Νέα

Άμυνα: Οι βιταμίνες και τα τρόφιμα που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό

Η διατροφή είναι ύψιστης σημασίας στη δομή και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Τα διατροφικά κενά σε βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα

*Γράφει η κ. Φλώρα Λουκιανού, Κλινική Διαιτολόγος – Αθλητική Διατροφολόγος

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η άμυνα του οργανισμού μας απέναντι σε λοιμώξεις, ιούς, βακτήρια και γενικότερα στα επιβλαβή κύτταρα. Όταν ένας παθογόνος μικροοργανισμός εισέλθει στον οργανισμό μας, το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται και παράγει φαγοκυττάρα και λεμφοκυττάρα για την αντιμετώπισή του.

Η λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, ανάμεσα τους είναι:

 • Το κάπνισμα επιβαρύνει την αναπνευστική λειτουργίακαι επιδεινώνει τα συμπτώματα σε αναπνευστικές ασθένειες. Αν καπνίζετε, είναι σημαντικό να διακόψετε το κάπνισμα για ένα γερό ανοσοποιητικό.
  • Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Φροντίστε να έχετε έναν ήρεμο και επαρκή ύπνο καθημερινά, αφού η έλλειψη ποιοτικού ύπνου είναι ικανή να μειώσει την αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού.
  • Η τακτική σωματική δραστηριότητα ενδυναμώνει την καρδιά, μειώνει το άγχος και αντιμετωπίζει τις φλεγμονές, βελτιώνοντας έτσι τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
  • Το χρόνιο άγχος οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι επιβλαβείς για τα κύτταρα και προκαλούν φλεγμονές, οδηγώντας σε μειωμένη αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού.
  • Το αυξημένο σωματικό βάρος συνδέεται με αυξημένη φλεγμονή και μεγαλύτερο κίνδυνο χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
  Εκτός όμως από τα παραπάνω, η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος επηρεάζεται και από τις διατροφικές μας συνήθειες. Γενικά, μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφίμων, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού στα θρεπτικά συστατικά που του είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του.