Πρόληψη και αντιμετώπιση CoVid 19

Ολη η λιστα με τους εμβολιασμός στην Ελλάδα – Σημαιοφόροι τα Ιόνια Νησιά, τελευταιά η Στερεά Ελλάδα

Η εμβολιαστική κάλυψη σε όλη την επικράτεια της χώρας παρουσιάστηκε στη σύσκεψη για τον εμβολιασμό και τη μετάλλαξη Δέλτα που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, παρουσίασε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τους πίνακες με την εμβολιαστική κάλυψη ανά περιφέρεια και τόνισε ότι είναι παντού διαθέσιμα και εμβόλια και ραντεβού. Παράλληλα, ανέφερε πως το 56% των ενηλίκων έχει πια κάνει μία δόση, ενώ σχεδόν το 47% είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Σε απόλυτα νούμερα, πέντε εκατομμύρια συμπολίτες μας, καλώς εχόντων των πραγμάτων, σήμερα θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση.

Πρωταθλήτρια στους εμβολιασμούς η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Σύμφωνα με τον πίνακα που παρουσιάστηκε και αποτυπώνει την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, στην Αττική έχει εμβολιαστεί το 51% του πληθυσμού με μία δόση, ενώ στην πρώτη θέση πανελλαδικά, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό κατοίκων που έχουν πλήρως εμβολιαστεί, είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με ποσοστό 47% του πληθυσμού. Στη δεύτερη θέση με ποσοστό 44% είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Προβληματισμός για την πορεία των εμβολιασμών στη Στερεά Ελλάδα

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, προβληματισμός υπάρχει για τη Στερεά Ελλάδα, καθώς η εν λόγω Περιφέρεια είναι ουραγός, αφού πλήρως έχει εμβολιαστεί μόνο το 31% του πληθυσμού. Σε χαμηλό επίπεδο κυμαίνονται και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, το Βόρειο Αιγαίο, η Δυτική Ελλάδα και η Πελοπόννησος.

Ο πίνακας με τα ποσοστά εμβολιασμών ανά Περιφέρεια

Σκέρτσος: Σήμερα έχουμε 5 εκατ. Έλληνες που έχουν κάνει την πρώτη δόση

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι μια «πολύ πιο επιθετική μετάλλαξη», συνεπώς «χρειάζεται διπλή προσοχή από αυτούς που δεν είναι εμβολιασμένοι. Όσοι είναι εμβολιασμένοι είναι προστατευμένοι»: Το μήνυμα αυτό έστειλε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα τεστάρονται πιο τακτικά», ενώ απηύθυνε πρόσκληση προς τους νέους να βάλουν «πλάτη» προκειμένου να χτισθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την περασμένη Δευτέρα 152.000 νέα ραντεβού κλείστηκαν, από τα οποία 102.000 ήταν στις νεότερες ηλικίες (18-29), σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Σήμερα έχουμε 5.000.000 Έλληνες που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολιασμού τους και 4.000.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Αυτό σημαίνει ότι κοντά στο 60% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας είναι μερικώς θωρακισμένο και πάνω από 45%-50% είναι πλήρως θωρακισμένο απέναντι στον ιό», συνέχισε, εστιάζοντας στη συνέχεια στη νέα μετάλλαξη: «Προφανώς η μετάλλαξη Δέλτα μας απασχολεί, προφανώς κάποια στιγμή θα επικρατήσει και στην Ελλάδα, όπως έχει επικρατήσει και σε άλλες χώρες. Την παρακολουθούμε πολύ στενά, κάνουμε πολύ τακτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου. Μάλιστα, από χώρες όπου υπάρχει αυξημένη επέκταση του στελέχους αυτού του ιού, τεστάρονται όλοι οι πολίτες, για παράδειγμα από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, την Πορτογαλία… Αρα, έχουμε πλήρη έλεγχο και πολύ χαμηλά έως μηδενικά κρούσματα στις πύλες εισόδου με μετάλλαξη Δέλτα». Με δεδομένο όμως ότι «είναι μια πολύ πιο επιθετική μετάλλαξη, χρειάζεται διπλή προσοχή από αυτούς που δεν είναι εμβολιασμένοι. Όσοι είναι εμβολιασμένοι, είναι προστατευμένοι» συμπλήρωσε ο Ακης Σκέρτσος.

 

Πηγή: iefimerida.gr