Πρόληψη και αντιμετώπιση CoVid 19

Παυλάκης: Συναγερμός για τις νέες μεταλλάξεις Covid -Το σούπερ μεταδοτικό στέλεχος στις ΗΠΑ, ο φόβος της Κίνας

Τον κίνδυνο να υπάρξει νέο κύμα πανδημίας, αυτή τη φορά από νέα στελέχη κορωνοϊού, τόνισε ο ιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που φοβόμαστε στην παρούσα φάση δεν έρχεται από την Κίνα, αλλά από άλλες χώρες στις οποίες παρατηρούνται μεταλλάξεις.

Ο κ. Παυλάκης εξήγησε ότι μπορεί όλοι να ανησυχούμε για την Κίνα, καθώς άνοιξε την οικονομία της εντός του χειμώνα χωρίς να έχει ο πληθυσμός της την ανοσία που έχουν αποκτήσει άλλοι λαοί, ωστόσο αυτός ο κίνδυνος ακόμα καθυστερεί.

 

Παυλάκης για στέλεχος από ΗΠΑ


«Στην Κίνα εκτιμάται ότι θα υπάρξουν ενάμισι εκατομμύριο μολύνσεις και ένα εκατομμύριο θάνατοι από κορωνοϊό», ανέφερε ο κ. Παυλάκης, εξηγώντας πως η ασιατική χώρα μπορεί να μη βρίσκεται ακόμα σε αυτό το στάδιο, αλλά τα προληπτικά μέτρα πρέπει να παρθούν παγκοσμίως και πριν είναι αργά.

Ο κ. Παυλάκης ανέφερε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα και να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς προτού υπάρξει εξάπλωση του ιού, προσθέτοντας ότι ήδη έχει εντοπιστεί νέο στέλεχος στην Αμερική που είναι 20% πιο μεταδοτικό από τα υπάρχοντα. «Ως έναν βαθμό ξεπερνάει και το εμβόλιο, ωστόσο δεν είναι τόσο ανησυχητικό, καθώς ο κόσμος έχει πλέον ανοσία» είπε, προσθέτοντας πως οι μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούνται παντού.

 

Αύριο συνεδριάζει ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ


Την ώρα που διάφορες χώρες ανά τον κόσμο λαμβάνουν ταξιδιωτικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν την απειλή της Κίνας, όπου ο κορωνοϊός φουντώνει, και αφού σε πρώτη φάση η ΕΕ εναπόθεσε στο μέλλον το ενδεχόμενο λήψης κοινών μέτρων, συνεδριάζει τελικά αύριο για να εξετάσει το πώς θα κινηθεί εφεξής.

Την ανάγκη για «κοινή προσέγγιση της ΕΕ» και «κοινή ευρωπαϊκή δράση» στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση της Κίνας για άρση των περιορισμών που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων, σημειώνει η σουηδική προεδρία της ΕΕ.

Ειδικότερα, η σουηδική προεδρία συγκαλεί συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR) του Συμβουλίου την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου προκειμένου να συζητηθεί ο συντονισμός των πιθανών απαιτήσεων για την είσοδο στην ΕΕ.
«Η προεδρία επιδιώκει μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ για την πιθανή εισαγωγή απαιτήσεων εισόδου. Είναι σημαντικό να λάβουμε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα», αναφέρει ο Σουηδός υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Δημόσιας Υγείας Γιάκομπ Φέρσμεντ.