Νέα

Κορονοϊός: Ποιο από τα πιο κοινά συμπτώματα δεν υφίσταται πια – Συναγερμός για την παραλλαγή Eris, φόβοι για νέα έξαρση

Τα ευρήματα προέρχονται από ανάλυση ενός μεγάλου όγκου δεδομένων ιατρικών αρχείων που συγκεντρώθηκαν από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας αναφορικά με τον κορονοϊό στις ΗΠΑ.

Αρχικά αποτελούσε σήμα κατατεθέν της λοίμωξης από κορονοϊό– μερικές φορές πιο κοινό και από τα συμπτώματα που έμοιαζαν με γρίπη. Ωστόσο το σύμπτωμα της ξαφνικής απώλειας όσφρησης και γεύσης, σύμφωνα με τους ερευνητές, γίνεται όλο και πιο σπάνιο, με ένα πολύ μικρό ποσοστό νέων ασθενών να το αναφέρει.

“Στο παρελθόν, εάν είχαμε κρυώσει και χάναμε την αίσθηση της όσφρησης, καταλαβαίναμε πως πιθανότατα είχαμε κολλήσει κορονοϊό. Τώρα αυτό δεν συμβαίνει”, δήλωσε ο Δρ. Evan Reiter, ιατρικός διευθυντής του κέντρου Διαταραχών Οσμής και Γεύσης από το πανεπιστήμιο στη Βιρτζίνια, στο CBS News.

Τα ευρήματα προέρχονται από ανάλυση ενός μεγάλου όγκου δεδομένων ιατρικών αρχείων που συγκεντρώθηκαν από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας αναφορικά με τον κορονοϊό στις ΗΠΑ.

Ο Δρ. Evan Reiter ηγήθηκε της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε τον Μάιο στο περιοδικό “Otolaryngology-Head and Neck Surgery”, εξετάζοντας τις πιθανότητες ασθενών με COVID- 19 να αναφέρουν επίσης απώλεια όσφρησης και γεύσης.

Ενώ τα συμπτώματα που είναι γνωστά ως “αισθητηριακή απώλεια” εμφανίζονταν σε περίπου 50% των περιπτώσεων στην αρχή της πανδημίας, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως μόλις το 3% με 4% των ασθενών ανέφερε ως σύμπτωμα την απώλεια όσφρησης και γεύσης στα πιο πρόσφατα κύματα της Omicron.

Η μελέτη είναι από τις πιο πρόσφατες και δείχνει πώς έχουν αλλάξει τα συμπτώματα που προκαλεί ο ιός, καθώς έχουν εμφανιστεί πολλές παραλλαγές και η ανοσία που έχει δημιουργηθεί από τους εμβολιασμούς και τη νόσηση έχει δημιουργήσεις νέες άμυνες στο οργανισμό.

Την ίδια ώρα, ερευνητές από το University College του Λονδίνου ανέφεραν σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ότι το ποσοστό των περιπτώσεων που ανέφεραν απώλεια γεύσης ή όσφρησης είχε μειωθεί σημαντικά μετά την εμφάνιση του στελέχους Omicron το 2021.