Πρόληψη και αντιμετώπιση CoVid 19

Κορονοϊός – ΠΟΥ: Μόνο την τελευταία εβδομάδα πέθαναν σχεδόν 75.000 άνθρωποι – Newsbeast

Μια πτώση στα ποσοστά των τεστ για την Covid-19 συμβάλλει πιθανόν στη μείωση των αναφερόμενων κρουσμάτων, παρόλο που οι θάνατοι αυξάνονται, τόνισε την Τετάρτη η υπεύθυνη για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μαρία Βαν Κέρκοβ.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία αυτή τη στιγμή, νομίζω, είναι ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός θανάτων», είπε η επιδημιολόγος κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που μεταδόθηκε ζωντανά στο Twitter, το Facebook και το YouTube.

«Μόνο την τελευταία εβδομάδα, σχεδόν 75.000 άνθρωποι πέθαναν, όπως αναφέρθηκε σε εμάς, και γνωρίζουμε ότι αυτό είναι μια υποεκτίμηση», ανέφερε η ίδια.

Οι χώρες που δηλώνουν ότι η διασπορά της Covid-19 στην επικράτειά τους μειώθηκε πριν από δύο έως έξι εβδομάδες έχουν δει πιθανόν μια μείωση στα ποσοστά των τεστ, δήλωσε και ο επικεφαλής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν.

Δε συμφωνεί ο ΠΟΥ με την χαλάρωση των πρωτοκόλλων για την καραντίνα

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο ΠΟΥ προέτρεψε τις κυβερνήσεις να βελτιώσουν τα ποσοστά εμβολιασμού και των γρήγορων τεστ αντιγόνου, καθώς οι λοιμώξεις έχουν αυξηθεί από την μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, ειδικά στην ανατολική Ευρώπη, γράφει το Reuters.

Και ενώ αρκετές χώρες έχουν ανακοινώσει σχέδια για τη χαλάρωση των περιορισμών για την Covid-19 τις ερχόμενες εβδομάδες – εάν ο ημερήσιος αριθμός των μολύνσεων συνεχίσει να μειώνεται – η υπηρεσία του ΟΗΕ για την Υγεία διατηρεί επιφυλάξεις, αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Δεν είναι τώρα η ώρα για τις χώρες να αλλάξουν τις απαιτήσεις απομόνωσης (σ.σ. καραντίνα) για τους ανθρώπους που βγαίνουν θετικοί στα γρήγορα τεστ αντιγόνου ή τα μοριακά τεστ (PCR)», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Ράιαν.