Νέα

Πότε ξεκινά ο δωρεάν αντιγριπικός εμβολιασμός χωρίς συνταγή – Οι 10 ομάδες που είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν

Ως καλύτερη περίοδο εμβολιασμού στην Ελλάδα η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) συστήνει το τελευταίο μισό του Νοεμβρίου.

Ως καλύτερη περίοδο εμβολιασμού στην Ελλάδα η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) συστήνει το τελευταίο μισό του Νοεμβρίου, καθώς η επιδημία γρίπης συνήθως ξεκινά μετά τις 15 Δεκέμβρη.

Οπότε, είναι σκόπιμο οι πολίτες να προγραμματίσουν τους εμβολιασμούς τους έγκαιρα σε συνεργασία με το θεράποντα ιατρό τους, ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό τους και ενημερώνεται για τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Δύο οι δυνατότητες για να προχωρήσετε σε αντιγριπικό εμβολιασμό φέτος, είτε με συνταγογράφηση για συγκεκριμένα εμβόλια, είτε χωρίς, από αύριο, 1η Νοεμβρίου, καθώς το συμβατικό αντιγριπικό εμβόλιο, θα ξεκινήσει να χορηγείται δωρεάν στους πολίτες και χωρίς ιατρική συνταγή από τα φαρμακεία όλης της χώρας.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) προς τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας ολοκληρώθηκε η τροποποίηση της πλατφόρμας από την ΗΔΙΚΑ για τη δωρεάν χορήγηση χωρίς συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων από την 1η Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το συμβατικό αντιγριπικό εμβόλιο από αρχές Νοεμβρίου θα ξεκινήσει να χορηγείται δωρεάν στους πολίτες απευθείας από τα φαρμακεία με επίδειξη ΑΜΚΑ.

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, είχε ζητήσει με δηλώσεις της πίστωση χρόνου έως της αρχές Νοεμβρίου για την εφαρμογή του μέτρου της χορήγησης του αντιγριπικού εμβολίου χωρίς συνταγή, ώστε να τροποποιηθούν τα σχετικά μηχανογραφικά συστήματα της ΗΔΙΚΑ, διαδικασία που σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς έχει πλέον ολοκληρωθεί.