Πρόληψη και αντιμετώπιση CoVid 19

ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την αναγκαιότητα τρίτης δόσης εμβολίου

Στο ερώτημα που τίθεται από τις εταιρείες εμβολίων αλλά και επιστήμονες, για το κατά πόσο είναι αναγκαία η χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίων τοποθετήθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. 

 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύτηκε από το πρακτορείο Reuters «δεν γνωρίζει κατά πόσο είναι αναγκαία μια τρίτη δόση για τη διαφύλαξη της προστασίας εάν δεν υπάρξουν επιπλέον δεδομένα». 

Διευκρίνισε ότι «προς το παρόν τα δεδομένα για τη διάρκεια της προστασίας από τις δόσεις που χορηγούνται αλλά και για το εάν μια ενισχυτική δόση θα ήταν ωφέλιμη και για ποιους είναι περιορισμένα». 

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ έρχεται λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι η εταιρεία Pfizer σχεδιάζει να ζητήσει από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να εγκρίνουν μια ενισχυτική δόση του εμβολίου COVID-19 εντός του επόμενου μήνα, με βάση τα στοιχεία για μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό δεδομένης και της εξάπλωσης της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης «Δέλτα».

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανέφεραν, ωστόσο, σε κοινή τους δήλωση ότι οι Αμερικανοί που έχουν εμβολιαστεί πλήρως δεν χρειάζονται ενισχυτική δόση COVID-19 αυτή τη στιγμή. Ορισμένοι επιστήμονες αμφισβήτησαν επίσης την ανάγκη για ενισχυτικές δόσεις.

Η Pfizer έχει δηλώσει κατά το παρελθόν ότι οι πολίτες θα χρειαστούν πιθανώς μια αναμνηστική δόση ενώ σκοπεύει να ξεκινήσει σύντομα δοκιμή με 10.000 συμμετέχοντες.

Όπως έγινε επίσης γνωστό, η Pfizer και η BioNTech σχεδιάζουν μια νέα έκδοση του εμβολίου που στοχεύει ειδικά τη μετάλλαξη Δέλτα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί το εμβόλιο που ήδη χορηγείται.