Νέα

Κοροναϊός: Θα χρειαστεί νέος εμβολιασμός για την παραλλαγή Έρις; – Τι απαντά ο Εξαδάκτυλος

«Ο κοροναϊός δεν θα είναι ποτέ ξανά αυτό που ήταν» εξηγεί ο Αθανάσιος Εξαδακτυλος, ενώ σημειώνει ότι ακόμα κι αν χρειαστεί εμβολιασμός η διαδικασία και η στόχευση θα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες φορές

Η νέα παραλλαγή του κοροναϊού με την ονομασία «Έρις» απασχολεί έντονα την επιστημονική κοινότητα με τον ΠΟΥ να την χαρακτηρίζει υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος. Η κυκλοφορία της στην κοινότητα αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό ενώ κρούσματα καταγράφονται σε 51 χώρες.

Ωστόσο είναι νωρίς για να ειπωθεί εάν θα προκληθεί νέο κύμα κοροναϊού. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μίλησε για τα χαρακτηριστικά της νέας υποπαραλλαγής ενώ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να χρειαστεί εκ νέου εμβολιασμός.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι ο «κοροναϊός δεν έφυγε, άλλαξε κατηγορία. Δεν είναι πλέον το πρόβλημα το οποίο είχαμε πριν από δύο χρόνια ή πριν από τρία χρόνια.

Την τελευταία εβδομάδα ο μέσος όρος ηλικίας των 14 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας από κοροναϊό ήταν 87,5 χρόνια και οι περισσότεροι έπασχαν και από πολλές άλλες παθήσεις εκτός από την Covid. Κατά συνέπεια παρακολουθείται. Δεν είναι αυτό που ήταν. Πιστεύουμε ότι δεν θα ξανά είναι ποτέ αυτό που ήταν.

Θα είναι μαζί μας όπως είναι η γρίπη και άλλες ασθένειες. Η καινούργια μετάλλαξη Eris που συζητείται στην Αγγλία δεν φαίνεται να είναι κάτι πιο επικίνδυνο ή πιο διαφορετική. Είναι κι αυτή μια παραλλαγή της Όμικρον με τα κοινά χαρακτηριστικά της Όμικρον, με την οποία συμβιώνουμε θαυμάσια εδώ και πάρα πολλούς μήνες ως κοινωνία» τόνισε.

Μόνο σύσταση για εμβολιασμό

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μιας νέας δόσης εμβολίου από τον Σεπτέμβριο απάντησε: «Περιμένουμε οδηγίες σε αυτό και περιμένουμε να δούμε και τι επικαιροποιημένα εμβόλια θα έχουμε εφόσον υπάρξει αυτή η οδηγία και αυτή η σύσταση. Να γνωρίζει η κοινωνία ότι θα είναι σύσταση. Δεν θα ξανάρθουμε δηλαδή στην περίπτωση των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Θα τεθεί στη διάθεση των πολιτών με τη μορφή της σύστασης, όπως είναι το αντιγριπικό εμβόλιο και τα υπόλοιπα».

«Δεν έχουμε το πρόβλημα το οποίο είχαμε. Δεν έχουμε πρόβλημα δημόσιας υγείας αυτή τη στιγμή από την Covid, δεν υπάρχει αυτό και δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη. Τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία αναλύονται, γιατί αυτό οφείλουμε να πράττουμε καθημερινώς, δείχνουν μια καινούρια μετάλλαξη.

Αυτό γίνεται θέμα στη δημοσιότητα. Όποιος έχει καεί στο χυλό, ξέρετε, φυσάει και το γιαούρτι. Άρα οι κοινωνίες με το που ακούνε κάτι επ αυτού τείνουν ένα αυτί περισσότερο να ακούσουν τι θέλουμε να τους πούμε. Θέλω να τους πούμε ότι: ψυχραιμία, ηρεμία» πρόσθεσε.

Εξήγησε τέλος ότι οι όποιες συστάσεις για εμβολιασμό εναντίον των εποχιακών λοιμώξεων θα αφορά τις μεγαλύτερες ηλικίες και τους ευάλωτους πληθυσμούς, εκτός αν έχουμε κάποια ειδική περίπτωση σαν αυτή που ζήσαμε πριν από τρία χρόνια.