Πρόληψη και αντιμετώπιση CoVid 19

Παυλάκης: Για πρώτη φορά θα έχουμε εμβόλια για δύσκολους ιούς όπως ο RSV

Για πρώτη φορά θα έχουμε εμβόλια για άλλους ιούς που ήταν πολύ δύσκολοι όπως ο RSVπου σκοτώνει και γέρους και νεογνά

«Δεν τελειώσαμε δυστυχώς. Το μοντέλο που αναδύεται πια και μπορούμε να το πούμε με μεγάλη βεβαιότητα, είναι ότι θα έχουμε άλλη μια επιδημία γρίπης τουλάχιστον μια φορά το χρόνο με τον κορονοϊό, γιατί προς το παρόν πιάνει και το καλοκαίρι». Αυτή είναι η εκτίμηση του Γιώργου Παυλάκη, ιατρού-ερευνητή, επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, σχετικά με την εξέλιξη της πορείας του κορονοϊού, όπως την εξέφρασε σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, φιλοξενούμενος στην ΕΡΤ.

Όπως εξήγησε ο κ. Παυλάκης, ο κορονοϊός είναι νεότερος συγκριτικά με τη γρίπη και ως εκ τούτου «δεν έχουμε την ανοσία που έχουμε αναπτύξει στη γρίπη που υπάρχει για πάρα πολλά χρόνια, περισσότερο από έναν αιώνα και δυστυχώς πρέπει να καταλάβουμε, ότι όπως και στη γρίπη δεν έχουμε καταφέρει να την ξεριζώσουμε και σκοτώνει αρκετούς ανθρώπους κάθε χρόνο και με τον κορονοϊό θα συνεχίσουμε σε κάθε πανδημικό κύμα να έχουμε θύματα και νεκρούς και βαριά επηρεασμένους από τον ιό».

«Ο λόγος είναι ότι αυτός ο ιός, όπως και ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται φοβερά γρήγορα, δηλαδή αλλάζει το περίβλημα του και κάθε πανδημικό κύμα είναι διαφορετικό. Οπότε εμείς φτιάχνουμε εμβόλια και τώρα τα φτιάχνουμε πολύ γρήγορα, μας παίρνει λιγότερο από 6 μήνες, ίσως και τέσσερις ίσως και στο μέλλον, όταν η τεχνολογία ωριμάσει ακόμα περισσότερο, ίσως και ελάχιστους μήνες, αλλά ο ιός αλλάζει κάθε μέρα» ανέφερε ο κ. Παυλάκης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι για κάθε μετάλλαξη χρειάζεται νέο εμβόλιο, σημείωσε, αλλά υπάρχουν κρίσιμες στιγμές που αναδύεται ένα πολύ καινούργιο στέλεχος το οποίο δεν αντιμετωπίζεται καλά από τα εμβόλια.

«Η καινούργια τεχνολογία που προσφέρουν τα RNA εμβόλια που ευτυχώς αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα, αυτό που μας επιτρέπει είναι να αντιμετωπίζουμε τα πιο πρόσφατα στελέχη του ιού, παραδείγματος χάριν, το φθινόπωρο θα έχουμε ένα εμβόλιο επικαιροποιημένο το οποίο και έχουν συμφωνήσει οι εταιρείες ποιο θα είναι, που αντιμετωπίζει αυτό τον ιό που έχουμε σήμερα. Αλλά δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι αυτός ο ιός που κυκλοφορεί σήμερα, θα κυκλοφορεί το Νοέμβρη, το Δεκέμβρη, το Γενάρη» εξήγησε ο κ. Παυλάκης.

Ωστόσο, τόνισε πως ο ιός δεν αλλάζει τόσο δραστικά ώστε να κάνει μεγάλη ζημιά και τα εμβόλια είναι φοβερά χρήσιμα, καθώς μετριάζουν ή εξαφανίζουν την πιθανότητα να πάει κάποιο υγιές άτομο στη ΜΕΘ, αλλά δεν σταματάνε τη μετάδοση του ιού και δεν σταματάνε τη μετάδοσή του σε ευαίσθητα άτομα.

«Εγώ ασχολούμουν με τα εμβόλια των νουκλεϊνικών οξέων για τα τελευταία 20-25 χρόνια. Αντιμετωπίζαμε πολλά εμπόδια και ψυχολογικά και πρακτικά γιατί οι εταιρείες δεν ήθελαν να μπουν σε αυτές τις τεχνολογίες, γιατί ο κόσμος φοβάται άγνωστες έννοιες και όπως διαπιστώσατε φοβήθηκε και τα RNAεμβόλια. Βγήκαν όλων των ειδών οι ανακρίβειες και οι βλακείες, για να το πούμε με το όνομά τους, για το τι κάνουν αυτά τα πράγματα, που είναι τελείως ασφαλή κατά τη γνώμη μου όπως αποδείχτηκε, γιατί έχουμε δισεκατομμύρια εμβολιασμένους και πολλές φορές μάλιστα, στον κόσμο. Λοιπόν, ήταν μία τεχνολογία η οποία τώρα επεκτείνεται. Για πρώτη φορά θα έχουμε εμβόλια για άλλους ιούς που ήταν πολύ δύσκολοι όπως ο RSVπου σκοτώνει και γέρους και νεογνά. Για πάρα πολλά χρόνια προσπαθήθηκε να έχουμε εμβόλιο και απέτυχε το εμβόλιο, μάλιστα αποσύρθηκε και ο λόγος είναι ότι ήταν πολύ δύσκολο με την παλιά τεχνολογία να φτιάξει κανένας ορισμένα φάρμακα, οπότε αυτό που έγινε με τα καινούργια RNA εμβόλια, είναι ότι τώρα για πρώτη φορά ο RSV θα είναι ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίζεται με εμβόλια. Το εμβόλιο της γρίπης, πολλά θα μετατραπούν σε RNAεμβόλια. Είναι ένα κύμα που έρχεται. Και για τον καρκίνο, με την ίδια τεχνολογία ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να βρούμε ολοένα και περισσότερο στοχευμένα και προσωποποιημένα εμβόλια για τους καρκινοπαθείς. Γιατί ο καρκίνος είναι μια γενετική ασθένεια, ή μάλιστα 200 διαφορετικές γενετικές ασθένειες και δυστυχώς έχουν μεγάλη ποικιλομορφία. Οπότε το φάρμακο για τον έναν καρκίνο δεν κάνει για τον διπλανό και η προσπάθεια σήμερα είναι να εξειδικευτούν οι θεραπείες ολοένα και περισσότερο, να ταιριάξουν με τους ασθενείς και τα θεραπευτικά εμβόλια για τον καρκίνο, ελπίζουμε ότι θα γίνουν πραγματικότητα στο μέλλον» ανέφερε ο κ. Παυλάκης.

