Πρόληψη και αντιμετώπιση CoVid 19

Κερδίζει η ανθρωπότητα τη μάχη με τον κορωνοϊό; Μειώθηκαν κατά 90% οι θάνατοι, αντισώματα στα 2/3 του πληθυσμού

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που στέλνει ο ΠΟΥ σε σχέση με την παγκόσμια μάχη κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να έχουν αντισώματα κατά της COVID-19, είτε μετά τον εμβολιασμό τους, είτε μετά από λοίμωξη από τον ιό.

Οι ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της πλατφόρμας οροεπιτήρησης SeroTracker, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Medicine», εκτιμούν ότι η παρουσία των αντισωμάτων κατά του κορονοϊού αυξήθηκε από 7,7% τον Ιούνιο του 2020 σε 59,2% τον Σεπτέμβριο του 2021 και σήμερα έχει αυξηθεί περαιτέρω, πιθανώς στα δύο τρίτα της ανθρωπότητας.Ο υπολογισμός δεν είναι εύκολος, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό λοιμώξεων COVID-19 είναι ασυμπτωματικές. Συνεπώς, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια το πραγματικό ποσοστό των λοιμώξεων στον παγκόσμιο  πληθυσμό.

Πάντως, η γενική εκτίμηση των ερευνητών είναι ότι περισσότεροι άνθρωποι διεθνώς έχουν στον οργανισμό τους αντισώματα λόγω εμβολίων ή νόσησης από ό,τι είχε υποτεθεί μέχρι σήμερα.

ΠΟΥ: Οι θάνατοι έχουν μειωθεί κατά 90% από τον Φεβρουάριο
Εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έκαναν λόγο για «αισιοδοξία» και «σημαντική πρόοδο» στον αγώνα κατά της COVID-19, παραθέτοντας τα σχετικά νούμερα: οι θάνατοι λόγω COVID-19 έχουν μειωθεί κατά 90% από τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό από τότε που ξεκίνησαν να αυξάνονται τα νούμερα, τον Μάρτιο του 2020.

Παρά τις θετικές εξελίξεις, τόνισαν ότι παραμένει «πανδημία» και ότι οι 10.000 εβδομαδιαίοι θάνατοι είναι «πολλοί». Οι ΗΠΑ έχουν τους περισσότερους θανάτους λόγω COVID-19 παγκοσμίως, που φτάνουν περίπου τους 2.000 κάθε εβδομάδα.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, είπε πως όλοι πρέπει να παραμείνουν σε «ετοιμότητα» για μεταλλάξεις του ιού. «Δέκα χιλιάδες θάνατοι για μια ασθένεια, που μπορεί να εμποδιστεί και να θεραπευθεί, είναι πολλοί», είπε ο Αντάνομ.

Ο ΠΟΥ ανέφερε επίσης πως σημειώθηκαν παγκοσμίως 2,1 εκατομμύρια κρούσματα την τελευταία εβδομάδα, σημειώνοντας πτώση κατά 88% σε σχέση με τα 18 εκατομμύρια του Φεβρουαρίου.

Τέλος, αναφέρεται πως δεν υπάρχει σαφής ορισμός για το τέλος της πανδημίας, καθώς αυτό κρίνεται αναλόγως κρουσμάτων, θανάτων και ποσοστών εμβολιασμού, αλλά και βάσει κοινωνικών και πολιτικών παραγόντων.