Πρόληψη και αντιμετώπιση CoVid 19

Εμβόλιο Novavax: Στις 21 Φεβρουαρίου η πρώτη παρτίδα στην Ελλάδα

Οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους είναι 7.330.000, δηλαδή 69,8% του γενικού πληθυσμού και 79,3% του ενήλικου πληθυσμού.

Ως προς τον εμβολιασμό κατ’οίκον, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείως πως από την έναρξη του προγράμματος, 110.000 πολίτες έχουν αιτηθεί εμβολιασμό στο σπίτι ενώ οι αρμόδιοι φορείς έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία δόση σε 75.000 ανθρώπους.

 

Στην Ελλάδα 474.000 δόσεις Novavax

Αναφερόμενος στο εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας Novavax, ο κ. Θεμιστοκλέους γνωστοποίησε πως η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει εντός Φεβρουαρίου και Μαρτίου 474.000 δόσεις του εμβολίου, με την πρώτη παρτίδα να αναμένεται στις 21 Φεβρουαρίου.

Όπως είπε, για την ενσωμάτωση του εμβολίου στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, θα ανοίξουν συγκεκριμένα κέντρα σε σημεία της χώρας

 

Ως προς το συγκεκριμένο εμβόλιο, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε πως «ίσως η άφιξη του Novavax να είναι καλή είδηση για όσους φοβούνται τα εμβόλια με τη γενετική συμμετοχή του mRNA και οι οποίοι ίσως πεισθούν και εμβολιαστούν με το πρωτεϊνικό αυτό εμβόλιο».

 

Σημειώνεται πως το βασισμένο σε πρωτεΐνη εμβόλιο της Novavax, το οποίο εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) τον Δεκέμβριο, χρησιμοποιεί διαφορετική τεχνολογία από τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca και J&J.

 

Αυτό θα μπορούσε να πείσει τους διστακτικούς με την τεχνολογία mRNA και τις πιθανές μακροπρόθεσμες παρενέργειές της, να εμβολιαστούν με το πιο παραδοσιακό σκεύασμα της Novavax ενισχύοντας έτσι το εμβολιαστικό ποσοστό της εκάστοτε χώρας.

 

Δεδομένα από δύο ευρείας κλίμακας μελέτες έδειξαν ότι το εμβόλιο έχει ποσοστό αποτελεσματικότητας περίπου 90% και η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πρώιμα δεδομένα έδειξαν πως είναι αποτελεσματικό στο να προκαλεί μια ανοσολογική απόκριση κατά της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον.