ΝέαΠρόληψη και αντιμετώπιση CoVid 19

Κορονοϊός: Ξεκινούν τη Δευτέρα τα νέα εμβόλια – Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες

Η Ελλάδα έχει παραλάβει ήδη τα πρώτα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του κορονοϊού και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα για την υγειονομική θωράκιση του πληθυσμού.

Τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου ξεκινά το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του κορονοϊού, ενώ την ίδια μέρα, αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας.

ο εμβολιαστικό πρόγραμμα θα παρουσιάσει στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους της Υγείας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη και μέλη της Επιτροπής Εμβολιασμών.

Την περασμένη Δευτέρα (09.10.23) η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ολοκλήρωσε τη διαδικασία κατάρτισης των νέων πρωτοκόλλων για τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr η Επιτροπή έχει καταλήξει σε ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό:

-στους ηλικιωμένους άνω των 60-65 ετών,

-στους ανοσοκατεσταλμένους

-στα άτομα με υποκείμενα νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας, ακριβώς όπως συμβαίνει και στις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ο Καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος, υποστηρίζει ότι οι ομάδες αυτές θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στον εμβολιασμό τους, ώστε να έχουν αυξημένη προστασία έναντι της COVID-19, τον χειμώνα που έρχεται.

“Η Επιτροπή παίρνει τις απαραίτητες αποφάσεις με τα δεδομένα που υπάρχουν στην Αμερική και στην Ευρώπη και σύμφωνα με τον ΕΜΑ. Άρα ότι ισχύει στην Ευρώπη θα ισχύσει και στην Ελλάδα. Όσοι είναι μεγάλοι σε ηλικία και έχουν υποκείμενα νοσήματα, πρέπει να το κάνουν. Αυτή είναι η γνώμη μου. Και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα σε όλες τις ηλικίες. Από τα παιδάκια με συγγενείς καρδιοπάθειες, έως τους μεγάλους που έχουν παχυσαρκία και άλλες χρόνιες νόσους”, τονίζει ο γιατρός μιλώντας στο iatropedia.gr.

Ισχυρή προστασία από νοσηλεία και θάνατο

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα ενημερωμένα εμβόλια κατά του κορονοϊού και της νεότερης παραλλαγής Omicron XBB.1.5, τα οποία έχουν λάβει έγκριση στις ΗΠΑ, είναι αυτά των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna.

Tα εμβόλια, σύμφωνα με τις μελέτες, παραμένουν η καλύτερη προστασία έναντι της νοσηλείας και του θανάτου από COVID-19, ενώ έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες long COVID, μετά την οξεία λοίμωξη.

“Τα νέα εμβόλια προσφέρουν προστασία στα στελέχη τα καινούργια, που μπορεί να φτάσει έως 90% στην προστασία από νοσηλεία και θάνατο από COVID-19”, εξηγεί ο Καθηγητής κ. Χρούσος και επιμένει:

“Το συστήνω ανεπιφύλακτα και συμφωνώ απόλυτα με τις αποφάσεις τις Επιτροπής, η οποία είναι εξαιρετική με βάση τη δουλειά που κάνει. Είναι από τις καλύτερες Επιτροπές στην Ευρώπη και ο κόσμος θα πρέπει να την εμπιστεύεται”, τονίζει ο ίδιος.

Να σημειωθεί πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει και η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, εμβόλιο θα μπορούν να κάνουν και οι υγιείς, εάν το συστήνει για κάποιο λόγο ο γιατρός τους.

Ποιες είναι οι παρενέργειες του εμβολίου

Σύμφωνα με τον αμερικανικό FDA, τα άτομα που θα λάβουν ένα ενημερωμένο εμβόλιο mRNA για τη νόσο COVID-19 ενδέχεται να εμφανίσουν παρόμοιες παρενέργειες με εκείνες που κατέγραψαν οι αρμόδιες υπηρεσίες στα άτομα που είχαν λάβει προηγουμένως εμβόλια mRNA.

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες ενδέχεται να περιλαμβάνουν:

-Πόνο, οίδημα και ερυθρότητα στο χέρι όπου έγινε το εμβόλιο.

-Κούραση, πονοκέφαλο, μυϊκό πόνο, ρίγος, ναυτία ή πυρετό.

Σοβαρές αλλά πιο σπάνιες παρενέργειες των εμβολίων COVID, σύμφωνα με το CDC:

-Αναφυλαξία, (5 περιπτώσεις ανά 1 εκατομμύριο δόσεις).

-Μυοκαρδίτιδα, (συνήθως σε νεαρούς άνδρες, μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου). Η συντριπτική πλειοψηφία ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή και την ανάπαυση.