Πρόληψη και αντιμετώπιση CoVid 19

Κοροναϊός – Τρεις «χρυσές συμβουλές» για να προστατευθούμε από την έξαρση του καλοκαιριού

Αισιόδοξη πως δεν θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, δηλαδή στους διασωληνωμένους και τους θανάτους, εμφανίζεται η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και διευθύντρια ΜΕΘ του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Αναστασία Κοτανίδου.

 

Η διευθύντρια ΜΕΘ του «Ευαγγελισμός»,μιλώντας στο in, τονίζει πως πράγματι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες, ενώ τα στοιχεία δείχνουν πως οι εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα είναι περισσότερες από τα εξιτήρια.

 

Χαρακτηριστικό είναι πως οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας χτες (19/6/2022) ήταν 176, την ώρα που ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 130 ασθενείς.

 

Η κα. Κοτανίδου τόνισε πως αύξηση στις εισαγωγές το τελευταίο 7ημερο έχει παρατηρηθεί και στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ωστόσο αφορά μόνο τις απλές κλίνες, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι πλήρως ελεγχόμενη.

 

«Περιμένουμε περαιτέρω αύξηση στις νοσηλείες λόγω της επέλασης των υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και Όμικρον. Ωστόσο τα μέχρι στιγμής στοιχεία αλλά και η γενικότερη εικόνα δείχνουν πως δεν θα υπάρξει σημαντική αύξηση στους διασωληνωμένους και κατ΄επέκταση πίεση στις ΜΕΘ», ανέφερε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας, η οποία επισήμανε πως ακόμη δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ασφάλεια για ένα νέο κύμα πανδημίας, καθώς ο κοροναϊός έχει αποδείξει πως έχει εξάρσεις και υφέσεις.

 

Η κα. Κοτανίδου πάντως έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου στους πολίτες, επισημαίνοντας πως παρ΄όλο που έχουν χαλαρώσει τα μέτρα σε όλη την Ευρώπη δεν θα πρέπει να ξεχνάμε κάποιους βασικούς «άτυπους κανόνες», οι οποίοι όχι μόνο θα μας προστατέψουν από την νόσηση, αλλά και από πιθανή νοσηλεία.

 

Οι βασικές συμβουλές από την κα. Κοτανίδου:

1.Αποφυγή συνωστισμού, συχνό testing και μάσκα. Η βασική συμβουλή που λέει κάθε επιστήμονας δεν είναι τυχαία, καθώς αν αποφεύγουμε τον συνωστισμό, τότε μειώνουμε και τις πιθανότητες να κολλήσουμε. Η κα. Κοτανίδου πάντως συμβουλεύει να μην ξεχνάμε να κάνουμε συχνά τεστ, καθώς έτσι θα προφυλάξουμε και τους γύρω μας και θα προλάβουμε κάθε επικίνδυνη κατάσταση. Η κα. Κοτανίδου τονίζει επίσης πως η μάσκα πρέπει να είναι το βασικό αξεσουάρ όπου υπάρχει συνωστισμός.

 

  1. Διπλή προσοχή για τους ανοσοκατασταλμένους. Δεδομένου πως οι δύο νέες υποπαραλλαγές φαίνεται να διαφεύγουν σημαντικά των εμβολίων, ουσιαστικά η πιθανότητα επαναμόλυνσης αυξάνεται σημαντικά για τον γενικό πληθυσμό. Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας όμως συνιστά ιδιαίτερη προσοχή στους ανοσοκατασταλμένους, καθώς εκείνοι είναι που διατρέχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Όπως και με τον ιό της γρίπης, έτσι και με τον κοροναϊό υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Συγκεκριμένα, οι ηλικιωμένοι, ιδιαίτερα όσοι είναι άνω των 70 ετών και τα άτομα με παθήσεις όπως χρόνια πνευμονοπάθεια (καρδιαγγειακή νόσος), διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο και καρκίνο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές και γι΄αυτό πρέπει να αποφεύγουν τον συνωνστισμό αλλά και να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής.

 

  1. Οι πολίτες βρίσκονται σε επικοινωνία με τον γιατρό τους για τις νέες θεραπείες. Η κα. Κοτανίδου τόνισε στο in πως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχουν πλέον νέες θεραπείες για τον κοροναϊό στη χώρα μας, οι οποίες μειώνουν σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και γι΄αυτό οι πολίτες θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι και σε επικοινωνία με τον γιατρό τους σε περίπτωση που νοσήσουν και έχουν βαριά συμπτώματα. Όπως αναφέρει υπάρχουν τα αντιικά φάρμακα που δίδονται ενδοφλέβια. Υπάρχουν όμως πλέον τώρα και φάρμακα καινούργιας τεχνολογίας από το στόμα που έχουν πολύ καλά αποτελέσματα