Νέα

Παράσταση «Λουκής Λάρας» στο Cine Φιλοθέη: Kαθηλωτικός ο Μανώλης Μαυροματάκης ως Αντιήρωας του 1821

Καθήλωσε το κοινό που παρακολούθησε την παράσταση «Λουκής Λάρας» ο ηθοποιός Μανώλης Μαυροματάκης που ερμήνευσε τον ομώνυμο ρόλο σε μία και μοναδική παράσταση που δόθηκε στο Cine Φιλοθέη .

 

Με πρωτοβουλία της Μορφωτικής & Πολιτιστικής Λέσχης Φιλοθέης παρουσιάστηκε δωρεάν η θεατρική διασκευή του ομώνυμου διηγήματος «Λουκής Λάρας» (1883) του Έλληνα λόγιου Δημητρίου Βικέλα .

 

Ενθουσίασε τελικά ο εξαιρετικός ηθοποιός στην εναλλακτική πρόταση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και του Καλλιτεχνικού του Διευθυντή, Λευτέρη Γιοβανίδη, για τον εορτασμό της Επετείου για την Επανάσταση του 1821.

 

Ο Δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης, με αφορμή την φιλοξενία μιας ακόμα σπουδαίας παράστασης στο Δήμο μας, δήλωσε: «Χαίρομαι πραγματικά που φιλοξενήσαμε μια τόσο υψηλού επιπέδου παράσταση στο Δήμο μας και εντυπωσιάστηκα από το γεγονός ότι ενώ τα λόγια του ρόλου ήταν όλα στην καθαρεύουσα,οι συμπολίτες μας παρακολούθησαν με μεγάλη ευχαρίστηση την εξοχή ερμηνεία του Μανώλη Μαυροματάκη».

 

ΤΟ ΕΡΓΟ

Μια προσωπική εξομολόγηση του ίδιου του ήρωα -που σύμφωνα με το συγγραφέα πρόκειται για πραγματικό πρόσωπο- αποκαλύπτει στο σύγχρονο θεατή τις λιγότερο ένδοξες και λαμπερές πτυχές της περιόδου του 1821 συστήνοντας του τα πρόσωπα που η Ιστορία παραμερίζει : τους αντί-ήρωες.

Η διαχρονικότητα του αντί- ήρωα είναι αυτή που καθιστά το έργο πιο επίκαιρο από ποτέ. Τι έχει να μοιραστεί ο «μέσος άνθρωπος» της Επανάστασης; Ένας άνδρας καθημερινός, απλός, σαν τους περισσότερους από εμάς: ταυτόχρονα δειλός και θαρραλέος, δυνατός και ασθενικός, μεγαλόψυχος και εγωιστής, φοβισμένος και επιζών, φιλόδοξος και άδοξος…

Η παράσταση κάνοντας «πρωταγωνιστή» έναν άλλοτε «κομπάρσο της ζωής» επιχειρεί να αναδείξει την ιστορικότητα και τη συγκίνηση της καθημερινής ζωής. Η ανεκτίμητη αξία του προσωπικού ημερολογίου πλάι στο βιβλίο της Ιστορίας : αυτός είναι ο Λουκής Λάρας

 

Συντελεστές 

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης

Θεατρική προσαρμογή : Λευτέρης Γιοβανίδης – Μανώλης Μαυροματάκης Σκηνικά – κοστούμια : Έλλη Παπαγεωργακοπούλου

Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου

Επιμέλεια κίνησης: Αντιγόνη Γύρα

Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Βασιλική Σουρή

Στο ρόλου του Λουκή Λάρα, ο Μανώλης Μαυροματάκης.