Νέα

Προειδοποιητικά πορτοκαλί φανάρια που αναβοσβήνουν, μπαίνουν στις…

Προειδοποιητικά πορτοκαλί φανάρια που αναβοσβήνουν, μπαίνουν στις επικίνδυνες διασταυρώσεις του Δήμου μας, με σκοπό να αναχαιτίσουν ταχύτητες,  να συνετίσουν τους εποχούμενους και να συμβάλλουν στην μείωση των ατυχημάτων.

Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής και συγκεκριμένα του Δημάρχου Δημήτρη Γαλάνη, που αποφάσισε να κινηθεί δραστικά και να δώσει λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει αρκετές περιοχές του Δήμου μας εδώ και χρόνια.

Οι φανοί τοποθετήθηκαν με την έγκριση της Περιφέρειας και τη συνεργασία της αρμόδιας Υπηρεσίας Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

 

Η απόφαση

Το πρόβλημα των επικίνδυνων διασταυρώσεων –και στα τρία προάστιά μας, προϋπήρχε και μέχρι σήμερα δεν είχε δοθεί καμιά λύση, αν και έχουν καταγραφεί από την Τροχαία εκατοντάδες αυτοκινητικά ατυχήματα.

Σε ορισμένες, μάλιστα, των περιπτώσεων  αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα και οι μόνιμοι κάτοικοι –που συχνά, πυκνά γίνονται μάρτυρες αυτών των ατυχημάτων, ιδιαίτερα τις μικρές νυχτερινές ώρες. Αλλά και η κίνηση των δρόμων, όπως και οι ταχύτητες που αναπτύσσονται από τους διερχόμενους οδηγούς, που θεωρούν ελεύθερες τις διασταυρώσεις, έπαιξαν με τα νεύρα των κατοίκων που απευθύνθηκαν στην Δημοτική Αρχή, για να δοθεί επιτέλους λύση.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης, γνώστης της ευρύτερης περιοχής και των κυκλοφοριακών προβλημάτων, αντέδρασε άμεσα και αποτελεσματικά από την πρώτη περίοδο της θητείας του. Τότε εξετάστηκε η περίπτωση της κατασκευής τρισδιάστατων διαβάσεων, οι οποίες όμως δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.  Οπότε δίνει εντολή στον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, κύριο Δημήτρη Φωτιάδη, να επιληφθεί του θέματος και να βρει την πλέον ενδεδειγμένη, για τις περιοχές και τις ανάγκες τους, άμεσα υλοποιήσιμη λύση.

Όπως μας πληροφόρησε ο κύριος Φωτιάδης, διερεύνησαν παρόμοιες περιπτώσεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και διαπίστωσαν ότι ακολουθούν το φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα των προειδοποιητικών φανών. Απευθύνθηκαν επίσης σε όμορους Δήμους, που αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις, και κατάληξαν στην ιδέα των προειδοποιητικών φανών και ειδικότερα αναλαμπόντων σηματοδοτών Led  δύο πεδίων με φωτοβολταϊκή τροφοδοσία. Οπότε απευθύνονται στην αρμόδια Υπηρεσία Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Συναντιούνται με την Διευθύντρια κυρία Παναγοπούλου ανταλλάσσουν  ιδέες και τέλος παίρνουν την έγκριση για την τοποθέτηση των φανών ενώ παράλληλα τους έδωσαν και τις οδηγίες τοποθέτησης.

Να σημειώσουμε ότι οι συγκεκριμένοι φανοί σε όποιο σημείο έχουν τοποθετηθεί, έχουν παρουσιάσει ικανοποιητικά αποτελέσματα στη μείωση των ατυχημάτων.

 

Που τοποθετήθηκαν

Τα προειδοποιητικά φανάρια μπήκαν σε έξι σημεία, των τριών Κοινοτήτων, που εμφανίζουν ιδιαίτερη επικινδυνότητα κι όπου οι οδηγοί δεν σέβονται τις προειδοποιητικές σημάνσεις. Αναλυτικότερα:

Στο Νέο Ψυχικό

Στη συμβολή των οδών Δημοκρατίας και Σεφέρη, όπου συχνά γίνονται ατυχήματα  από την παραβίαση της σήμανσης , ενώ ταυτόχρονα  είναι και η διαδρομή που ακολουθούν δεκάδες μαθητές και γονείς, δυο τουλάχιστον φορές την ημέρα,  με κατεύθυνση το 1ο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό.

Μακρυγιάννη και Σικελιανού, μπροστά από το Πεντάγωνο, όπου οι διερχόμενοι οδηγοί της οδού Μακρυγιάννη συχνά παραβιάζουν το stop με αποτέλεσμα να γίνονται πολλά τρακαρίσματα.

Στη Φιλοθέη

Στη  συμβολή των οδών Αγίας Φιλοθέης και Βενιζέλου. Μια επικίνδυνη διασταύρωση που ευνοεί τα ατυχήματα, καθώς οι οδηγοί επωφελούνται από το  «πλεονέκτημα» του ανοιχτού δρόμου αναπτύσσοντας μεγάλες ταχύτητες.

Καλλιγά και Βενιζέλου, τοποθετείται ένας ακόμα προειδοποιητικός φανός.

Στο Ψυχικό

Στη  συμβολή των οδών Διαμαντίδου με Παπαναστασίου και Διαμαντίδου με Αγίου Δημητρίου. Δυο διασταυρώσεις με ιδιαίτερη επικινδυνότητα, όπου έχουν συμβεί δεκάδες ατυχήματα, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους, καθώς αναστατώνονται τις μικρές ώρες της νύχτας από τα τρακαρίσματα.

