Πρόληψη και αντιμετώπιση CoVid 19

Πρωτοδικείο Αθηνών: Αορίστου χρόνου 302 συμβασιούχοι covid -Αντίθετος ο Μπακογιάννης

Απόφαση καταπέλτης κατά του Δήμου Αθηναίων, από το Πρωτοδικείο Αθηνών, δικαιώνει τους 302 συμβασιούχους covid. Η θετική απόφαση του δικαστηρίου 752/2023 , που εκδόθηκε στις 20/7/23, δίνει το δικαίωμα της παραμονής στην εργασία των 302 εργαζομένων, όπως επίσης και της μετατροπής των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, καθώς διατάσσει όλα τα ανωτέρω. Οι εν λόγω συμβασιούχοι ήταν υπό απόλυση λόγω απόφασης για την πρώτη κύρια αγωγή τους, η οποία ήταν αρνητική.  Ωστόσο, στη συνέχεια κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα και κατάφεραν να παραμείνουν προσωρινά στην εργασία τους, έως την εκδίκαση της δεύτερης αγωγής την οποία κατέθεσαν, η απόφαση επί της οποίας ήταν, όπως προαναφέρθηκε, τελικά, θετική.

 

Ο Κώστας Μπακογιάννης στην 8η Τακτική και 9η Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων του 2022 – πριν από 4 ημέρες είχε ψηφιστεί στη Βουλή η σχετική τροπολογία Βορίδη – ύστερα από πρόταση της Αντιπολίτευσης του Δήμου, να δεσμευτεί η Διοίκηση ότι δεν θα ασκήσει έφεση σε ενδεχόμενο θετικών αποφάσεων, ανέφερε (3:42:00 toy βίντεο) ότι η Βουλή αποφάσισε και ο νόμος ψηφίστηκε και… αποχώρησε από  την διαδικασία της ψηφοφορίας στο ψήφισμα που στήριξε η αντιπολίτευση. Να τονιστεί δε, ότι, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινοχρήστων Χώρων, Βασίλης Κορομάντζος, είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι, “αν ταχθούμε υπέρ του ψηφίσματος θα είναι σα να κοροϊδεύουμε τους Συμβασιούχους, αφού έχει ψηφιστεί η τροπολογία Βορίδη!”.

Η διάταξη Βορίδη

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη διάταξη Βορίδη (αρθρο 37 του Ν. 4915/2022 -Αρμοδιότητες Οικονομικής Επιτροπής Δήμων Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 72 ν. 3852/2010)

  1. Στην περ. ι) της παρ. 1 του άρθρου 72 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο τέλος του πρώτου εδαφίου προστίθεται εξαίρεση των δικών που αφορούν στον προσδιορισμό ή τη μετατροπή της εργασιακής σχέσης μεταξύ εργαζομένων και του δήμου, στις οποίες η άσκηση ενδίκων μέσων είναι υποχρεωτική, β) διαγράφεται το πέμπτο εδάφιο, γ) στο νέο πέμπτο εδάφιο προστίθεται η αναφορά στην εξαίρεση του πρώτου εδαφίου και η περ. ι) διαμορφώνεται ως εξής:

«ι) Αποφασίζει για την υποβολή προσφυγών στις διοικητικές αρχές και αποφασίζει για την άσκηση ή μη όλων των ένδικων βοηθημάτων και των ένδικων μέσων, καθώς και για την παραίτηση από αυτά, πλην των περιπτώσεων δικών που αφορούν στον προσδιορισμό ή τη μετατροπή της εργασιακής σχέσης μεταξύ εργαζομένων και του δήμου, στις οποίες η άσκηση ενδίκων μέσων είναι υποχρεωτική. 

