Πρόληψη και αντιμετώπιση CoVid 19

Κορωνοϊός: Επελαύνει σε τουλάχιστον 45 χώρες η νέα παραλλαγή «Έρις» Τα ύποπτα συμπτώματα

Μία νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού έχει κάνει την εμφάνισή της σε αρκετές χώρες του κόσμου, προκαλώντας τον προβληματισμό των ειδικών. Η υποπαραλλαγή ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των ιών Όμικρον, επιστημονικά λέγεται EG.5.1 και το υποκοριστικό της είναι Έρις.

Η νέα αυτή μετάλλαξη έχει ήδη ανιχνευθεί σε 45 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η Βρετανία, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ. Σε μερικές από αυτές έχει ήδη γίνει μία από τις συχνότερες παραλλαγές, ενώ η εμφάνισή της συνοδεύεται από αυξημένα αποτελέσματα στα θετικά τεστ και νοσηλείες. Η EG.5.1 αντιπροσωπεύει ήδη το 20% των ταυτοποιημένων κρουσμάτων στην Ασία, δήλωσε η Dr. Meaghan Kall, επιδημιολόγος στην Βρετανική Υπηρεσία Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA). Αντιπροσωπεύει επίσης το 10% στην Ευρώπη και το 7% στη Βόρειο Αμερική. Το αν, όμως, θα προκαλέσει νέο κύμα του κορωνοϊού, είναι πολύ νωρίς για να λεχθεί.

Βρετανία και ΗΠΑ

Στη Βρετανία, την εβδομάδα που άρχισε στις 10 Ιουλίου αντιπροσώπευε το 11,8% των κρουσμάτων στα οποία είχε γίνει γενετική ανάλυση. Στις 20 Ιουλίου το ποσοστό είχε φτάσει στο 14,55%. Η εξάπλωση της Έριδας συνέπεσε με αύξηση στα θετικά κρούσματα και τις νοσηλείες, σύμφωνα με τα στοιχεία της UKHSA.

Οι υποπαραλλαγές EG.5, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η EG.5.1., είναι πια οι συχνότερες και στις ΗΠΑ. Αντιστοιχούν στο 17,3% των κρουσμάτων, αναφέρουν τα αμερικανικά, ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC).

Δεύτερη συχνότερη στις ΗΠΑ με ποσοστό 15,6% είναι η υποπαραλλαγή ΧΒΒ.11.6 που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός. Η υποπαραλλαγή αυτή αποκαλείται από τους ιολόγους Αρκτούρος. Οι εισαγωγές επίσης αυξάνονται στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες. Τα στοιχεία των CDC δείχνουν ότι την εβδομάδα που τελείωσε στις 22 Ιουλίου εισήχθησαν στα νοσοκομεία 8.035 ασθενείς. Την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα ήταν 7.615.

Στο Ισραήλ και άλλες χώρες

Οι υποπαραλλαγές EG.5 βρίσκονται από τον περασμένο μήνα στο μικροσκόπιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και τις ενέταξε σε εκείνες που διατηρεί υπό παρακολούθηση.

Όπως αναφέρει ο Π.Ο.Υ., οι πρώτες ανιχνεύθηκαν στις 17 Φεβρουαρίου 2023 στην Ασία, αλλά έκτοτε εξαπλώνονται. Έτσι, στις 19 Ιουλίου άρχισε να τις παρακολουθεί προσεκτικά. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η Έριδα.

Κρούσματα της νέας υποπαραλλαγής που δημιούργησε ο κορωνοϊός καταγράφονται και στο Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου.

Σύμφωνα, εξ άλλου, με την ιστοσελίδα outbreak.info, όπου εντάσσονται δεδομένα για τις υποπαραλλαγές που δημιουργεί ο κορωνοϊός, άλλες χώρες στις οποίους έχουν καταγραφεί κρούσματα της EG.5.1 είναι, μεταξύ άλλων:

 • Η Πορτογαλία (το 23% των αλληλουχηθέντων κρουσμάτων)
 • Η Ιταλία (το 3%)
 • Η Ισπανία (το 3%)
 • Η Γερμανία (το 6%)
 • Η Αυστρία (το 7%)
 • Η Σουηδία (το 2%)
 • Η Κίνα (το 10%)
 • Η Ρωσία (το 4%)
 • Ο Καναδάς (το 2%)

Αυξάνεται πάλι ο κορωνοϊός

Ο κορωνοϊός γενικώς προκαλεί παγκοσμίως αυξημένα κρούσματα τις τελευταίες εβδομάδες. Στην Ιαπωνία λ.χ. αναφέρθηκαν την περασμένη Παρασκευή 78.502 κρούσματα για την εβδομάδα που τελείωσε στις 30 Ιουλίου. Την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα ήταν 68.601 – μία διαφορά της τάξεως των 9.901 κρουσμάτων σε μία εβδομάδα.

Την ίδια περίοδο οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 14%. Στην Ιαπωνία, το 7% των νέων περιστατικών οφείλονται στην υποπαραλλαγή EG.5.1. του κορωνοϊου.

Αύξηση στα κρούσματα παρατηρείται και στην Ελλάδα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του ΕΟΔΥ. Την εβδομάδα που τελείωσε στις 30 Ιουλίου οι εισαγωγές ήταν αυξημένες κατά 41% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τεσσάρων τελευταίων εβδομάδων.

Σε μία εβδομάδα εισήχθησαν στα νοσοκομεία 321 ασθενείς. Αντίστοιχα, οι νέες διασωληνώσεις αυξήθηκαν κατά 125%. Ωστόσο στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμα αναφερθεί κρούσματα της Έριδας.

Τα συμπτώματα

Προς το παρόν, ο κορωνοϊός Έρις δεν φαίνεται να προκαλεί ιδιαίτερη αλλαγή στα συμπτώματα, σε σύγκριση με τις προγενέστερες υποπαραλλαγές του. Η UKHSA συνιστά να κάνουν αμέσως τεστ COVID-19 όσοι εκδηλώνουν συμπτώματα όπως:

 • Πονοκέφαλος
 • Πυρετό
 • Συνάχι

Ως φαίνεται, άλλα συμπτώματα που είχαμε συσχετίσει με τον κορωνοϊό, όπως η απώλεια όσφρησης και γεύσης, έχουν πλέον περιοριστεί στο ελάχιστο.