Πρόληψη και αντιμετώπιση CoVid 19

Πώς η πανδημία επηρέασε τις σχέσεις – Ακόμα και οι ηλικιωμένοι παίρνουν διαζύγιο Οι ειδικοί ανησυχούν για τον αντίκτυπο της πανδημίας του κοροναϊού στις σχέσεις.

Η Jemima Petch είχε μια από πρώτο προσωπική εμπειρία για το πόσο άσχημα θα μπορούσε να πάει μια σχέση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού.

Όταν κλινικός ψυχολόγος και επικεφαλής πρακτικής στο Relationships Australia Queensland (RAQ), η Petch λέει ότι αφού δεν υπήρχαν δραστηριότητες για να εκτονωθεί η πίεση, το άγχος συσσωρεύτηκε μέσα σε πολλές σχέσεις με αποτέλεσμα να αρχίσουν να εμφανίζονται οι πρώτες ρωγμές.

«Δεν είχαμε επαφή με τον χώρο εργασίας ή τα χόμπι και τους φίλους μας, ούτε κάναμε συζητήσεις για να ξεσκάσουμε», λέει. «Όλα επικεντρώθηκαν σε αυτό το ένα σημείο».

Αλλά πολύ μετά το τέλος του τελευταίου lockdown, τα πράγματα δεν φαίνεται να βελτιώνονται για πολλά ζευγάρια σε όλη τη χώρα.

Το ποσοστό διαζυγίων αυξάνεται και οι συμβουλευτικές υπηρεσίες σχέσεων λένε ότι η ζήτηση παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά.

Αφήνει ορισμένους ειδικούς να αναρωτιούνται εάν η πανδημία είχε μόνιμο, αρνητικό αντίκτυπο στην ερωτική ζωή, σύμφωνα με τον Guardian.

Πώς άλλαξε η δυναμική των σχέσεων

Τα τηλέφωνα δεν σταματάνε να χτυπούν στο RAQ. Ενώ συνήθως σημειωνόταν αύξηση γύρω από τις προβλέψιμες γιορτές, όπως τα Χριστούγεννα,  οι τηλεφωνητές λένε τώρα ότι είναι πάντα απασχολημένο, όλη την ώρα. Η μέση κλήση έχει γίνει επίσης πιο περίπλοκη, καθώς από 45 λεπτά πριν από την πανδημία σε περίπου μία ώρα σήμερα.

«Οι πελάτες παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα πολυπλοκότητας και αγωνίας και διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από ποτέ», λέει η CEO της RAQ Natasha Rae.

«Άλλαξε τη δυναμική της οικογένειας, άλλαξε τη δυναμική σε όλες τις σχέσεις», λέει. «Θα ήταν εντελώς μη ρεαλιστικό ότι με το τέλος της πανδημίας αυτά τα ζητήματα θα επιλύονταν αυτόματα».

Ηλικιωμένοι υποβάλλουν αίτηση διαζυγίου

Το ποσοστό διαζυγίων στην Αυστραλία αυξήθηκε το 2021 για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, σε ποσοστό 2,2 ανά 1.000 άτομα, από 1,9 το 2020 και το 2019 . Αν και αυτό οφειλόταν εν μέρει σε διοικητικές αλλαγές που επέτρεψαν την ταχύτερη οριστικοποίηση των διαζυγίων, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες λένε ότι συνεχίζουν να αποστέλλουν «κιτ διαζυγίου» με αυξημένο ρυθμό.

Ο Sam Young, επικεφαλής εξυπηρέτησης πελατών στην RAQ, λέει ότι έχουν παρατηρήσει μια απότομη αύξηση σε ένα δημογραφικό στοιχείο συγκεκριμένα.

«Το προσωπικό μου έχει παρατηρήσει ότι οι ηλικιωμένοι που είχαν σχέσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, έπαιρναν τηλέφωνο ζητώντας πληροφορίες για να ενημερωθούν για το διαζύγιο», λέει. «Είναι ασυνήθιστο».

Στοιχεία από το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Οικογενειακών Μελετών δείχνουν ότι η διάμεση ηλικία διαζυγίου αυξάνεται σταθερά από τη δεκαετία του 1980, στα 43 για τις γυναίκες και στα 46 για τους άνδρες. Τα στοιχεία διαζυγίων του 2021 σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις, σε σύγκριση με πριν από 25 χρόνια, σε ζευγάρια άνω των 50 ετών.

Δεν είναι μόνο οι γάμοι που έχουν μείνει τεταμένες. Η έρευνα RAQ υποδηλώνει ότι περίπου το 18% των σχέσεων – συμπεριλαμβανομένων των φίλων και της οικογένειας – επηρεάστηκαν αρνητικά από τον ιό.