Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2017-2018


H Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Φιλοθέης-Ψυχικού – ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ. συνεχίζει για την περίοδο 2017-2018 την πρωτοποριακή συνεργασία της με τις περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο. (μη κερδοσκοπικές οργανώσεις), MEDASSET Μεσογειακό Σύνδεσμο για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών, WWF ΕλλάςΖΩ.ΦΙ.ΨΥ. –Φιλοζωική Ένωση Προστασίας Αδέσποτων Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, και εμπλουτίζει τα εκπαιδευτικά της προγράμματα ξεκινώντας νέα συνεργασία με τις Μ.Κ.Ο. «Μπορούμε» και «FAIR TRADE HELLAS»
Οι μαθητές στο Οικολογικό Πάρκο
Οι μαθητές που επισκέπτονται το Οικολογικό Πάρκο, θα έχουν τη δυνατότητα –με τη βοήθεια εμψυχωτών- εθελοντών από τις οργανώσεις,- ν’ ανακαλύψουν μυστικά της φύσης, και μέσα από ποικίλα διαδραστικά παιχνίδια, quiz, κατασκευές και προβολές video να μάθουν πώς να αναπτύσσουν μια σωστή σχέση με τα ζώα συντροφιάς, να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος, της ανακύκλωσης και της εξοικονόμησης ενέργειας  αλλά και να εξοικειωθούν με την αξία της εθελοντικής προσφοράς. Παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν τους χώρους του Οικολογικού Πάρκου ταξιδεύοντας με το τρενάκι.
Για το ταξίδι με το τρενάκι, κάθε μαθητής φέρνει μαζί του, ως εισιτήριο, ένα αντικείμενο για ανακύκλωση (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό, λάμπα και μπαταρίες).
Η συνεννόηση και οι κρατήσεις ημερομηνιών για τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο Οικολογικό Πάρκο, θα γίνονται στα τηλ. 210-6822217  κ. Ρ. Καραβά, (ώρες: 10:30-16:00)
Διεύθυνση Οικολογικού Πάρκου Ν. Ψυχικού: Στρατηγού Μακρυγιάννη, Ν. Ψυχικό   154 51 (πίσω από το Πεντάγωνο)

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2017-2018
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα διαρκούν 1 ½ ώρα.

Δευτέρα: «ΜΠΟΡΟΥΜΕ»

Τρίτη: MEDASSET

Τετάρτη: ΖΩ.ΦΙ.ΨΥ.

Πέμπτη: WWF

Παρασκευή: FAIR TRADE HELLAS

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2017-2018
Το φετινό πρόγραμμα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του  Οικολογικού Πάρκου στο Νέο Ψυχικό είναι:

Δευτέρα: «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» (www.boroume.grinfo@boroume.gr)   
Έναρξη από τις 9:15 π.μ. – διάρκεια: 1 ½ ώρα

Μέγιστος αριθμός μαθητών ανά ημέρα30
(Σημ.Το πρόγραμμα είναι κατάλληλο για μαθητές Α’ – ΣΤ’ Δημοτικού)

Το «Μπορούμε» είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού σε όλη την Ελλάδα. 

Το πρόγραμμα «Μπορούμε στο Σχολείο» έχει σχεδιαστεί για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους μικρούς μας φίλους σχετικά με το θέμα της σπατάλης του φαγητού, ενώ μέσα από τις δραστηριότητες, τα παιδιά ανακαλύπτουν συγχρόνως έννοιες όπως ο εθελοντισμός και η κοινωνική προσφορά.

Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ποιο είναι το πρόβλημα της σπατάλης φαγητού, να διερευνήσουν και να γνωρίσουν τα αίτια του, αλλά και να μάθουν ποιες είναι οι πιθανές λύσεις και οι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης και των δραστηριοτήτων με τους μαθητές απαντώνται ερωτήματα όπως: Τι σημαίνει σπατάλη φαγητού; Τι μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς για να μην πηγαίνει “Καμία μερίδα φαγητού χαμένη”; Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε με πρωτότυπους τρόπους το περισσευούμενο φαγητό στο σπίτι; Πότε λήγουν πραγματικά τα τρόφιμα; Τι σημαίνει εθελοντής και ενεργός πολίτης; Γιατί δεν επιλέγουμε ένα φρούτο ή λαχανικό κρίνοντας από την εμφάνιση του;

Τα παιδιά ανακαλύπτουν τις παραπάνω απαντήσεις μέσα από δημιουργικά κολλάζ, σταυρόλεξα και ζωγραφική. Το “μονοπάτι της προσφοράς” σχεδιάζεται από τα ίδια τα παιδιά τα οποία ανακαλύπτουν πόσο εύκολη, άμεση και όμορφη είναι η διαδικασία δικτύωσης και προσφοράς του περισσευούμενου φαγητού από όλα τα στάδια της διατροφικής αλυσίδας προς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Τρίτη:  MEDASSET (www.medasset.org / www.euroturtle.org )

“Η Νιρέττα και τα θαλάσσια απορρίμματα”

Έναρξη από τις 9:30 π.μ. – διάρκεια: 1 ½ ώρα    

Μέγιστος αριθμός μαθητών ανά ημέρα40

Στο Οικολογικό Πάρκο Ν. Ψυχικού μύρισε θάλασσα!
Οι θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Γνωρίστε τα μυστικά της ζωής τους και μάθετε πώς μπορείτε να τις προστατεύσετε από τις επιπτώσεις των σκουπιδιών  ώστε να μπορούμε να κολυμπούμε μαζί, σε θάλασσες χωρίς σκουπίδια!
Με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού βίντεο «Χελώνες σε Κίνδυνο, Μπορείτε να Κάνετε τη Διαφορά» καθώς και ενημερωτικής συζήτησης τα παιδιά γνωρίζουν τις θαλάσσιες χελώνες και κατανοούν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.  Με την παρουσία της μασκότ, ο εκπαιδευτικός του MEDASSET εξηγεί στα παιδιά την πολύπλοκη ανατομία της θαλάσσιας χελώνας και μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια και τραγούδι τα παιδιά εξοικειώνονται με τη «Νιρέττα» διασκεδάζοντας. Επιπλέον, με ειδικά σχεδιασμένες βιωματικές δράσεις, οι μικροί φίλοι της «Νιρέττας» αναγνωρίζουν τη σημασία της προστασίας της καθώς παίζουν ομαδικά παιχνίδια.

Αγάπη για το Περιβάλλον,  Δράση, Δημιουργικό Παιχνίδι, Γνώση από το MEDASSET

Τετάρτη: ΖΩ.ΦΙ.ΨΥ.  (www.zofipsy.com)
Έναρξη: από τις 09:30 π.μ. –  Διάρκεια: 1 ½ ώρα

Μέγιστος αριθμός μαθητών ανά ημέρα: 35
(Απαραίτητη η συμμετοχή των δασκάλων/συνοδών)

Η Φιλοζωική Ένωση Προστασίας Αδέσποτων Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, (ΖΩ.ΦΙ.ΨΥ.) ιδρύθηκε το 2011 και είναι μια αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία, που αποτελείται μόνο από εθελοντές.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην εξοικείωση και γνωριμία των παιδιών με τα κατοικίδια ζώα. Μέσα από οπτικό υλικό, προβολή video, και διαδραστικό παιχνίδι, τα παιδιά μαθαίνουν

για τα δικαιώματά των ζώων και τις υποχρεώσεις μας απέναντί τους,  αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη σχετικά με προβλήματα όπως η εγκατάλειψη, παραμέληση-κακοποίηση των ζώων, και διαμορφώνουν την συμπεριφορά τους προς αυτά.
Επιπλέον, τα παιδιά θα γνωρίσουν τα ζώα συντροφιάς, θα αντιμετωπίσουν τους πιθανούς φόβους τους, θα μάθουν τους τρόπους ασφαλούς επαφής,  και πως να γίνουν υπεύθυνοι ιδιοκτήτες!