 

Γιατί όχι μόνιμα φανάρια;

Η προφανής επιλογή, δηλαδή η μόνιμη και διαρκής σηματοδότηση, φαίνεται ότι δεν ταιριάζει σε όλες τις περιπτώσεις. Οπότε οι αναλάμποντες φανοί αποδεικνύονται η καλύτερη εναλλακτική λύση. Ας δούμε αναλυτικά και ανά περίπτωση γιατί δεν επιλέχθηκαν μόνιμα φανάρια.

Αγίας Φιλοθέης και Βενιζέλου, μετά από μελέτη αποφασίστηκε, στο παρελθόν, ότι η εγκατάσταση μόνιμων φαναριών θα επέφερε αύξηση της στάσης των αυτοκινήτων και δημιουργία κυκλοφορικής συμφόρησης και κατά συνέπεια μεγάλη αύξηση στις εκπομπές καυσαερίων αλλά και μεγάλη ηχητική ρύπανση. Γεγονός που καταργεί τον χαρακτήρα της κηπούπολης, που είναι και το ζητούμενο για Φιλοθέη και Ψυχικό.

Με το ίδιο σκεπτικό δεν επιλέχθηκαν μόνιμοι φανοστάτες και στις δυο διασταυρώσεις του Ψυχικού –παρά τον μεγάλο αριθμό ατυχημάτων που συμβαίνουν.

Όσο για τη συμβολή των οδών Μακρυγιάννη και Σικελιανού δεν επιτρεπόταν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εδώ και δεκαετίες, για την γενικότερη ασφάλεια.

 

Τι θα γίνει

Σε κάθε σημείο θα τοποθετηθούν δύο φανοί για να είναι ορατοί στους οδηγούς που κινούνται και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Τα φανάρια θα αναβοσβήνουν προειδοποιητικά ώστε να εφιστούν την προσοχή των οδηγών. Είναι ευδιάκριτα το βράδυ, αλλά καθώς δεν είναι απαγορευτικά η όλη φιλοσοφία του εγχειρήματος στηρίζεται στην ευαισθητοποίηση των οδηγών αλλά και στον σεβασμό του στον ΚΟΚ . ειδικότερα, είναι θέμα οδηγικής παιδείας.

Με λίγα λόγια θα μειωθούν τα ατυχήματα και όπου συμβούν ο αριθμός και η σοβαρότητά τους  θα έγκεινται στη δική μας προσωπική ευθύνη.

Επιπλέον για την περισσότερη ασφάλεια των διερχομένων επί του οδοστρώματος θα γραφτεί η λέξη STOP εκτός της υπάρχουσας διαγράμμισης.

 

Γιατί καθυστέρησαν

Αν και η τοποθέτησή τους είχα προγραμματιστεί αρχικά για το τέλος Μαρτίου, οι καταστάσεις όπως εξελίχθηκαν δεν επέτρεψαν στη Δημοτική Αρχή να είναι συνεπής.

Να θυμίσουμε ότι στην στήλη «μικρά και ενημερωτικά» στις 24 Φεβρουαρίου είχαμε γράψει ότι η τοποθέτηση θα πραγματοποιούταν σε ένα μήνα περίπου γιατί η παραγγελία ήταν σε εργοστάσιο του εξωτερικού. Εν προκειμένω η παραλαβή καθυστέρησε ενάμισι μήνα, καθώς συνέπεσε με το κλείσιμο της διώρυγας του Σουέζ λόγω ακινητοποίησης του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Ever Given». Οπότε επαναπροσδιορίστηκε η μεταφορά, η οποία  και έγινε στο τέλος αεροπορικά.

 

Τι είπε ο Δήμαρχος

Την ικανοποίησή  του εξέφρασε ο Δημήτρης Γαλάνης τονίζοντας ότι είναι υπερήφανος και πολύ χαρούμενος, που η λύση σε ένα αίτημα ετών για το Προάστιό μας επιτέλους υλοποιείται! Και μάλιστα σε ένα αίτημα –που αν και επί δεκαετία αγνοήθηκε, αφορά εν τούτοις την ασφάλεια και τη ζωή των κατοίκων, αλλά και των διερχόμενων οδηγών και πεζών.

Όπως τόνισε, η παρούσα Δημοτική Αρχή είναι εδώ για να επιλύσει όσο περισσότερα προβλήματα καθημερινότητας μπορεί και να προσφέρει στους κατοίκους την ποιότητα ζωής που αξίζουν.

Μας διευκρίνισε, μάλιστα, ότι οι συγκεκριμένοι φανοί δεν χρησιμοποιούν κάποια υποδομή για να λειτουργήσουν. Το κόστος τους είναι μικρό, χρησιμοποιούν τεχνολογία led και ηλιακούς συλλέκτες, ενώ συμπλήρωσε ότι οι φανοί ουσιαστικά δεν ελέγχουν την κυκλοφορία, αλλά προειδοποιούν τους οδηγούς στις επικίνδυνες διασταυρώσεις.

έχω νόμιμο τρόπο για να λύσουμε το θέμα. έξυπνη λύση που χρησιμοποιούν στις Ευρωπαϊκές πόλεις από την πρώτη μέρα με προσωπικές ενέργειες ζητούσε μια λύση για τις επικίνδυνες διασταυρώσεις. ξεκινήσαμε με τις τρισδιάστατες διαβάσεις δεν φαινόντουσαν. αλλιώς ήταν στην φωτογραφία αλλά στην πράξη μηδέν.