Πρόληψη και αντιμετώπιση CoVid 19

Ποιοί εξαιρούνται επίσημα απο την Β δόση με το AstraZeneca- Μαζικά αιτήματα να γίνει με άλλο εμβόλιο

Η πρώτη ημέρα -μετά τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών οι κάτω των 60 ετών να μην εμβολιάζονται πλέον με το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση να συνεχίσουν και με τη δεύτερη- φαίνεται πως κύλησε ομαλά, καθώς όπως είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, η πλειοψηφία των πολιτών προσήλθε στο προγραμματισμένο ραντεβού για τη δεύτερη δόση.

Η αναστάτωση εντούτοις για όσους είναι κάτω των εξήντα ετών και έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση με AstraZeneca είναι υπαρκτή. Υπενθυμίζεται πως αρχικά οι πλατφόρμες εμβολιασμού για τις ηλικίες 30-39, αλλά και 40-44 ετών είχαν ανοίξει μόνο με το εν λόγω εμβόλιο.

Επί του παρόντος, 470.000 πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση του AstraZeneca και υπολείπεται να κάνουν τη δεύτερη.

Σύμφωνα με στοιχεία της Αριστοτέλους, ο αριθμός των ακυρώσεων για δεύτερες δόσεις είναι 0,5% στην Pfizer, 0,45% στην Moderna και 1,89% στην AstraZeneca.

Όπως όμως τονίζουν οι γιατροί, τα ερωτήματα πολιτών που επιθυμούν να αλλάξουν το εμβόλιο της δεύτερης δόσης υποβάλλονται κατά χιλιάδες. Είναι κάτι που επισημαίνει και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, που μεταξύ άλλων έχει ζητήσει την άμεση παρέμβαση της προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρίας Θεοδωρίδου, προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις για τη δεύτερη δόση της AstraZeneca.

Αν η τάση αυτή συνεχιστεί, όπως λένε, υπάρχει περίπτωση να πάει πίσω και το χρονοδιάγραμμα της ανοσίας, που στόχος είναι να επιτευχθεί μέσα στον Ιούλιου.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά τα άτομα που ξεκίνησαν τον εμβολιασμό τους (1η δόση) με το εμβόλιο της AstraZeneca να συνεχίσουν κανονικά τη 2η δόση με το ίδιο εμβόλιο.

Από τη σύσταση αυτή εξαιρούνται:

α/ Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).

β/ Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).

γ/ Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Η πλατφόρμα για να υποβάλλουν οι γιατροί τα σχετικά αιτήματα ανοίγει τη Δευτέρα. Η τάση είναι, όπως λέει το ρεπορτάζ, πολλοί να θέλουν να αλλάξουν το εμβόλιο, ακόμη κι αν δεν συντρέχουν οι παραπάνω τρεις λόγοι. Ακόμη και πολίτες που είναι άνω των εξήντα ετών, φαίνεται να προσανατολίζονται σε εμβόλια m RNA.