Μάλιστα, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν για πρώτη φορά πολύ υποσχόμενα αποτελέσματα στο μελάνωμα και σε ορισμένους άλλους καρκίνους, οι οποίοι είναι μεγάλα προβλήματα παγκόσμια, αλλά και ότι με την κατάλληλη πρόοδο της επιστήμης αυτό θα είναι ένα από τα όπλα που θα μπορέσει να εφαρμοστεί και να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους.

Δυστυχώς δεν είμαστε κοντύτερα σε ένα εμβόλιο για το AIDS, προσέθεσε, καθώς με την πανδημία, όλο το σύστημα επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Ο κ. Παυλάκης, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ ως επί το πλείστον, περίπου 40 χρόνια, αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας αλλά και στο γεγονός ότι για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές υπήρχε μια οργανωμένη προσπάθεια να ψηφίσουν οι Έλληνες εκτός Ελλάδος, χωρίς .

«Αυτό έγινε μέσω των προξενείων και της πρεσβείας. Η δικιά μου εμπειρία, παρόλο που τα προξενεία μας στην Αμερική και η Πρεσβεία και η πρέσβυς μας, η εξαίρετη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου κάναν πολύ καλή δουλειά, εξαίρετη, να προσελκύσουν ανθρώπους να το δημοσιοποιήσουν, νομίζω ότι τα αποτελέσματα είναι τρομακτικά φτωχά. Δηλαδή μερικές χιλιάδες Έλληνες ψήφισαν και αυτό είναι και στην Ευρώπη» επισήμανε ο κ. Παυλάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έτσι όπως έγινε ο νόμος ήταν για να σταματήσει τη συμμετοχή των έξω Ελλήνων».

«Εγώ νομίζω ότι αυτό είναι ένα εξάμβλωμα νόμου που πρέπει σίγουρα να αλλάξει γιατί είναι προσβλητικό και προφανώς είναι μερικά κόμματα και δυνάμεις που έχουν μεγαλύτερο φόβο από άλλα, αλλά νομίζω ότι αυτό δεν είναι σωστό, γιατί ο κόσμος τώρα, αν μη τι άλλο, έχει γίνει ένα ολοένα και μικρότερο χωριό, έχουμε τη δύναμη επικοινωνίας και εγώ το έχω καταλάβει στο πετσί μου, ότι ολοένα και περισσότερο η τεχνολογία μας φέρνει κοντά στον άλλον, οπότε πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να μπορέσουμε να λύσουμε τέτοια προβλήματα και να μη χάσουμε τον έξω Ελληνισμό» τόνισε.

Επιπλέον, σημείωσε πως οι Έλληνες έχουν χρησιμοποιήσει το παγκόσμιο χωριό και πως «ένα τεράστιο σημαντικό παράδειγμα είναι οι εφοπλιστές μας που είναι ένα τεράστιο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, τα έχουν πάει φοβερά καλά, συνεχίζουν να τα πάνε καλά, είναι η πρωτοπορία της ελληνικής οικονομίας σε πολλά και νομίζω ότι αυτό είναι ένα παράδειγμα που μας δείχνει την ευελιξία που έχουν οι Έλληνες να χρησιμοποιούν το παγκόσμιο περιβάλλον», ενώ ανέφερε ακόμα πως το να διαχωρίζονται οι Έλληνες του εξωτερικού, στερεί την Ελλάδα από πάρα πολλές βάσεις οικονομικές, πολιτικές, πολιτιστικές, από ομάδες πίεσης ιδίως σε μέρη σαν την Αμερική, σε πολύ κρίσιμες στιγμές της ιστορίας.

«Όπως όλα τα κοινοβούλια και οι δημοκρατικές διαδικασίες, θέλουν και τις ομάδες πίεσης, δηλαδή τους ενεργούς πολίτες με την καλή έννοια, όχι μόνο τα περίεργα συμφέροντα που διακινούνται, αλλά οι ομάδες πίεσης είναι πολύ σημαντικές για να γίνουν πράγματα και πολύ προοδευτικά ή πολύ σημαντικά. Πολλά μπορούν να γίνουν στην Αμερική και πρέπει να γίνουν. Χαίρομαι που τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα είχε πολύ εξαίρετη εκπροσώπηση και ενεργή παρουσία και αυτό το δείχνουν και τα αποτελέσματα, δηλαδή και οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Νομίζω ότι είναι σε τελείως διαφορετικό επίπεδο και μπορούν να είναι και στήριγμα στους δύσκολους καιρούς» είπε καταλήγοντας ο κ. Παυλάκης.