Πρόληψη και αντιμετώπιση CoVid 19

«Πράσινο φως» στο χάπι της Μerck για την θεραπεία του κορωνοϊού

Η βρετανική Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας έδωσε την έγκρισή της για το αντιιικό φάρμακο της Μerck με το όνομα Lagevrio κατά του κορωνοϊού.

To «πράσινο φως» για το αντιιικό φάρμακο της Μerck με το όνομα Lagevrio κατά του κορωνοϊού, του πρώτου χαπιού που έχει χαρακτηριστεί από ειδικούς κρίσιμο εργαλείο στη μάχη κατά της πανδημίας, έδωσε η βρετανική Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας.

 

 

Ειδικότερα, οι ρυθμιστικές Αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο, πριν από λίγες ώρες, έδωσαν έγκριση χορήγησης στο ερευνητικό φάρμακο μολνουπιραβίρη (molnupiravir) για τη χορήγηση σε ενήλικους ασθενείς με COVID-19. Πρόκειται για την πρώτη θεραπεία έναντι της COVID-19 που λαμβάνει έγκριση παγκοσμίως και χορηγείται από το στόμα.

 

Merck-Φάρμακο: Τι περιλαμβάνει η θεραπεία

Η μολνουπιραβίρη χορηγήθηκε στη δόση των 800mg δύο φορές την ημέρα για 5 ημέρες, ενώ η θεραπεία ξεκίνησε εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η έγκριση βασίστηκε σε δεδομένα κλινικής μελέτης, η οποία έδειξε ότι οι ασθενείς με COVID-19 που έλαβαν το συγκεκριμένο χάπι μολνουπιραβίρης είχαν σημαντικά μειωμένη πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου.

 

Συγκεκριμένα, μη νοσηλευόμενοι ασθενείς με διάγνωση COVID-19 ήπιας προς μέτριας σοβαρότητας που έλαβαν μολνουπιραβίρη είχαν σχεδόν 50% μειωμένη πιθανότητα να νοσηλευτούν ή να καταλήξουν. Οι ασθενείς είχαν συμπαραμαρτούντα νοσήματα και επομένως είχαν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν βαριά νόσο COVID-19. Επιπλέον, το φάρμακο είχε καλό προφίλ ασφαλείας. Η μολνουπιραβίρη είναι ένα αντι-ιικό φάρμακο και δρα εμποδίζοντας τη διαδικασία της αντιγραφής και τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2 στο ανθρώπινο σώμα. Το συγκεκριμένο φάρμακο βρίσκεται υπό διαδικασία επιταχυνόμενης αξιολόγησης από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ (FDA) και της Ευρώπης (EMA).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

Ο ΕΜΑ ξεκίνησε να αξιολογεί το χάπι της Merck για τον Covid-19

Ο ΕΜΑ ξεκίνησε να αξιολογεί το χάπι της Merck για τον Covid-19

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η θεραπεία σε μορφή χαπιού είναι εύκολα προσβάσιμη από το ευρύ κοινό, εύκολα παράγεται σε μεγάλες ποσότητες και διανέμεται ακόμα και σε χώρες χαμηλής και μεσαίας κοινωνικο-οικονομικής στάθμης που μπορεί να έχουν μειωμένη προσβασιμότητα σε εμβόλια. Σημαντικό, επίσης, είναι να αποδειχθεί σε ποιο βαθμό η χρήση της μολνουπιραβίρης μπορεί δυνητικά να αποτρέψει τη μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 από τους νοσούντες στους υγιείς.

 

«Πηγή: athensvoice.gr