Νέα

Διευκόλυνση των παιδιών στο εμβόλιο για κορωνοϊό ζητούν οι παιδίατροι

Μπορεί τα καινούρια εμβόλια για τον κορωνοϊό να έχουν φτάσει και να υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού των παιδιών και εφήβων, όμως οι παιδίατροι που παρακολουθούν τα παιδιά, παρατηρούν ότι υπάρχουν δυσκολίες στην προσέλευση των παιδιών για εμβολιασμό.

Ο λόγος είναι ότι τα εμβολιαστικά κέντρα λειτουργούν μόνο πρωί, δηλαδή τις ώρες που παιδιά και γονείς είναι στο σχολείο και τη δουλειά τους, αντίστοιχα, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει δυνατότητα δικαιολόγησης της απουσίας ή των απουσιών, αφού δεν ισχύει φέτος η σχετική εγκύκλιος.

Για το λόγο αυτό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, με επιστολή της προς τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας ζήτησε τη διευκόλυνση των παιδιών για τον εμβολιασμό τους.

Επιπλέον, δεν προβλέπεται η πενθήμερη αναρρωτική άδεια για τη νόσηση από κοροναϊό ή γρίπη για αποφυγή της διασποράς των συγκεκριμένων αναπνευστικών λοιμώξεων.

Για να περιοριστεί η κυκλοφορία του ιού τον χειμώνα, να μην προσμετρώνται οι απουσίες από covid-19 και γρίπη

Η επιστολή

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κώστας Νταλούκας και ο γραμματέας Γιάννης Ρίτσας, στη σχετική επιστολή τους επισημαίνουν ότι: «Με την έναρξη προγραμματισμού και διάθεσης του επικαιροποιημένου εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2, διαπιστώσαμε ότι, παρόλο που δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού και στα παιδιά, εντούτοις δεν διευκολύνεται η πρόσβαση στα εμβολιαστικά κέντρα προκειμένου να εμβολιαστούν.

Τα διαθέσιμα ραντεβού είναι μόνο καθημερινές και μόνο πρωινές ώρες. Το χρονικό αυτό διάστημα τα παιδιά βρίσκονται στο σχολείο, αλλά και οι περισσότεροι γονείς στην εργασία τους.

Επιπλέον, μετά τις 31/3/2023, μετά την άρση όλων των μέτρων αποφυγής της διασποράς της νόσου, έπαψε να ισχύει και η ευνοϊκή διάταξη της δικαιολόγησης των απουσιών των μαθητών λόγω εμβολιασμού έναντι του SARS-CoV-2.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στον εμβολιασμό όλων όσων το επιθυμούν, θα σας παρακαλούσαμε να επανεξετάσετε το ωράριο λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων, καθώς και την επαναφορά του μέτρου της δικαιολόγησης των απουσιών των μαθητών για την ημέρα ή τις ώρες, που εμβολιάζονται.

Τέλος και προκειμένου να περιοριστεί η αυξημένη κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα ενόψει του χειμώνα, θα παρακαλούσαμε να ενεργοποιηθεί και για την τρέχουσα σχολική χρονιά η εγκύκλιος που προβλέπει την μη προσμέτρηση των απουσιών λόγω covid-19 και εποχικής γρίπης μέχρι 5 ημέρες για τους μαθητές που νοσούν».