Πρόληψη και αντιμετώπιση CoVid 19

Αλλαγές που παραπέμπουν σε Αλτσχάιμερ ανιχνεύονται σε βαριά ασθενείς

Οι εγκέφαλοι ασθενών που πέθαναν από Covid-19 παρουσιάζουν συσσώρευση παθολογικών πρωτεϊνών που συνήθως παρατηρείται στη νόσο του Αλτσχάιμερ, διαπιστώνουν νέες μελέτες, οι οποίες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να δημιουργεί ο κοροναϊός προδιάθεση για άνοια.

Στα εγκεφαλικά κύτταρα των θυμάτων του κοροναϊού συσσωρεύεται η λεγόμενη πρωτεΐνη ταυ και η πρωτεΐνη β-αμυλοειδές, βασικό εύρημα στους εγκεφάλους ανθρώπων που πεθαίνουν από Αλτσχάιμερ, δείχνουν οι τρεις νέες μελέτες.

Στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, η ομάδα του δρ Άντριου Μαρκς εξέτασε τους εγκεφάλους δέκα ανθρώπων που είχαν πεθάνει από βαριά Covid-19 και εντόπισε διαταραχή στη λειτουργία των υποδοχέων ρυανοδίνης, οι οποίοι ελέγχουν την είσοδο ιόντων ασβεστίου στα κύτταρα.

Στη νόσο Αλτσχάιμερ, οι προβληματικοί υποδοχείς ρυανοδίνης έχουν συνδεθεί με τη συσσώρευση της πρωτεΐνης ταυ σε παθολογικούς σχηματισμούς που ονομάζονται νευροϊνιδιακοί σωροί.

Τέτοιοι σωροί ανιχνεύονται σε υψηλά επίπεδα και στα θύματα της Covid-19, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Alzheimer’s & Dementia.

Το ανησυχητικό εύρημα έρχεται να προστεθεί σε δύο άλλες μελέτες, οι οποίες παρουσιάζονται ως προδημοσιεύσεις στα αποθετήρια του bioRxiv και του Lancet, και δείχνουν ότι στους εγκεφάλους ασθενών που πέθαναν από Covid-19 συσσωρεύεται το λεγόμενο β-αμυλοειδές, μια δεύτερη πρωτεΐνη που συνδέεται με την Αλτσχάιμερ.

Μια τέταρτη μελέτη που παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο έδειχνε ότι οι ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία λόγω Covid-19 εμφανίζουν στο αίμα υψηλά επίπεδα βιοχημικών δεικτών που επίσης συνδέονται με την Αλτσχάιμερ.

Παραμένει ωστόσο ασαφές αν παρόμοιες αλλαγές συμβαίνουν και σε ανθρώπους με ήπια Covid-19. Αν αυτό ισχύει θα μπορούσε να εξηγήσει τα προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης που παρατηρούνται στη λεγόμενη μακρά Covid-19, δήλωσε στο Reuters ο δρ Μαρκς του Κολούμπια.

Επισήμανε μάλιστα ότι οι ασθενείς με βαριά Covid-19 ίσως αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας τα επόμενα χρόνια, αν και αυτό δεν είναι ακόμα σαφές.

Η συμβουλή του είναι να εμβολιαστούμε και να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τη λοίμωξη. «Αν κολλήσετε Covid-19 πιθανότατα δεν θα πεθάνατε, ακόμα όμως δεν γνωρίζουμε αρκετά για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες» είπε.