Πρόληψη και αντιμετώπιση CoVid 19

Μετάλλαξη Όμικρον: Ενθαρρυντικά τα πρώτα στοιχεία – Ήπια συμπτώματα σαν αυτά του κρυολογήματος

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από τις τελευταίες μελέτες της νέας μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, που σταδιακά επικρατεί σε όλο τον πλανήτη. Αν και η μεταδοτικότητά της φαίνεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερα, τα συμπτώματά της είναι πολύ πιο ήπια, όμοια με αυτά ενός απλού κρυολογήματος.

«Υπάρχουν 336 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια μεγάλη αύξηση από τα 90 της Κυριακής. Κανείς από αυτούς τους ανθρώπους όμως δεν έχει νοσηλευτεί στο νοσοκομείο» αναφέρει ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Σατζίντ Τζάβιντ.

Η Όμικρον ταξιδεύει πολύ γρήγορα ανά τον κόσμο και φαίνεται ότι λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητάς της πολύ σύντομα θα γίνει κυρίαρχη εκτοπίζοντας τη μετάλλαξη Delta. Ωστόσο η νοσηρότητά της, προς το παρόν, δεν τρομάζει την ιατρική κοινότητα. 

«Έχουμε μια παραλλαγή που θα μπορούσε να εκτοπίσει ένα πιο επιθετικό στέλεχος, όπως η Δέλτα, και στο καλύτερο σενάριο, να εξελιχθεί σε έναν ιό που θα μοιάζει με κοινό κρυολόγημα» δήλωσε το Μέλος Επιτροπής Εμβολιασμών ΗΠΑ, Πολ Όφιτ.

Αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν ότι η νέα παραλλαγή έχει αποσπάσει γενετικό υλικό από το κοινό κρυολόγημα. «Η παραλλαγή Όμικρον πιθανότατα απέκτησε τουλάχιστον μία από τις μεταλλάξεις της συλλέγοντας ένα απόσπασμα γενετικού υλικού από άλλον ιό – πιθανόν αυτόν που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα, ενώ προκαλεί μόνο ήπια ή ασυμπτωματική ασθένεια» επισημαίνει σε ανακοίνωση της η εταιρεία ανάλυσης Δεδομένων «Nference» με έδρα τη Μασαχουσέτη στις ΗΠΑ.

Ο καθηγητής, Ειδικός σε θέματα Εμβολιασμών Άντριαν Χιλ αναφέρει: «Αν έχουμε έναν ιό που δεν προσβάλει τους πνεύμονες, δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρή νόσηση ή νοσηλεία και φυσικά θάνατο, τότε θα μπορούσε να προκαλέσει ανοσία στον πληθυσμό πολύ γρήγορα».

Στη Νότια Αφρική -το επίκεντρο της νέας παραλλαγής- ο δείκτης θετικότητας εκτοξεύθηκε στο 26,4% από 2,3% πριν από δύο εβδομάδες. Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών, όμως, παρουσιάζει ελαφριά συμπτώματα. Πολλοί ασθενείς, μάλιστα, μπήκαν στο νοσοκομείο για άλλους λόγους και μόνο μετά από το τεστ βρέθηκε πως έχουν προσβληθεί από το στέλεχος Όμικρον.

Μετάλλαξη Όμικρον: Τρεις περιοχές της χώρας στο μικροσκόπιο για νέα κρούσματα

Η Αττική, η Κρήτη και η Δυτική Ελλάδα επιτηρούνται στενά από τις υγειονομικές αρχές ως περιοχές στις οποίες είναι πιθανό να εντοπίζονται κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Στις περιοχές αυτές εξετάζονται επισταμένα νέα αλλά και παλαιότερα δείγματα, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση, με προτεραιότητα στις επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νέας παραλλαγής – τρία, μέχρι στιγμής, στη χώρα μας – και σε άτομα με ταξιδιωτικό ιστορικό σε χώρες της νοτίου Αφρικής.