Πέμπτη: WWF (www.wwf.grwww.wwf.gr/food)     
                                               
Έναρξη από τις 9:30 π.μ. – διάρκεια: 1 ½ ώρα

 Μέγιστος αριθμός μαθητών ανά ημέρα:  45

Από τη φύση στην κουζίνα!

Το WWF Ελλάς είναι μία από τις μεγαλύτερες οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και έχει στόχο ο Άνθρωπος και η Φύση να συνυπάρχουν αρμονικά στο παρόν και στο μέλλον.
Το ζώο-σύμβολο του WWF, το Πάντα, εκτός από… τα δάση της Κίνας  λατρεύει και τα πάρκα.  Κάθε Πέμπτη, στο Οικολογικό Πάρκο, υποδέχεται τους μαθητές για να τους
ξεναγήσει σε μία ιδιαίτερη και μυστηριώδη διαδρομή! Παρέα με τους φίλους του, εξερευνούν  τα ζώα που είναι κρυμμένα στο Λαβύρινθο του Πάρκου, αλλά και όλα τα ζώα και φυτά του πλανήτη που έχουν ανάγκη να προστατευτούν. Ερευνούν το φαγητό των ζώων αλλά και των ανθρώπων, το μυστικό των Χρωματιστών Κάδων και ανακαλύπτουν πώς όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους. Αποστολή τους: να ανακαλύψουν τη βιώσιμη διατροφή για ένα υγιή πλανήτη!
Το πρόγραμμα, στηρίζεται στο παιδαγωγικό υλικό  ‘Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης’, που έχει στόχο οι μαθητές να αποκτήσουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες που δεν επιβαρύνουν τον πλανήτη.

 Παρασκευή: FAIR TRADE HELLAS (www.fairtrade.gr)
Έναρξη: από τις 09:30 π.μ. –  Διάρκεια: 1 ½ ώρα

Μέγιστος αριθμός μαθητών ανά ημέρα: 40
(Σημ. Το πρόγραμμα είναι κατάλληλο για μαθητές Γ’ – ΣΤ’ Δημοτικού)

Χαρτογράφησε το γεύμα σου και ανακάλυψε πώς οι επιλογές σου στο μεσημεριανό τραπέζι συνδέονται με το περιβάλλον!

H Fair Trade Hellas είναι η οργάνωση στην Ελλάδα που προωθεί το Δίκαιο & Αλληλέγγυο Εμπόριο (Fair Trade) και κατ’ επέκταση την υπεύθυνη παραγωγή & κατανάλωση προϊόντων της καθημερινότητάς μας μέσα από μια βιώσιμη για το περιβάλλον και την κοινωνία προσέγγιση.

Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει 2 βιωματικές δραστηριότητες:
Α. Πόσο νερό έχει η πίτσα που τρως;
Β. Εξερευνώντας το ρύζι!

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την κατανάλωση του νερού στον πλανήτη, τη βιοποικιλότητα, τον αντίκτυπο της παραγωγής τροφής στο περιβάλλον & τους καλλιεργητές και η εξοικείωσή τους με την αλληλεξάρτηση τροφής & περιβάλλοντος.
Μέσα από παιχνίδι τα παιδιά θα μάθουν πώς αυτά που μπαίνουν καθημερινά στο πιάτο μας έχουν άμεση σχέση με την προέλευση της τροφή μας, τον τρόπο με τον οποίο  παράχθηκε, τους πόρους που χρησιμοποιήθηκαν και συνεπώς τη σημασία των επιλογών τους στο φαγητό και θα πάρουν χρήσιμες γνώσεις που μπορούν να υλοποιήσουν στο σπίτι και στο σχολείο ώστε να γίνουν πιο υπεύθυνοι καταναλωτές σεβόμενοι το περιβάλλον!
Ταυτόχρονα, θα μπορούν να μιλήσουν για αυτές και στους γονείς τους, αφού θα τους δίνουμε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο που θα μπορούν να το πάρουν μαζί τους.

Αποστολή τους: Να σεβαστούν το περιβάλλον μέσα από τις διατροφικές τους συνήθειες!