Πρόληψη και αντιμετώπιση CoVid 19

Κορονοϊός – Τα CDC εξέδωσαν νέες οδηγίες για τη χρήση μάσκας

Τα αμερικανικά Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC) χαλάρωσαν σημαντικά τις συστάσεις τους για τη χρήση μάσκας, ακόμη και στα σχολεία. Οι νέες οδηγίες δεν εστιάζουν πλέον στον ρυθμό μετάδοσης του κορονοϊού, αλλά στην παρακολούθηση των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία, της κάλυψης νοσοκομειακών κλινών και των ποσοστών μόλυνσης.

Μέχρι χθες, μόλις το 5% των αμερικανικών κομητειών πληρούσε το κριτήριο των CDC για την άρση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους, καθώς το υπόλοιπο 95% χαρακτηριζόταν ως περιοχές με υψηλό δείκτη μετάδοσης του ιού.

«Βρισκόμαστε σε μια ισχυρότερη θέση σήμερα ως χώρα, με περισσότερα εργαλεία για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και την κοινότητά μας από την Covid-19», δήλωσε η διευθύντρια των CDCΡοσέλΟυαλένσκι σε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, την πρόσβαση του πληθυσμού σε τεστ ανίχνευσης του ιού, τη διαθεσιμότητα μασκών υψηλής προστασίας και την πρόσβαση σε νέες θεραπείες. «Χάρη στην ευρεία ανοσία του πληθυσμού, ο συνολικός κίνδυνος βαριάς νόσησης είναι πλέον γενικά χαμηλότερος», σημείωσε.

Η αναθεώρηση των συστάσεων έρχεται καθώς η έξαρση των κρουσμάτων εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον φαίνεται να υποχωρεί ουσιαστικά στις ΗΠΑ και πολιτείες όπως το Νιου Τζέρσεϊ ανακοινώνουν σχέδια για άρση του μέτρου της υποχρεωτικής μάσκας σε κλειστούς χώρους, όπως στα σχολεία και σε άλλες δημόσιες εγκαταστάσεις.

Με τις νέες οδηγίες, υπάρχουν τρεις κατηγορίες – χαμηλού, μεσαίου και υψηλού κινδύνου – βάσει της διαθεσιμότητας νοσοκομειακών κλινών και του αριθμού των κρουσμάτων Covid-19.

Τα CDC συστήνουν στους κατοίκους περιοχών «μεσαίου κινδύνου» που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη νόσο (π.χ. ανοσοκατεσταλμένοι) να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους για το εάν θα πρέπει να φορούν μάσκα.

Με την πανδημία να διανύει πλέον την τρίτη χρονιά, πολλοί Αμερικανοί έχουν κουραστεί να φορούν μάσκες. Επιπροσθέτως, μελέτες έχουν δείξει ότι για τους εμβολιασμένους οι λοιμώξεις από την παραλλαγή Όμικρον δεν ήταν τόσο σοβαρές και ήταν λιγότερο πιθανές να προκαλέσουν νοσηλεία ή θάνατο σε σύγκριση με προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού.

Οι ταξιδιώτες θα εξακολουθήσουν να χρειάζονται μάσκα σε αεροπλάνα, τρένα και λεωφορεία, καθώς και σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς. Αυτές οι απαιτήσεις ισχύουν μέχρι τις 18 Μαρτίου και τα CDC θα τις επανεξετάσει τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε η Ουαλένσκι.

Οι νέες οδηγίες αφορούν τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους.

Ο δρ Αμές Αντάλια, λοιμωξιολόγος στο JohnsHopkinsCenterforHealthSecurity δήλωσε ότι οι αλλαγές έχουν νόημα δεδομένου ότι ο ρυθμός μετάδοσης του ιού στις ΗΠΑ είναι υψηλός, αλλά οι νοσηλείες ασθενών με Covid-19 παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. «Το να εστιάσουμε στη διαθεσιμότητα των νοσοκομειακών κλινών είναι ένα πολύ καλύτερο κριτήριο και ήταν πάντα η κύρια ανησυχία μας», σημείωσε.