ΑΝΤΑΡΣΙΑ: Να πάρει θέση ο δήμαρχος

Η ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, σε σημερινή της ανακοίνωση απαιτεί την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων μετά τη θετική απόφαση του δικαστηρίου για  τους 302 κόβιντ εργαζόμενους του Δήμου Αθήνας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: “Η ώρα της αλήθειας έφτασε για το μέλλον των 302 συμβασιούχων κόβιντ και άλλων που ακολουθούν μετά την έκδοση ΘΕΤΙΚΗΣ απόφαση για τους εργαζόμενους ανοίγοντας την προοπτική παραμονής στην εργασία και μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Μέσα σε ένα μήνα με βάση την τροπολογία Βορίδη στο ν.4915/22 ο Δήμαρχος Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης και η νομική υπηρεσία υποχρεωτικά θα προχωρήσουν σε άσκηση ένδικων μέσων κατά της απόφασης  αυτής οδηγώντας στην απόλυση τους συμβασιούχους. Άλλωστε ο ίδιος ο Δήμαρχος Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης στη συνεδρίαση στις 28/3/22 απέρριψε το ψήφισμα που πρότεινε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, επικεφαλής της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και το στήριξαν παρατάξεις της δημοκρατικής και αριστερής αντιπολίτευσης, με το οποίο το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας απαιτούσε την κατάργηση της υποχρεωτικότητας άσκησης ένδικων κατά θετικών αποφάσεων των δικαστηρίων σε αιτήματα συμβασιούχων για την παραμονή στην εργασία διότι εξυπηρετούσε  στην πράξη πάγιες και διάρκεια ανάγκες. Τότε η αποχή της παράταξης του Μπακογιάννη με την στήριξη Βουλγαράκη και Καπερνάρου εμπόδισαν την έκδοση του ψηφίσματος.

Ας ενημερώσει λοιπόν  ο  Δήμαρχος Αθήνας τους εκατοντάδες συμβασιούχους που αγωνιούν για το μέλλον τους τι πρόκειται να πράξει. Θα υλοποιήσει τις εντολές Βορίδη η θα φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για να αποφασίσουμε την στήριξη των συμβασιούχων;”

Οι εργαζόμενοι  και τα συνδικάτα τους,  η ΠΟΕ-ΟΤΑ και η ΠΟΠ-ΟΤΑ, είναι ώρα να πάρουν θέση μάχης και να μπουν μπροστά για να ακυρωθεί η τροπολογία-σφαγείο του Βορίδη αλλά  και για να απαιτήσουν μαζικές προσλήψεις μονίμων στις δημοτικές υπηρεσίες που τις έχουν ανάγκη εκατοντάδες χιλιάδες  εργαζόμενοι, φτωχοί, άστεγοι, ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά. Για να υπάρχουν δημοτικές δομές φροντίδας, πράσινο, καθαριότητα για όλους στελεχωμένες με μόνιμο προσωπικό και όχι να εκχωρούνται σε εργολάβους, ιδιώτες και φιλάνθρωπους τύπου Κιβωτού του Κόσμου.

Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, το Σωματείο “Εργατική Αντεπίθεση” έχει προσφύγει στο ΣΤΕ κατά της τροπολογίας Βορίδη που υποχρεώνει τους Δημάρχους να εξαντλούν ουσιαστικά όλα τα ένδικα μέσα (δηλ. να προσφεύγουν στο Εφετείο) για όλες τις πρωτόδικες αποφάσεις που μετατρέπουν τις Συμβάσεις από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Η “πονηρή” τακτική Μπακογιάννη

Το ερώτημα που τίθεται για το κ. Μπακογιάννη είναι τι θα κάνει μετά την απόφαση του Δικαστηρίου. Ο δήμος Αθηναίων προς το παρόν τηρεί σιγή ιχθύος, καθώς βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και δεν θέλει να ανοίξει μέτωπο ούτε με τους συμβασιούχους ούτε με την κυβέρνηση. Ωστόσο με βάση την προηγούμενη στάση του, δεν φαίνεται να μην συμμορφώνεται με την κυβερνητική διάταξη. Ας πει, τουλάχιστον, ότι διαφωνεί…

Σύμφωνα πάντως, με εκτιμήσεις νομικών και συνδικαλιστών που μίλησαν στο aftodioikisi.gr, με δεδομένο ότι ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στο δήμο να προσφύγει μέσα σε προθεσμία δύο ετών (σ.σ. άρα έως τον Ιούλιο του 2025), το πιθανότερο σενάριο είναι ότι ο δήμαρχος Αθηναίων δεν το κάνει αυτό κατά  την προεκλογική περίοδο αλλά αργότερα, ώστε οι εργαζόμενοι, καθώς καλύπτονται από την πρωτόδικη απόφαση να παραμείνουν στην θέση τους. Άρα και σε (προεκλογική, τουλάχιστον) ομηρία από τον (“πονηρό”) κ. Μπακογιάννη.