεταδοτικό βακτήριο που προκαλεί αυτή τη λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια και επιπλοκές, σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος Α;

Είναι ένα βακτήριο που μερικές φορές βρίσκεται στο λαιμό ή στο δέρμα.

Πολλοί άνθρωποι το φέρουν ακίνδυνα χωρίς να το γνωρίζουν, αλλά μπορούν να το μεταδώσουν σε άλλους που μπορεί να αρρωστήσουν.

Πώς μπορείτε να το κολλήσετε;

Οι άνθρωποι μπορούν να το κολλήσουν μέσω στενής επαφής και από βήχα και φτέρνισμα.

Τα κρούσματα μπορεί μερικές φορές να συμβαίνουν σε χώρους όπως σχολεία και οίκους ευγηρίας.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τις περισσότερες φορές, τα συμπτώματα είναι ήπια -πονόλαιμος ή δερματική λοίμωξη που μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.

Όμως ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από πράγματα -και μερικά από αυτά είναι πιο σοβαρά. Ένα από αυτά είναι η οστρακιά, η οποία προσβάλλει κυρίως τα μικρά παιδιά και χρειάζεται αντιβιοτικά.