Πρόληψη και αντιμετώπιση CoVid 19

Ήρθαν τα τριπλά τεστ στα φαρμακεία: Ανιχνεύουν κορονοϊό, γρίπη και RSV – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από διπλή νόσηση

Σε έξαρση οι ιοί που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα. Συχνή η ταυτόχρονη νόσηση από δύο ιούς, με τα συμπτώματα σε πολλές περιπτώσεις να είναι κοινά.

Στα φαρμακεία, μετά τα διπλά τεστ, έχουν ξεκινήσει να κάνουν την εμφάνισή τους και τα τριπλά self-test, τα οποία εκτός από τον κορονοϊό και την εποχική γρίπη Α και Β, μπορούν να δίνουν αποτέλεσμα για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

Και αυτό καθώς οι ιοί που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα βρίσκονται σε έξαρση και πλέον είναι συχνή η ταυτόχρονη νόσηση από δύο ιούς, με τα συμπτώματα επίσης σε πολλές περιπτώσεις να είναι κοινά (όπως πυρετός, βήχας και πονόλαιμος).

Οι ειδικοί είχαν επισημάνει ήδη από τα μέσα του φθινοπώρου το φαινόμενο της τριδημίας (εποχική γρίπη, COVID, RSV), αλλά και το ενδεχόμενο οι πολίτες να βρεθούν αντιμέτωποι και με την πολυδυμία, δηλαδή τη συνύπαρξη πολλών αναπνευστικών ιών ταυτόχρονα.

“Για πρώτη φορά, τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια, εμφανίστηκαν ταυτόχρονα 4-5 ιοί,
οι οποίοι πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα των παιδιών. Μπορεί λόγω της καραντίνας
να μην είναι τόσο αναπτυγμένο, 4-5 ιοί ταυτόχρονα να πλήττουν το ανοσοποιητικό
σύστημα, όμως, και είναι πολύ σοβαρό”, είχε αναφέρει εξάλλου ο παιδίατρος, Σπύρος
Μαζάνης.

Πόσο συχνή είναι η ταυτόχρονη νόσηση

Οι ειδικοί σημειώνουν πως κάποιος μπορεί να νοσεί από δύο ιούς ταυτόχρονα. Ο κίνδυνος πολλαπλών λοιμώξεων είναι ιδιαίτερα υψηλός φέτος, με την εμφάνιση πολλών ιών, την ώρα που το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι εξασθενημένο από την πανδημία του κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα των προηγούμενων δύο ετών, όπως η χρήση προστατευτικής μάσκας.

Τα παιδιά φαίνεται πως έχουν περισσότερες πιθανότητες για διπλή νόσησημε τον κίνδυνο να μεγαλώνει όσο πιο μικρά είναι. Ο λόγος που τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή σε συν- λοιμώξεις δεν είναι σαφής, αλλά μια αιτία πιθανόν να είναι πως εκτίθενται συνεχώς σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως και το ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει δημιουργήσει την ανοσία που έχουν οι ενήλικες.

Όπως εξηγούν επίσης, οι συν-λοιμώξεις μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων και όσων έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συν-λοιμώξεις μπορεί να είναι πιο σοβαρές από τη νόσηση με έναν ιό τη φορά. Μια νέα μελέτη του CDC, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics, όπου συμμετείχαν περισσότερα από 4.000 νοσηλευόμενα παιδιά, διαπίστωσε ότι όσοι είχαν COVID μαζί με έναν άλλο ιό, όπως έναν ιό του κρυολογήματος, ήταν πολύ πιο πιθανό να χρειαστούν οξυγόνο.

“Διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά κάτω των πέντε ετών είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν σοβαρή ασθένεια όταν είχαν συν-λοίμωξη σε σύγκριση με όταν είχαν μόνο λοίμωξη από SARS-CoV2”, είπε ο γιατρός Nickolas Agathis του CDC που ηγήθηκε της μελέτης. “Τα παιδιά κάτω των δύο ετών που είχαν RSV είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν σοβαρή ασθένεια σε σύγκριση με παιδιά που είχαν μόνο COVID και όχι επίσης RSV”.