Πρόληψη και αντιμετώπιση CoVid 19

Κυρίαρχος ο κορωνοϊός στην Ελλάδα: Περιορίστηκαν οι ελλείψεις στα φάρμακα… τα ράντζα μένουν

«Υπό αυτή την έννοια ο κορωνοϊός παραμένει. Κανείς δεν λέει ότι έχει τελειώσει», σημείωσε ο κ. Πλεύρης

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να υπάρχει αθόρυβα μέσα στην κοινότητα πέραν του ότι τα μέτρα υπάρχουν μόνο στο επίπεδο των rapid test, ωστόσο τα προβλήματα στο Σύστημα Υγείας παραμένουν και είναι και πολλά.

Κορωνοϊός, ελλείψεις στα φάρμακα,  ράντζα στα νοσοκομεία και μια σειρά άλλων θεμάτων ήταν τα θέματα που μίλησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Όσον αφορά την πανδημία ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι όσοι χάνουν τη ζωή τους αυτή τη στιγμή από κορωνοϊό είναι συνήθως «μεγάλης ηλικίας, με αρκετά προβλήματα, δηλαδή κυρίως ο κορωνοϊός μπορεί να είναι μια επιπλέον αιτία».

Κορωνοϊός – Δεν έχει τελειώσει ακόμα η πανδημία

«Υπό αυτή την έννοια ο κορωνοϊός παραμένει. Κανείς δεν λέει ότι έχει τελειώσει», σημείωσε ο κ. Πλεύρης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι από εδώ και πέρα θα συνυπάρχουμε με τον κορωνοϊό και ότι αυτό που «ψάχνουμε να δούμε επακριβώς είναι οι θάνατοι οι οποίοι υπάρχουν, πόσο είναι από κορωνοϊό και όχι με κορωνοϊό».

Για το θέμα των ελλείψεων στα φάρμακα, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως από το σημείο που οι ελλείψεις είχαν φτάσει σε κάποιο σημείο τα 400 φάρμακα, σύμφωνα με την «τελευταία ενημέρωση του ΕΟΦ που είναι προχθεσινή, έχουμε ελλείψεις σε 135 φάρμακα». Διευκρίνισε ωστόσο ότι «αυτά τα 135 ήταν φάρμακα που λείπανε και πιο πριν. Ήταν δηλαδή φάρμακα που βρίσκονται σε διαρκή έλλειψη λόγω παραγωγής»

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα δούμε να εξαφανίζονται τα ράντζα από τα νοσοκομεία, ο κ. Πλεύρης είπε πως χάρη στο μοντέλο της ενίσχυσης από ιδιωτικές κλινικές και από τα στρατιωτικά νοσοκομεία «ο μεν Ευαγγελισμός συνεχίζει χωρίς να έχει ράντζα», με το πρόβλημα να βαίνει μειούμενο σε μερικά νοσοκομεία, και ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο «Αττικό» που είχε φτάσει «γύρω στα 120 ράντζα, [αλλά] τώρα κινείται κάτω από τα 40».

«Η προχθεσινή εφημερία, της χθεσινής δεν έχω τα στοιχεία, έκλεισε με 8 ράντζα σε όλο το λεκανοπέδιο. Αυτό το πράγμα εγώ ως υπουργός δεν το είχα ξαναντιμετωπίσει. Άρα δεν λέμε ότι έληξε το πρόβλημα, αλλά σίγουρα και η βοήθεια με 100 κλίνες και από τον ιδιωτικό τομέα σε μεγάλο βαθμό, μειώνει το πρόβλημα», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Τα περιφερειακά νοσοκομεία

Όσον αφορά ένα άλλο θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες, αυτό της ακύρωσης του διαγωνισμού από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη δημιουργία τριών περιφερειακών νοσοκομείων, αφού ξεκαθάρισε ότι ο διαγωνισμός είναι πλήρως στην ευχέρεια του Ιδρύματος που είναι και ο δωρητής, και ότι υπήρξε άκαρπος γιατί «οι τιμές που δόθηκαν ήταν αρκετά μεγαλύτερες», ο κ. Πλεύρης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι «έτοιμη και αν χρειαστεί και η ίδια να παρέμβει με χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα».

«Θα γίνει, δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία στους κατοίκους» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Για το θέμα του 2,5 ετών κοριτσιού που έχασε τη ζωή του στη Θεσσαλονίκη ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι ζήτησε να γίνει έρευνα. γιατί «όπως ζητάμε πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις να εξεταστεί αν η ιατρική γνωμάτευση και η ιατρική συμβουλή για να λάβει αντιβίωση και όχι να νοσηλευτεί ήταν σωστή».