Πρόληψη και αντιμετώπιση CoVid 19

Βασιλακόπουλος για κορονοϊό: Πιθανή ανάσχεση της αποκλιμάκωσης, μετά τα καρναβάλια

Δεν θα αυξηθούν τα κρούσματα κορονοϊού αλλά ίσως ακολουθήσει ανάσχεση της αποκλιμάκωσης που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτό είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας το πρωί της Τρίτης (28.02.2023) στην εκπομπή «Συνδέσεις». 

«Ο κορονοϊός είναι σε καθοδική πορεία εδώ και 2-3 εβδομάδες με 135 εισαγωγές την ημέρα, περίπου τρεις διασωληνώσεις και δεκατρείς θανάτους ημερησίως, δηλαδή πολύ καλύτερα» είπε ο καθηγητής. «Ο κορονοϊός θα μείνει, αλλά έχουμε για να τον αντιμετωπίσουμε έχουμε την ανοσία, το εμβόλιο και φάρμακα πιο αποτελεσματικά» σημείωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Χρειάζεται λίγη υπευθυνότητα για να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης». Με την παραπάνω φράση ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών επανέρχεται στην αναγκαιότητα της εξέτασης «ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχουμε κορονοϊό και εάν έχουμε να απομονωθούμε για να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης». Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος καλεί επίσης να ολοκληρώσουν οι άνθρωποι που δεν έχουν κάνει την καινούργια, επικαιροποιημένη δόση του εμβολίου τονίζοντας ότι «δυστυχώς χάνουμε ανθρώπους που δεν έκαναν την επικαιροποιημένη δόση».

Για την προέλευση του κορονοϊού

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal που επικαλείται τις μυστικές υπηρεσίες του των ΗΠΑ για πιθανότητα ο κορονοϊός να ξέφυγε από κινέζικο εργαστήριο, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, απάντησε: «Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Αυτή η θεωρία κυκλοφορεί από την αρχή σχεδόν καθώς ερευνάται εάν η γενετική σύσταση του κορονοϊού θα μπορούσε να είναι εργαστηριακό σφάλμα ή όχι. Η επικρατούσα άποψη είναι ότι δεν είναι ένα εργαστηριακό σφάλμα που ξέφυγε από το εργαστήριο. Οι ίδιες μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν απόρρητες εκθέσεις που λένε το αντίθετο, δηλαδή ότι είναι αποτέλεσμα φυσικής εξέλιξης».

«Παγκόσμια ο κορονοϊός είναι σε ύφεση, ακόμα και στην Κίνα»

«Οι κινεζικές αρχές δίνουν τώρα πολύ καλύτερα τα στοιχεία και εκεί ακόμα υπάρχει καθοδική τάση. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει καθοδική τάση. Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει καθοδική τάση. Νομίζω ότι η ανθρωπότητα θα συνεχίσει από εδώ και πέρα με τον κορονοϊό λίγο πιο ειρηνικά», είπε ο κλείνοντας ο καθηγητής.