ΑνακοινώσειςΝέα

ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ Η ΑΘΗΝΑΙΑ : 500 χρόνια από την γέννηση της Επετειακή συναυλία του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού

Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού σε συνεργασία με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ και με την υποστήριξη του Κολλεγίου Αθηνών, διοργανώνει την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 19:30, στο Θέατρο του Κολλεγίου, την μεγάλη αφιερωματική συναυλία ‘Αγία Φιλοθέη η Αθηναία’, στην μνήμη της Αγίας Φιλοθέης, πολιούχου των Αθηνών. Με φόντο την τουρκοκρατούμενη Ελλάδα του 16ου αιώνα, ξετυλίγεται η μουσική διήγηση του πολυτάραχου βίου της Αγίας Φιλοθέης, ενώ μέσα από τα διαδοχικά στάδια πνευματικής της ενόρασης, προβάλλεται το μήνυμα της χριστιανικής αγάπης και της αδελφοσύνης των λαών.

Ο Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού  κ. ΔημήτρηςΓαλάνης, αναφερόμενος στην επετειακή βραδιά, τόνισε: «Η μουσική μας εκδήλωση έχει ως στόχο τηνδημιουργική σύνδεση της τοπικής κοινωνίας με τηνπολιτιστική μας κληρονομιά και την ευαισθητοποίησητου κοινού στη διαχρονικότητα των θεμελιακώνανθρώπινων αξιών. Πρόκειται για μια συναυλία, συμπλήρωσε, που απηχεί το φιλάνθρωπο πνεύμα, την προάσπιση των οικουμενικών αξιών της ελευθερίας, τηςανεξιθρησκείας και των κοινωνικών γυναικείωνδικαιωμάτων, αξίες για τις οποίες η Αγία Φιλοθέηθυσίασε την ζωή της».

O President του Κολλεγίου Αθηνών, ΚαθηγητήςΚώστας Συνολάκης, Ακαδημαϊκός, με χαράαποδέχθηκε την πρόταση για συνεργασία με τον Δήμο, ώστε να τιμηθεί η Αγία Φιλοθέη –το όνομα της οποίας συνδέεται με την πόλη των Αθηνών αλλά και με την περιοχή μας– για τη φιλανθρωπική και κοινωνική δράση της. 

Την πρωτότυπη μουσική της συμφωνικήςκαντάτας, ‘Αγία Φιλοθέη η Αθηναία’, υπογράφει οΝέστορας Ταίηλορ, διακεκριμένος συνθέτης καικαλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού ΩδείουΦιλοθέης – Ψυχικού. Ο κ. Ταίηλορ υπογράμμισε: «Το έργο μου έχει ύφος καντάτας και κινείται σε έναμεταμοντέρνο συμφωνικό ιδίωμα, όπου η βυζαντινήτεχνοτροπία συνομιλεί ελεύθερα με την δυτική κλασική παράδοση, δημιουργώντας ένα βαθιά θρησκευτικό όσο και σύγχρονο καλλιτεχνικό αμάλγαμα, που μιλάει στις καρδιές όλων μας».

Τον ρόλο της Αγίας Φιλοθέης θα ερμηνεύσει η διεθνώς καταξιωμένη υψίφωνος και επίτιμη δημότης Ψυχικού, Χριστίνα Πουλίτση, υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ηλία Βουδούρη. Κατά την διάρκεια του έργου θα ακουστεί η κατανυκτική ψαλμωδία ‘Κύριε Ελέησον’, του πατέρα Αθανασίου Σκαρκαλά.

Στη συναυλία συμμετέχει επίσης η College SymphonyOrchestra του Κολλεγίου Αθηνών, μέλη της οποίας είναι μαθητές του Γυμνασίου, του Λυκείου και του Ωδείου του Κολλεγίου, υπό την διεύθυνση του Δημήτρη Παπαγιαννάκι, Διευθυντή του Ωδείου του Κολλεγίου.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η Φιλοθεάτισσαδημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου, ενώ τονσυντονισμό της εκδήλωσης έχει η  ηθοποιός -σκηνοθέτις & Υπεύθυνη πολιτιστικών  εκδηλώσεων του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, Νικόλ Δημητρακοπούλου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ 

-Soon Hee Newbold: The Odyssey (Journey of

Odysseus)

-Soon Hee Newbold: A Hero’s Journey

College Symphony Orchestra του Κολλεγίου Αθηνών

Μουσική διεύθυνση: Δημήτρης Παπαγιαννάκις 

 

-Franz Schubert: Συμφωνία αρ. 8, D. 759 (Hμιτελής) 

Εθνική Συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ

Μουσική διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης 

-Νέστωρ Ταίηλορ: Αγία Φιλοθέη η Αθηναία,

Συμφωνική Καντάτα για υψίφωνο, αφηγητή,

ιεροψαλτικό μέλος, μικτή χορωδία και ορχήστρα

 Εθνική Συμφωνική ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ

Υψίφωνος: Xριστίνα Πουλίτση

Αφηγητής: Τάσος Νούσιας

Kείμενα-λιμπρέτο: Κώστας Παπαλέξης

Μουσική διδασκαλία χορωδίας ΕΡΤ: Μιχάλης Παπαπέτρου

 Μουσική διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης

 

Λίγα λόγια για την ιστορία της Αγίας Φιλοθέης 

Η Φιλοθέη, υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές της εποχής της Τουρκοκρατίας, τόσο για τους ασκητικούς αγώνες της όσο και για το μεγάλο κοινωνικό της έργο. Γόνος αρχοντικής και πλούσιας οικογένειας των Αθηνών, προικισμένη με πολλά χαρίσματα, αφιέρωσε τη ζωή της στη λατρεία του Θεού και στηδιακονία των ανθρώπων. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παντελεήμων, «η Αγία Φιλοθέη», μέσα από τηφιλάνθρωπη δράση της, «αναδείχθηκε σε υπέρλαμπρο αστέρι μέσα στο πνιγηρό σκοτάδι μιας βαθειάς νύκτας».Μαρτύρησε ύστερα από βασανισμό των Τούρκωνκατακτητών, στις 19 Φεβρουαρίου του 1589 μ.Χ.

 

Η College Symphony Orchestra του ΚολλεγίουΑθηνών ιδρύθηκε το 2009 από τον Δημήτρη Μηνακάκη, που υπήρξε και ο πρώτος Καλλιτεχνικός Διευθυντής της. Τον διαδέχθηκε ο Δημήτρης Παπαγιαννάκις το 2014. Σήμερα αριθμεί 40 μέλη και έχει έντονη καλλιτεχνική δράση με πολλές συναυλίες εντός και εκτός του Σχολείου, με πιο πρόσφατη την εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Δεκέμβριο του 2022. Στην College Symphony Orchestra συμμετέχουν μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου του Κολλεγίου καθώς και μαθητές του Ωδείου του Κολλεγίου. Καθοριστικό παράγοντα στην εξέλιξή της αποτέλεσε η συνεργασία με τις σημαντικότερες ορχήστρες της χώρας (ΚΟΑ, ΕΡΤ)και η side by side διδασκαλία με καταξιωμένους σολίστ