Εκπαιδευτικά Προγράμματα


H Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Φιλοθέης-Ψυχικού – ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ. συνεχίζει  την πρωτοποριακή συνεργασία της με τις περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο. (μη κερδοσκοπικές οργανώσεις), MEDASSET Μεσογειακό Σύνδεσμο για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών,  ΖΩ.ΦΙ.ΨΥ. –Φιλοζωική Ένωση Προστασίας Αδέσποτων Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού.
Τα σχολεία που επισκέπτονται το Οικολογικό Πάρκο, θα έχουν τη δυνατότητα –με τη βοήθεια εμψυχωτών- εθελοντών από τις οργανώσεις,- ν’ ανακαλύψουν μυστικά της φύσης, και μέσα από ποικίλα διαδραστικά παιχνίδια, quiz, κατασκευές και προβολές video να μάθουν πώς να αναπτύσσουν μια σωστή σχέση με τα ζώα συντροφιάς, να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος, της ανακύκλωσης και της εξοικονόμησης ενέργειας  αλλά και να εξοικειωθούν με την αξία της εθελοντικής προσφοράς. Παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν τους χώρους του Οικολογικού Πάρκου ταξιδεύοντας με το τρενάκι, να γνωρίσουν και να ενημερωθούν για τα φυτά του πάρκου και να μάθουν για τη βοτανική.
Για το ταξίδι με το τρενάκι, κάθε μαθητής φέρνει μαζί του, ως εισιτήριο, ένα αντικείμενο για ανακύκλωση (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό, λάμπα και μπαταρίες).
Το πάρκο λειτουργεί για το κοινό τις καθημερινές από  09:00 ως  15:00(εκτός αργιών) και τα Σάββατα 10:00 ως 14:00 (εκτός αργιών)
Η συνεννόηση και οι κρατήσεις ημερομηνιών των σχολείων για τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο Οικολογικό Πάρκο, θα γίνονται στο τηλ. 210-6822217  κ. Π. Τσαφαρίδη (ώρες: 09:00-16:00) και στο email  Tsafaridis@dikefips.gr 
Διεύθυνση Οικολογικού Πάρκου Ν. Ψυχικού: Στρατηγού Μακρυγιάννη, Ν. Ψυχικό   154 51 (πίσω από το Πεντάγωνο)
ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ 
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα διαρκούν 1 ½ ώρα

.Δευτέρα: ΖΩ.ΦΙ.ΨΥ.

Τρίτη: MEDASSET, ΖΩ.ΦΙ.ΨΥ.

Τετάρτη: ΖΩ.ΦΙ.ΨΥ., ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ

Πέμπτη: ΖΩ.ΦΙ.ΨΥ.

Παρασκευή:

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ
Το φετινό πρόγραμμα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του  Οικολογικού Πάρκου στο Νέο Ψυχικό είναι:

 

Τρίτη:  MEDASSET (www.medasset.org / www.euroturtle.org )

“Η Νιρέττα και τα θαλάσσια απορρίμματα”

Έναρξη από τις 10:30 π.μ. – διάρκεια: 1 ½ ώρα    

Μέγιστος αριθμός μαθητών ανά ημέρα40

Στο Οικολογικό Πάρκο Ν. Ψυχικού μύρισε θάλασσα!
Οι θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Γνωρίστε τα μυστικά της ζωής τους και μάθετε πώς μπορείτε να τις προστατεύσετε από τις επιπτώσεις των σκουπιδιών  ώστε να μπορούμε να κολυμπούμε μαζί, σε θάλασσες χωρίς σκουπίδια!
Με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού βίντεο «Χελώνες σε Κίνδυνο, Μπορείτε να Κάνετε τη Διαφορά» καθώς και ενημερωτικής συζήτησης τα παιδιά γνωρίζουν τις θαλάσσιες χελώνες και κατανοούν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.  Με την παρουσία της μασκότ, ο εκπαιδευτικός του MEDASSET εξηγεί στα παιδιά την πολύπλοκη ανατομία της θαλάσσιας χελώνας και μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια και τραγούδι τα παιδιά εξοικειώνονται με τη «Νιρέττα» διασκεδάζοντας. Επιπλέον, με ειδικά σχεδιασμένες βιωματικές δράσεις, οι μικροί φίλοι της «Νιρέττας» αναγνωρίζουν τη σημασία της προστασίας της καθώς παίζουν ομαδικά παιχνίδια.

Αγάπη για το Περιβάλλον,  Δράση, Δημιουργικό Παιχνίδι, Γνώση από το MEDASSET

Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη: ΖΩ.ΦΙ.ΨΥ.  (www.zofipsy.com)
Έναρξη: από τις 09:30 π.μ. –  Διάρκεια: 1 ½ ώρα

Μέγιστος αριθμός μαθητών ανά ημέρα: 35
(Απαραίτητη η συμμετοχή των δασκάλων/συνοδών)

Η Φιλοζωική Ένωση Προστασίας Αδέσποτων Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, (ΖΩ.ΦΙ.ΨΥ.) ιδρύθηκε το 2011 και είναι μια αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία, που αποτελείται μόνο από εθελοντές.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην εξοικείωση και γνωριμία των παιδιών με τα κατοικίδια ζώα. Μέσα από οπτικό υλικό, προβολή video, και διαδραστικό παιχνίδι, τα παιδιά μαθαίνουν για τα δικαιώματά των ζώων και τις υποχρεώσεις μας απέναντί τους,  αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη σχετικά με προβλήματα όπως η εγκατάλειψη, παραμέληση-κακοποίηση των ζώων, και διαμορφώνουν την συμπεριφορά τους προς αυτά.
Επιπλέον, τα παιδιά θα γνωρίσουν τα ζώα συντροφιάς, θα αντιμετωπίσουν τους πιθανούς φόβους τους, θα μάθουν τους τρόπους ασφαλούς επαφής,  και πως να γίνουν υπεύθυνοι ιδιοκτήτες!

Τετάρτη: ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ ( www.fotokiklosi.gr

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο «ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ» 

Έναρξη: από τις 10:00 π.μ. – Διάρκεια 1 ώρα 

Μέγιστος αριθμός μαθητών ανά ημέρα: 35

(Απαραίτητη η συμμετοχή των δασκάλων/συνοδών)

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο «ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ»

Οι  περιβαλλοντικές δράσεις  του ΣΕΔ (Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης) Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ  για την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευση  στους μικρούς μας φίλους στην ιδέα και το θεσμό της ανακύκλωσης αποβλήτων, έχει ξεκινήσει από το 2011, στις ηπειρωτικές και νησιωτικές περιφέρειες της χώρας. Η εκπαιδευτική δράση  στοχεύει  στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας των παιδιών και αυριανών πολιτών,  και  στην  εδραίωση  της  ανακύκλωσης αποβλήτων  ΗΗΕ (Ηλεκτρικού Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού) ως θετικής συμπεριφοράς  και πράξης που συμβάλλει  στην  προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας.

Τα παιδιά με την προβολή του εκπαιδευτικού μας βίντεο και παρουσίαση από αρμόδιο άτομο  του ΣΕΔ ενημερώνονται για το θέμα της  ανακύκλωσης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού τα οποία διαχειρίζεται το Σύστημα και  την σημασία  του  στην προστασία του περιβάλλοντος  και της ανθρώπινης ζωής.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την παρουσία των εκπαιδευτικών, διαρκεί περίπου μία ώρα.