Πρόληψη και αντιμετώπιση CoVid 19

Κορωναϊός – Ποιοι ασθενείς κινδυνεύουν να πάθουν θρόμβωση – Η κίνηση που προστατεύει

Ερευνητές του Τμήματος Ορθοπαιδικής, Ρευματολογίας και Μυοσκελετικών Επιστημών του Νιούφιντ (NDORMS) στη Βρετανία μελέτησαν τη σχέση της Covid-19 με την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση καθώς και τους γενετικούς παράγοντες που προδιαθέτουν στην εκδήλωσης θρόμβωσης μετά τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

 

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσίευσαν στο JAMA Internal Medicine, οι εξω-νοσοκομειακοί ασθενείς (δηλαδή εκείνοι που έχουν διαγνωστεί αλλά δεν έχουν νοσηλευθεί για κορωνοϊό) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό που δεν έχει νοσήσει από Covid-19. Αλλά ο κίνδυνος μειώνεται κατά πολύ αν πρόκειται για άτομα πλήρως εμβολιασμένα που νοσούν από Covid-19.

 

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από τη βάση U.K. Biobank που αφορούσαν σε περισσότερα από 400.000 άτομα. Οι 18.818 είχαν μολυνθεί από κορωνοϊό – βάσει θετικού PCR test που είχε γίνει σε εξω-νοσοκομειακό περιβάλλον – και συγκρίθηκαν με 93.179 άτομα που δεν είχαν προσβληθεί από τον ιό αλλά ήταν ιδίου φύλου, ηλικίας και μια σειρά άλλων κλινικών  χαρακτηριστικών.

 

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης FrankXie «πολλές μελέτες που έχουν γίνει σε νοσοκομειακούς ασθενείς έχουν τεκμηριώσει τη σχέση εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης και σοβαρής Covid-19. Η δική μας μελέτη είναι μια από τις πρώτες που γίνεται σε εξω-νοσοκομειακούς ασθενείς με κορωνοϊό και αναδεικνύει τον αυξημένο κίνδυνο για τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους πάσχοντες».

 

Άλλοι κλινικοί παράγοντες κινδύνου ήταν η προχωρημένη ηλικία, το άρρεν φύλο και η παχυσαρκία.

 

Οι ερευνητές εντόπισαν και γενετικούς παράγοντες που προδιαθέτουν σε εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, όπως η θρομβοφιλία του παράγοντα V Leiden διπλασιάζει τον κίνδυνο για θρόμβωση μετά τη νόσηση από Covid-19.

 

«Παρατηρήσαμε ωστόσο ότι ο κίνδυνος μειωνόταν σημαντικά στα άτομα που είχαν εμβολιαστεί πλήρως πριν κολλήσουν κορωνοϊό και νοσήσουν», σημειώνει ο ΔρFrank.