ΑνακοινώσειςΝέα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ.

Παρουσίαση του βιβλίου  Δρ. Πολυξένης Ι. Παπαγγελοπούλου – μιά Ιστορική αναδρομή του Ψυχικού σε σύγκριση με την Νέα Ιωνία -100 χρόνια απο την Μικρασιατική καταστροφή 

Ο Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης, η Πρόεδρος Παυλίνα Πανταζή και το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Φιλοθέης-Ψυχικού ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ., σας προσκαλούν

την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 19:00,

στο Πολιτιστικό Κέντρο «Γκ. & Ν. Μπενετάτου»

στην παρουσίαση του βιβλίου της Δρ. Πολυξένης Ι. Παπαγγελοπούλου με τίτλο :

«Ιστορική αναδρομή και εξέλιξη της Δημοτικής Κοινότητας Ψυχικού από τη δημιουργία της ως κηπούπολη στο πέρασμα του χρόνου σε σύγκριση με τον όμορο Δήμο Νέας Ιωνίας – Κοινωνική διαστρωμάτωση και μορφολογία από το 1923 & έπειτα».

Το 1923 αποτέλεσε το έτος ίδρυσης των δύο οικισμών και από το χρονικό σημείο αυτό διερευνάται η πορεία εξέλιξής τους μέσα στο χρόνο, προκειμένου να συγκριθούν οι ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν τίς δύο περιοχές. Οι οικισμοί μελετώνται ως προς τα κοινωνικά τους χαρακτηριστικά και ως προς την πολεοδομική διάρθρωση του αστικού χώρου που είναι δομημένοι. Η έκδοση του βιβλίου συμπίπτει με τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και την ίδρυση της Kοινότητας Ψυχικού.

«Η ανάπτυξη των οικισμών του Ψυχικού και της Ν. Ιωνίας την ίδια χρονική πε- ρίοδο (1923), γράφει η Δρ Παπαγγελοπούλου, η διαφορετική στρωματοποίηση του πληθυσμού τους, η διαφορετική προέλευση όσον αφορά τους τόπους καταγωγής, η κουλτούρα τους, ο τρόπος ζωής τους, η δημογραφική εξέλιξη, η οικοδομική δραστηριότητα, οι χρήσεις του χώρου, η ξεχωριστή μορφολογία του χώρου και η αναμόρφωσή του, τα κοινωνικά κινήματα και η πολιτική τους διάσταση, οι παραγωγικές σχέσεις και οι παραγωγικές δυνάμεις, όπως έδρασαν και δρουν μέσα στο χώρο, αποτελούν τους άξονες που θα κινηθούμε, για να κατανοηθεί το αντικείμενο της μελέτης αυτής…..»

Ο Δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού κος Δημήτρης Γαλάνης προλογίζοντας την έκδοση αυτή δήλωσε πως: «Η έκδοση του βιβλίου συμπίπτει με τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και την ίδρυση της Kοινότητας Ψυχικού. Πρόκειται για μία μελέτη εμπεριστατωμένη και άκρως επιστημονική, η οποία θα αποτελέσει δείκτη πορείας της κοινωνικής ιστορίας των κατοίκων των όμορων Δήμων. Ευχαριστούμε την συγγραφέα που με την εργασία της θα εμπλουτίσει το Ιστορικό αρχείο του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού.»

Aπο την πλευρά της, η Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ κα Παυλίνα Πανταζή δήλωσε τα εξής: «Ευχαριστούμε τη συγγραφέα για την επιμελημένη εργασία της και την ανάδειξη του «ιδιαίτερου» χαρακτήρα αλλά και του πλούσιου πολιτιστικού «αποθέματος» που διαθέτει συγκριτικά η κοινότητα Ψυχικού, στο πέρασμα του χρόνου. Το παρόν βιβλίο μέσω της προβολής της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου μας θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού ενώ ταυτόχρονα θα συντελέσει στην σφυρηλάτηση και καλλιέργεια του πολιτιστικού του υπόβαθρου.»

Η συγγραφική μελέτη της Δρ. Πολυξένης Παπαγγελοπούλου αφορά στην ιστορική διαδρομή της Κοινότητας Ψυχικού σε σύγκριση με τον όμορο δήμο της Νέας Ιωνίας, από την ίδρυσή τους το 1923.

Ο οικισμός της Νέας Ιωνίας δημιουργήθηκε το 1923 για να στεγάσει τους Έλληνες πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους κατόπιν της Μικρασιατικής καταστροφής. Τον ίδιο χρόνο ιδρύθηκε ο οικισμός του Ψυχικού, με αυστηρό οικοδομικό κανονισμό, ως κατοικία της αστικής τάξης, σε σχέδιο κηπούπολης σύμφωνα με τις αγγλοσαξονικές συνοικίες του οραματιστή αρχιτέκτονα και πολεοδόμου E. Howard.

Πολιτιστικό Κέντρο «Γκ. & Ν. Μπενετάτου»

(Δρόση και Δροσίνη 1, Ψυχικό).