Πρόληψη και αντιμετώπιση CoVid 19

Κορωνοϊός: νεο εμβόλιο της Νovavax «90% αποτελεσματικό» με ελαχιστε παρενεργειες – τι λενε οι επιστημονες

Η Novavax, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα το Μέριλαντ, μετά από καθυστερήσεις στην ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωνοϊού, αποκάλυψε σήμερα τα αποτελέσματα των δοκιμών του εμβολίου της που υποδεικνύουν υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας κατά της Covid-19.

 

Σε κλινικές δοκιμές σε δείγμα 30.000 ανθρώπων που διενεργήθηκαν όταν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού είχαν αρχίσει να περιπλέκουν την πανδημία, το διδοσικό σκεύασμα αποδείχτηκε κατά 90% αποτελεσματικό στην αποτροπή νόσησης.

 

Οι εμβολιασμένοι αποδείχτηκαν πλήρως προστατευμένοι κατά της σοβαρής, αλλά και της ήπιας νόσησης από τον κορωνοϊό ενώ δεν καταγράφηκαν νοσηλείες ή θάνατοι.

 

Επιπλέον, το συγκεκριμένο εμβόλιο φέρεται να είναι το πιο «υποφερτό» μέχρι στιγμής, με παρενέργειες που περιλαμβάνουν κόπωση, πονοκέφαλο και μυαλγίες, πλην όμως λιγότερο συχνές από αυτές που προκαλούν τα ήδη εγκεκριμένα εμβόλια.

«Είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακό» τόνισε ο Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, σημειώνοντας πως το εμβόλιο ήταν στο ίδιο επίπεδο με τα πιο αποτελεσματικά σκευάσματα κατά της Covid-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας: «Είναι πολύ σημαντικό για τον παγκόσμιο πληθυσμό να έχει ξανά ακόμη ένα υψηλής αποτελεσματικότητας εμβόλιο που παρουσιάζει καλό προφίλ ασφάλειας στις δοκιμές του».

Όπως τόνισε σε συνέντευξή του ο Στάνλεϊ Έρκ, διευθύνων σύμβουλος της Novavax, η εταιρεία θα αιτηθεί έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές έξι χωρών στο τρίτο τέταρτο του έτους -που ξεκινά τον Ιούλιο.

 

Η εταιρεία διαθέτει απόθεμα δεκάδων εκατομμυρίων δόσεων και σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή της στα 100 εκατομμύρια δόσεις μηνιαίως έως τα τέλη Σεπτεμβριόυ, με τελικό στόχο την ανάπτυξη 150 εκατομμυρίων μηνιαίων δόσεων τους τρεις τελευταίους μήνες του 2021.

Σημειώνεται πως το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax χρησιμοποιεί διαφορετική τεχνολογία σε σύγκριση με τα υπόλοιπα εγκεκριμένα. Επιπλέον, απαιτεί απλή συντήρηση καθώς μπορεί να φυλαχθεί σε θερμοκρασία μεταξύ 2-8 βαθμών Κελσίου.

 

Με πληροφορίες από Washinghton Post