Νέα

Κορωνοϊός και κακές συνήθειες: Μια νέα έρευνα για όσους τρώνε τα νύχια ή σκαλίζουν τη μύτη τους

Μια νέα έρευνα που εξετάζει διάφορες όχι και τόσο ενδιαφέρουσες συμπεριφορές έχει μερικά ανησυχητικά συμπεράσματα για όσους δεν αφήνουν τα χέρια τους σε ησυχία

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η έρευνα έδειξε ότι ακόμη και οι φοιτητές ιατρικής και οδοντιατρικής άγγιζαν τα πρόσωπά τους. Μια μελέτη έδειξε ότι μια ομάδα φοιτητών ιατρικής άγγιζε το πρόσωπό της, κατά μέσο όρο, 23 φορές την ώρα – και το 44% αυτών αφορούσε επαφή με τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη

Τι σχέση μπορεί να έχει μια συμπεριφορά, όπως το σκάλισμα της μύτης, με την νόσηση με κορωνοϊό;

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, το 85% των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που συμμετείχαν σε αυτήν ανέφεραν ότι πράγματι σκαλίζουν τη μύτη τους με διαφορετική συχνότητα – μηνιαία, εβδομαδιαία ή καθημερινή. Από αυτό το δείγμα των 219 συμμετεχόντων, το 17% προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό σε σύγκριση με το 6% εκείνων που δήλωσαν ότι έμεναν μακριά από αυτές τις… δραστηριότητες.

Το 2020 οι ερευνητές μελέτησαν τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Το επόμενο βήμα της έρευνας ήταν να εξετάσουν πως διάφορες συμπεριφορές των εργαζομένων, που έρχονταν σε σύγκρουση με τους κατευθυντήριους υγειονομικούς κανόνες, μπορεί να υποβοηθούσαν στο να προσβληθούν από τον ιό, όπως το δάγκωμα των νυχιών, το σκάλισμα της μύτης κλπ.

Η φύση της μύτης

Η μύτη αναρροφά τον αέρα και τους οργανισμούς που περιέχονται σε αυτόν, καθιστώντας την ένα από τα κύρια σημεία εισόδου βακτηρίων και ιών στο ανθρώπινο σώμα. Οι σκοτεινές, υγρές γωνίες και σχισμές των ρινικών κοιλοτήτων αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για την επιβίωση μικροβίων όπως ο κορωνοϊός.

Ο κορωνοϊός μεταδίδεται κυρίως μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων και σωματιδίων που εισπνέονται. Μπορεί επίσης να προσγειωθεί σε επιφάνειες ή πρόσωπα, Το άγγιγμα των ματιών, του στόματος ή της μύτης, μετά από επαφή με μολυσμένη επιφάνεια, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εισαγωγής του ιού στο σώμα, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Ωστόσο, η βλεννογόνος μεμβράνη που επενδύει την ρινική κοιλότητα προσφέρει προστασία. Η μεμβράνη είναι κολλώδης, επιτρέποντάς της να παγιδεύει τους παθογόνους μικροοργανισμούς, ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να μπορεί να τους επιτεθεί πριν αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται. Όταν αυτή η επένδυση καταστραφεί, για παράδειγμα από το σκάλισμα της μύτης, τότε η προστασία που προσφέρει διακυβεύεται. Παράλληλα, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί εισέρχονται στην ροή του αίματος.

Πώς περιορίζεται αυτή η κακή συνήθεια;

Οι άνθρωποι αγγίζουν το πρόσωπό τους για πολλούς λόγους, όπως για παράδειγμα να επικοινωνήσουν ή να καταπραΰνουν τον εαυτό τους. Ορισμένες από αυτές τις ενέργειες μπορεί να είναι ακούσιες, όπως το τρίψιμο του μετώπου τους, ή υποσυνείδητες, όπως το μάσημα των νυχιών, δηλώνει ο Zach Sikora, κλινικός ψυχολόγος του Northwestern Medicine Regional Medical Group.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η έρευνα έδειξε ότι ακόμα και οι φοιτητές ιατρικής και οδοντιατρικής άγγιζαν τα πρόσωπά τους. Μια μελέτη έδειξε ότι μια ομάδα φοιτητών ιατρικής άγγιζε το πρόσωπό της, κατά μέσο όρο, 23 φορές την ώρα – και το 44% αυτών αφορούσε επαφή με τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το πέμπτο κρανιακό νεύρο μεταφέρει αισθητικά σήματα από το πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων της γνάθου, των βλεφάρων και της μύτης, στο εγκεφαλικό στέλεχος, επιτρέποντας στους ανθρώπους να αισθάνονται την αφή, τη θερμοκρασία και τον πόνο. Η διέγερση του νεύρου αυτού μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο, ειδικά όταν αυτός σχετίζεται με τo άγχος.

Πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται υπό πίεση, δαγκώνουν τα χείλη τους, κλείνουν πολύ σφιχτά τα μάτια τους ή πιάνουν τη μύτη τους – συγκεκριμένα την άκρη της μύτης – και την αγγίζουν. Τέτοιες συμπεριφορές συνδέονται με την ανάγκη του ατόμου να καταστείλει τα επίπεδα άγχους που βιώνει.

Για να περιορίσουν την εξάπλωση της ασθένειας, οι ειδικοί γιατροί προτείνουν να κρατάμε τα χέρια μας μακριά από το πρόσωπό μας, μέσω «εμποδίων» όπως τα γάντια και οι μάσκες. Ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης είναι η αντικατάσταση της συμπεριφοράς με μια νέα, όπως το μασάζ στο πίσω μέρος του λαιμού, το τρίψιμο των χεριών κλπ. Σε κάθε περίπτωση, η τήρηση των υγειονομικών κανόνων κρίνεται απαραίτητη.