Πρόληψη και αντιμετώπιση CoVid 19

Κορωνοϊός: Ο υπερμεταδοτικός “Αρκτούρος” έφτασε από την Ινδία στην Βρετανία

Ανησυχία για νέο κύμα μαζικών κρουσμάτων – Σε κόκκινο συναγερμό τα νοσοκομεία της Ινδίας και επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε ορισμένα κρατίδια- Τι γνωρίζουμε για τη νέα μετάλλαξη

 

Μια νέα παραλλαγή του Covid που εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στην Ινδία βρίσκεται ήδη στη Βρετανία. Οι επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών εντόπισαν για πρώτη φορά τον “Αρκτούρο” τον περασμένο μήνα, ενώ μέχρι στιγμής έχουν ανιχνευθεί σχεδόν 50 κρούσματα, αναφέρει  η MailOnline.

Ήδη, τα νοσοκομεία της Ινδίας βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό, με την επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε ορισμένα κρατίδια για να περιοριστούν τα εκρηκτικά ποσοστά μόλυνσης που έχουν εκτοξευθεί κατά 13 φορές τον τελευταίο μήνα.

Ωστόσο, οι κορυφαίοι επιστήμονες  εκτιμούν ότι η παραλλαγή – που επιστημονικά ονομάζεται XBB.1.16 – δεν είναι πιο θανατηφόρα από άλλους τύπους του Covid που κυκλοφορούν σήμερα, ωστόσο απειλεί με νέο μεγάλο κύμα κρουσμάτων.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν  εικονικές ασκήσεις για να  τσεκαριστεί πόσο προετοιμασμένα είναι τα νοσοκομεία,απέναντι σε μία αύξηση των εισαγωγών.

Στις 12 Απριλίου καταγράφηκαν  40.215 ενεργά κρούσματα Covid, αυξημένα κατά 3.122 μέσα σε μία μόνο ημέρα.

Πόσο επικίνδυνος είναι;

Ο “Αρκτούρος” έχει μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη αιχμής του, οι οποίες σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα μπορούσαν να αυξήσουν την ικανότητά του να μολύνει.

Σύμφωνα με Ιάπωνες ερευνητές είναι 1,2 φορές πιο μολυσματικός από τον ήδη υπερμεταδοτικό Kraken.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυξάνει τη σοβαρότητα της νόσου, ούτε ότι παρακάμπτει την προστασία από τα εμβόλια, περισσότερο από τα spin-offs της Omicron.